Přeskočit na hlavní obsah

Pâté maison et cocotte

Nemyslela jsem si, že příprava domácí paštiky je tak jednoduchá. Po důkladném studování všech možných zdrojů z internetu jsem zkombinovala recept, nápad na koření a postup z Apetitu, e-koření a od Bali.

3

Na paštiku jsem si připravila:
600 g vepřového bůčku,
500 g kuřecích jater,
200 g uzeného nízkého špeku.
3 stroužky česneku,
1 čajovou lžičku soli - vrchovatou,
2 cl (= malého panáka) slivovice,
Koření:
párkrát strouhnout muškátový oříšek,
3 hřebíčky,
1 bobkový list,
3 kuličky nového koření,
1 čajovou lžičku lístků tymiánu
(čerstvě "sušeného", zazimovaného z balkonu),
čerstvě mletý pepř.
Na vyložení kokotek:
200 g anlické slaniny.

1

Bůček a odblaněná játra jsem najemno usekala v robotu, každé zvlášť. A pak jsem obě hmoty smíchala :-) . Protože by bůček spíše libový, přidala jsem na drobounké kostičky nakrájený špek. Koření jsem se pokusila pomlít sekacím ručním mixérem, ale jen jsem se utvrdila v tom, že hmoždíř do vybavení kuchyně rozhodně patří. Paštikovou hmotu jsem tedy okořenila, osolila, přidala slivovici, prolisovaný česnek a nechala v lednici odležet na šest hodin.

Večer jsem pokračovala v přípravě paštiky. Kokotky jsem vyložila anlickou slaninou, pořád jsem se bála, že hmota je z příliš libového masa a po upečení bude suchá. Pro příště to, myslím,nebude potřeba. Paštiku jsem "naplácala" do kokotek, mokrou rukou jsem se snažila uhladit její povrch.

Kokotky jsem naskládala do pekáče, do tří čtvrtin jejich výšky jsem nalila vařící vodu z rychlovarné konvice a dala do trouby, vyhřáté na 180 °C. Po hodině pečení ve vodní lázni bylo hotovo. Jestli je paštika hotová, poznáte tak, že do jejího středu vpíchnete kovovou jehlu, deset vteřin jí tam ponecháte a pak na hřbetu ruky vyzkoušíte, zda je horká. Pokud ano, paštika je upečená, jinak musíte pokračovat v pečení.

Vychladlou paštiku jsem zatížila, poněkud komplikovaně každou kokotku zvlášť a snad ani nechtějte vědět jak(použila jsem alobal a velká jablka) a nechala do dalšího dne v lednici. Pravděpodobně úspěšně, žádné vzduchové bubliny jsme v paštice neobjevili.

2

Moje paštika sice po upečení vypadala jako sekaná, rozhodně nebyla mazací, nýbrž krájecí, ale chutnala skvěle. Drobné mouchy v přípravě vychytám a určitě bych chtěla vyzkoušet paštiku pečenou v těstě, tak jak jí má na svých stránkách Olivová kuchařka.

Komentáře

  1. Kokotky jsou inspirativní nádobíčko a paštika se vyvedla. To už je vyšší kuchařská a každý si na to netroufne. Jsi šikovná

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně vyvedená domácí paštika. Na paštiku jsem si ještě netroufla, ale po tvém krásném rustikálním proveení mám veliké svrbění se do její přípravy pustit. Kokotky prostě svádějí

    OdpovědětVymazat
  3. Tvoje odvaha byla odměněna Každý před svou první paštikou trochu váhá a pak zjistí, že to není tak strašně obtížné. A kokotky jsou pro takovou domácí dobrotu jako stvořené. Moc hezky sis s tím vším poradila
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Když vidím kokotky, tak hned zbystřím pozornost. Povedlo se to moc hezky. Mazací být tahle paštika nemůže, na to jsou zase jiné recepty. Ale mnoho paštik, třeba zapečených v listovém těstě jsou "sekané" s hrubou mozaikou kousků použitých surovin. A jsou to paštiky ! Tuhle Tvoji krájecí v kokotce bych si s chutí ráda dala.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: +[2]: +[3]: +[4]: Děkuji všem za ocenění . Možná si tu zapečenou v těstě střihnu na velikonoce k zakousnutí. Opravdu to není obtížné a výsledek ohromující .

    OdpovědětVymazat
  6. Vlastně dělám paštiky podobně, jen ze syrového masa s játry a koření, když je maso hodnětučné, trochu mazat lze:)
    A vždy má úspěch...je to docela snadné, když se to umí:)

    OdpovědětVymazat
  7. Pekna pasticka, ktere to velmi slusi v kokotkach
    Ja si ted take uzivam domaci pastiky na statku, mnam.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: +[7]: domácí je domácí

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr