Nemyslela jsem si, že příprava domácí paštiky je tak jednoduchá. Po důkladném studování všech možných zdrojů z internetu jsem zkombinovala recept, nápad na koření a postup z Apetitu, e-koření a od Bali.
Na paštiku jsem si připravila:
600 g vepřového bůčku,
500 g kuřecích jater,
200 g uzeného nízkého špeku.
3 stroužky česneku,
1 čajovou lžičku soli - vrchovatou,
2 cl (= malého panáka) slivovice,
Koření:
párkrát strouhnout muškátový oříšek,
3 hřebíčky,
1 bobkový list,
3 kuličky nového koření,
1 čajovou lžičku lístků tymiánu
(čerstvě "sušeného", zazimovaného z balkonu),
čerstvě mletý pepř.
Na vyložení kokotek:
200 g anlické slaniny.
Bůček a odblaněná játra jsem najemno usekala v robotu, každé zvlášť. A pak jsem obě hmoty smíchala :-) . Protože by bůček spíše libový, přidala jsem na drobounké kostičky nakrájený špek. Koření jsem se pokusila pomlít sekacím ručním mixérem, ale jen jsem se utvrdila v tom, že hmoždíř do vybavení kuchyně rozhodně patří. Paštikovou hmotu jsem tedy okořenila, osolila, přidala slivovici, prolisovaný česnek a nechala v lednici odležet na šest hodin.
Večer jsem pokračovala v přípravě paštiky. Kokotky jsem vyložila anlickou slaninou, pořád jsem se bála, že hmota je z příliš libového masa a po upečení bude suchá. Pro příště to, myslím,nebude potřeba. Paštiku jsem "naplácala" do kokotek, mokrou rukou jsem se snažila uhladit její povrch.
Kokotky jsem naskládala do pekáče, do tří čtvrtin jejich výšky jsem nalila vařící vodu z rychlovarné konvice a dala do trouby, vyhřáté na 180 °C. Po hodině pečení ve vodní lázni bylo hotovo. Jestli je paštika hotová, poznáte tak, že do jejího středu vpíchnete kovovou jehlu, deset vteřin jí tam ponecháte a pak na hřbetu ruky vyzkoušíte, zda je horká. Pokud ano, paštika je upečená, jinak musíte pokračovat v pečení.
Vychladlou paštiku jsem zatížila, poněkud komplikovaně každou kokotku zvlášť a snad ani nechtějte vědět jak(použila jsem alobal a velká jablka) a nechala do dalšího dne v lednici. Pravděpodobně úspěšně, žádné vzduchové bubliny jsme v paštice neobjevili.
Moje paštika sice po upečení vypadala jako sekaná, rozhodně nebyla mazací, nýbrž krájecí, ale chutnala skvěle. Drobné mouchy v přípravě vychytám a určitě bych chtěla vyzkoušet paštiku pečenou v těstě, tak jak jí má na svých stránkách Olivová kuchařka.
Kokotky jsou inspirativní nádobíčko a paštika se vyvedla. To už je vyšší kuchařská a každý si na to netroufne. Jsi šikovná
OdpovědětVymazatKrásně vyvedená domácí paštika. Na paštiku jsem si ještě netroufla, ale po tvém krásném rustikálním proveení mám veliké svrbění se do její přípravy pustit. Kokotky prostě svádějí
OdpovědětVymazatTvoje odvaha byla odměněna Každý před svou první paštikou trochu váhá a pak zjistí, že to není tak strašně obtížné. A kokotky jsou pro takovou domácí dobrotu jako stvořené. Moc hezky sis s tím vším poradila
OdpovědětVymazatP.
Když vidím kokotky, tak hned zbystřím pozornost. Povedlo se to moc hezky. Mazací být tahle paštika nemůže, na to jsou zase jiné recepty. Ale mnoho paštik, třeba zapečených v listovém těstě jsou "sekané" s hrubou mozaikou kousků použitých surovin. A jsou to paštiky ! Tuhle Tvoji krájecí v kokotce bych si s chutí ráda dala.
OdpovědětVymazat[1]: +[2]: +[3]: +[4]: Děkuji všem za ocenění . Možná si tu zapečenou v těstě střihnu na velikonoce k zakousnutí. Opravdu to není obtížné a výsledek ohromující .
OdpovědětVymazatVlastně dělám paštiky podobně, jen ze syrového masa s játry a koření, když je maso hodnětučné, trochu mazat lze:)
OdpovědětVymazatA vždy má úspěch...je to docela snadné, když se to umí:)
Pekna pasticka, ktere to velmi slusi v kokotkach
OdpovědětVymazatJa si ted take uzivam domaci pastiky na statku, mnam.
[6]: +[7]: domácí je domácí
OdpovědětVymazat