Navnadila mě Šárka s připomínkou švédského sypaného koláče. Zůstanu v blízkosti Skadinávského poloostrova s poznamenaným receptem na dánský drommekage. Recept mám od Lindy z Labužníka a upravila jsem v něm jen množství cukru, přidávaného do těsta.
Na těsto potřebuji:
3 celá vejce,
150 g cukru,
350 g hladké mouky,
3 lžičky prášku do pečiva
3 celá vejce,
150 g cukru,
350 g hladké mouky,
3 lžičky prášku do pečiva
(je to téměř celý jeden sáček - 12 g),
1 vanilkový cukr = jeden sáček 20 g,
1 vanilkový cukr = jeden sáček 20 g,
2 dl mléka,
50 g másla.
50 g másla.
Na polevu potřebuji:
125 g másla,
100 g kokosové moučky,
250 g hnědého cukru,
(můžete použít i klasický bílý),
1/2 dl mléka.
1/2 dl mléka.
Vejce ušlehám s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Přidám v mléce rozpuštěné máslo a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pekáč si vymažu máslem a místo vysypání hrubou moukou jako vylepšení použiju strouhaný kokos. S oblibou to dělám i u bábovek, hlavně u té banánové. Těsto vliju do připraveného pekáče a peču v troubě předehřátě na 200°C, peču 20 minut.
Během doby, kdy se buchta peče, si připravím polevu: v katrůlku rozpustím máslo, nechám v něm rozpustit cukr, přiliju mléko a chvilku nechám probublávat za stálého míchání. Nakonec přisypu kokos a směs nechám vychladnout. Po dvaceti minutách pečení buchtu vytáhnu z trouby, opatrně na ní nanesu polevu - snažím se, aby všechna nestekla ke stranám pekáče, ale aby také nějaká ulpěla na středu buchty. Znovu dám péct do trouby, tentokrát na 5- 10 minut při 220°C.
Poleva na vršku při dalším pečení zkaramelizuje. Před konzumací doporučuji ujistit se o tom, že máte svůj chrup bez kazů, aby se pro vás buchta snů nestala noční můrou.
Dobrou chuť.
Hmm, zajímavá buchtička a ještě zajímavější postup. Co je s kokosem, to musím vyzkoušet takže tuhle buchtu snů určitě taky někdy upeču. Jen si íkám kdy já všechny ty dobroty spáchám...
OdpovědětVymazatNa recept na dánsku dobrotu som tiež predčasom natrafila na labužníkovi a nakoľko mám podobne ako Madla slabosť na kokos (dnes idem spracovať bielky, čo mi zostali z víkendového pečenia, ako inak na kokosové pusinky :)) pustila som sa do toho. Koláčik nie je vôbec namáhavý a výsledok stojí zato, odporúčam
OdpovědětVymazat[1]: + [2]: Je to opravdu jednoduché pečení a skvělý výsledek. Moc ráda peču - sladké, pak mě to stojí velké přemáhání vzít si jen jeden kousek.
OdpovědětVymazatChystáme na buchtičku.
OdpovědětVymazat[4]: tak ať chutná!
OdpovědětVymazat