Přeskočit na hlavní obsah

Hovězí steak s hořčičnou omáčkou a smaženými banány

Tady je druhý Lukášův recept na nezvyklou kombinaci ovoce a masa. Uvedené množství je určeno pro dvě osoby:

Potřebujeme
2 plátky anglické slaniny,
1 velký hovězí steak asi 400 - 500 g nebo dva menší,
sůl a pepř podle chuti,
1 lžíce olivového oleje,
2 lžíce másla,
1 malá cibule nakrájená na plátky,
1 stroužek česneku nakrájený na plátky,
2 lžíce hořčice,
4 lžíce smetany 33%,
1 banán, oloupaný a podélce rozkrojený.

Slaninu osmažíme dokřupava. Vyjmeme jí z pánve a uschováme v teple.

Osolime a opepříme maso. Do pánve po slanině přidáme olej a 1 lžíci másla. Když je tuk horký, vložíme steak a naprudko ho smažíme až do takového propečení, jaké máte rádi. Vyjmeme jej na talíř, volně ho přikryjeme alobalem a uschovat v teple.

Snížíme teplotu a smažíme cibuli asi 7 minut do měkka. Přidáme česnek a smažíme další 2 minuty. Přidáme hořčici, smetanu a šťávu, kterou pustil steak pod alobalem a vše varem zredukujeme na jednu třetinu. Pokud omáčka zhoustne příliš, naředíme jí troškou mléka.
Mezi tím na malé pánvi a 1 lžíci másla osmažíme banán do měkka.

Nakrájíme steak na plátky, rozdělime je na dva talíře, zalijeme je omáčkou z pánve, nahoru položíme banán a plátek opečené slaniny. Podáváme se smaženými bramborami.

Dobrou chuť.

Komentáře

  1. skveli recept znam ho je to fak dobrý

    OdpovědětVymazat
  2. To je pořádné chlapské jídlo . Sice nic pro mě, ale oceňuji mužskou kreativitu .

    OdpovědětVymazat
  3. Asi budu zvracet.Takhle nandaný bych vám to asi hodil na hlavu a steak s banány?Děláte si lidi srandu ne.Z tohodle bych se tak trochu poblil.No prostě fine dining.To už bych radši sněd hovno než toto.Měl sem zrovna hlad ale když vidim tohle tak mě to přešlo.Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.