Přeskočit na hlavní obsah

Drommekage - buchta snů

Navnadila mě Šárka s připomínkou švédského sypaného koláče. Zůstanu v blízkosti Skadinávského poloostrova s poznamenaným receptem na dánský drommekage. Recept mám od Lindy z Labužníka a upravila jsem v něm jen množství cukru, přidávaného do těsta.

Buchta snů

Na těsto potřebuji:
3 celá vejce,
150 g cukru,
350 g hladké mouky,
3 lžičky prášku do pečiva
(je to téměř celý jeden sáček - 12 g),
1 vanilkový cukr = jeden sáček 20 g,
2 dl mléka,
50 g másla.

Na polevu potřebuji:
125 g másla,
100 g kokosové moučky,
250 g hnědého cukru,
(můžete použít i klasický bílý),
1/2 dl mléka.

Vejce ušlehám s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Přidám v mléce rozpuštěné máslo a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pekáč si vymažu máslem a místo vysypání hrubou moukou jako vylepšení použiju strouhaný kokos. S oblibou to dělám i u bábovek, hlavně u té banánové. Těsto vliju do připraveného pekáče a peču v troubě předehřátě na 200°C, peču 20 minut.

Během doby, kdy se buchta peče, si připravím polevu: v katrůlku rozpustím máslo, nechám v něm rozpustit cukr, přiliju mléko a chvilku nechám probublávat za stálého míchání. Nakonec přisypu kokos a směs nechám vychladnout. Po dvaceti minutách pečení buchtu vytáhnu z trouby, opatrně na ní nanesu polevu - snažím se, aby všechna nestekla ke stranám pekáče, ale aby také nějaká ulpěla na středu buchty. Znovu dám péct do trouby, tentokrát na 5- 10 minut při 220°C.

Poleva na vršku při dalším pečení zkaramelizuje. Před konzumací doporučuji ujistit se o tom, že máte svůj chrup bez kazů, aby se pro vás buchta snů nestala noční můrou.
Dobrou chuť.

Komentáře

  1. Hmm, zajímavá buchtička a ještě zajímavější postup. Co je s kokosem, to musím vyzkoušet takže tuhle buchtu snů určitě taky někdy upeču. Jen si íkám kdy já všechny ty dobroty spáchám...

    OdpovědětVymazat
  2. Na recept na dánsku dobrotu som tiež predčasom natrafila na labužníkovi a nakoľko mám podobne ako Madla slabosť na kokos (dnes idem spracovať bielky, čo mi zostali z víkendového pečenia, ako inak na kokosové pusinky :)) pustila som sa do toho. Koláčik nie je vôbec namáhavý a výsledok stojí zato, odporúčam

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: + [2]: Je to opravdu jednoduché pečení a skvělý výsledek. Moc ráda peču - sladké, pak mě to stojí velké přemáhání vzít si jen jeden kousek.

    OdpovědětVymazat
  4. Chystáme na buchtičku.       

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...