Přeskočit na hlavní obsah

Hovězí steak s hořčičnou omáčkou a smaženými banány

Tady je druhý Lukášův recept na nezvyklou kombinaci ovoce a masa. Uvedené množství je určeno pro dvě osoby:

Potřebujeme
2 plátky anglické slaniny,
1 velký hovězí steak asi 400 - 500 g nebo dva menší,
sůl a pepř podle chuti,
1 lžíce olivového oleje,
2 lžíce másla,
1 malá cibule nakrájená na plátky,
1 stroužek česneku nakrájený na plátky,
2 lžíce hořčice,
4 lžíce smetany 33%,
1 banán, oloupaný a podélce rozkrojený.

Slaninu osmažíme dokřupava. Vyjmeme jí z pánve a uschováme v teple.

Osolime a opepříme maso. Do pánve po slanině přidáme olej a 1 lžíci másla. Když je tuk horký, vložíme steak a naprudko ho smažíme až do takového propečení, jaké máte rádi. Vyjmeme jej na talíř, volně ho přikryjeme alobalem a uschovat v teple.

Snížíme teplotu a smažíme cibuli asi 7 minut do měkka. Přidáme česnek a smažíme další 2 minuty. Přidáme hořčici, smetanu a šťávu, kterou pustil steak pod alobalem a vše varem zredukujeme na jednu třetinu. Pokud omáčka zhoustne příliš, naředíme jí troškou mléka.
Mezi tím na malé pánvi a 1 lžíci másla osmažíme banán do měkka.

Nakrájíme steak na plátky, rozdělime je na dva talíře, zalijeme je omáčkou z pánve, nahoru položíme banán a plátek opečené slaniny. Podáváme se smaženými bramborami.

Dobrou chuť.

Komentáře

  1. skveli recept znam ho je to fak dobrý

    OdpovědětVymazat
  2. To je pořádné chlapské jídlo . Sice nic pro mě, ale oceňuji mužskou kreativitu .

    OdpovědětVymazat
  3. Asi budu zvracet.Takhle nandaný bych vám to asi hodil na hlavu a steak s banány?Děláte si lidi srandu ne.Z tohodle bych se tak trochu poblil.No prostě fine dining.To už bych radši sněd hovno než toto.Měl sem zrovna hlad ale když vidim tohle tak mě to přešlo.Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...