Přeskočit na hlavní obsah

Hrachová polévka po bavorsku

Klidně bych se mohla vsadit, že tahle polévka zachutná i zapřísáhlým odpůrcům hrachu. Tenhle recept bude podle mého soudu klasický německý eintopf a pěkně vydatný - vepřové koleno svým vysokým obsahem želírůjících látek propůjčí polévce svou nej-vlastnost a to klihovatost (víte co je sulc(?) - tak tak nějak podobně). Proto já uzené koleno vyměním (i když já sulc moc ráda) za libovější kousek uzeného masa - krkovici - to když chci mít polévku vydatnou s pěknou porcí masa. Nebo klidně za uzená žebírka, ta dají polévce ještě lepší uzenou chuť a vůni, jen toho masa abys pak pohledal. Polévka příjemně zavoní kořením a na jazyku vás příjemně polechtá plností piva.


150 g mrkve,
1 větší cibule,
200 g brambor,
2 ks řapíkatého celeru (150 g celerové bulvy),
150 g hrachu,
2 lžíce oleje,
koření: 2 hřebíčky, svazek bylinek:tymián,petrželka, bobkový list,
300 g uzeného kolena (raději libovější uzené maso),
7 dl vody,
3 dl piva
(desítka, jedenáctka, plnotučná dvanáctka je v polévce nahořklá),
150 g párků (dobrých párků, párkové imitace chuť polévky poškodí).


Hrách namočím do studené vody, přes noc. Druhý den na oleji orestuji nakrájenou mrkev, cibuli, celer, přidám hrách i s máčenou vodou, pivo, koleno, brambory na kostky a koření. Podle receptu se má vařit do změknutí hrachu, pak koleno vyjmout a dovařit zvlášť. Já si raději hrách hodinu předvařím a druhou hodinu už vařím vše dohromady. Uvařené maso obraru z kostí nebo nakrájím do polévky na kostky, přidám kolečka párků a provařím. Při nakupování párků dejte přednost kvalitě před kvantitou. Laciné párky vám ve výsledku chuť polévky pokazí. Takové dilema jsem měla i já, proto jsem párky nakrájené na kolečka osmažila na pánvi a nechala na vůli ostatních strávníků, jestli si je do talíře nandají. Proto také párky nevidíte na výsledných fotografiích polévky. (Úplně mimo mísu přidávám, že u nás doma se do všech pokrmů vyžadujících uzeninu - lečo, zelňačka, fazolky na smetaně - se párky a klobásky nejdříve osmaží na kapce tuku na pánvi. Náš mlsný tatínek to tak vymyslel, víc mu to chutná).

Dobrou chuť - tedy An guadn!

Komentáře

  1. To je polévka podle mého gusta! Já vařila na Nový rok čočkovou se zelím - taktéž zeleninový základek a k tomu dobré uzené. Hned bych vyměnila talíř naší polévky s tou od vás. V tomto ročním období ideální jídlo (jen ta zima se pořád někde loudá).

    OdpovědětVymazat
  2. Polévka vypadá moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jen ať se loudá. A není správné zapomínat na polévky. Líbí se mi, jak jsi si ty finance trojmo pojistila.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Děkuji Soňi a chutnala taky pěkně.

    OdpovědětVymazat
  5. Sem napište komentář[3]:  Jen ať se loudá - to se pěkně řekne. Ale obě dítka odjíždí shodně v neděli se školou na týden na "lyže" a asi budou jenom stavět bláťuláky.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Tak to je špatné - stejná situace byla u nás před šesti lety, jestli pamatuješ, sněhu bylo pomálu. Lyžařský výcvik syn prolyžoval jen tři dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Perfektní polévka, přesně takové miluju! A hrách? Ten u nás v kuchyni nesmí chybět!

    OdpovědětVymazat
  8. Mě tedy na hrách neužije...ale takhle nakombinované se zelninou je to přece jen lepší možnost :)
    To k tomu kolenu dáváš ještě i párky? Není to škoda?

    OdpovědětVymazat
  9. Při současném stavu párků je to určitě škoda. Ale jak píšu, raději než z kolena vařím z uzených žebírek nebo krkovice a když si nejsem jistá chutností párků, nechám je opečené mimo polévky, ať si každý do polévky vloží sám podle chuti a vkusu.

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Nekomplikované jídlo z jednoho hrnce, kde není třeba vařit další chod - ideální pro nasycení celé rodiny (pro nás třeba hodně typický sobotní oběd - ale nesmí chybět nějaká ta buchta!)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to krásně, a moc hezky nafoceno! :)

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Děkuji, pochvalu za fotografie předám svému dvornímu fotografovi.

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to teda fantasticky, pokaždé, když jsem fotku uviděla na hlavní stránce blogu, začaly se mi sbíhat sliny.
    Poslední dobou bych takové polévky, které i zasytí na delší dobu, jedla pořád. Poslední taková u nás byla zelňačka, ten největší hrnec a vůbec mi nevadilo dát si ji 3 dny po sobě.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]:To je ta nejlepší pochvala, která může foodblogera potkat - pokud se k foodblogerům můžu řadit. Pro výživné polévky je právě teď ideální doba a hlavně!: tělo si obvykle samo řekne, čeho si žádá!

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to moc dobře, až mám z toho hlad.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Tak to hlad přišel právě včas,v době oběda !

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...