Klidně bych se mohla vsadit, že tahle polévka zachutná i zapřísáhlým odpůrcům hrachu. Tenhle recept bude podle mého soudu klasický německý eintopf a pěkně vydatný - vepřové koleno svým vysokým obsahem želírůjících látek propůjčí polévce svou nej-vlastnost a to klihovatost (víte co je sulc(?) - tak tak nějak podobně). Proto já uzené koleno vyměním (i když já sulc moc ráda) za libovější kousek uzeného masa - krkovici - to když chci mít polévku vydatnou s pěknou porcí masa. Nebo klidně za uzená žebírka, ta dají polévce ještě lepší uzenou chuť a vůni, jen toho masa abys pak pohledal. Polévka příjemně zavoní kořením a na jazyku vás příjemně polechtá plností piva.
150 g mrkve,
1 větší cibule,
200 g brambor,
2 ks řapíkatého celeru (150 g celerové bulvy),
150 g hrachu,
2 lžíce oleje,
koření: 2 hřebíčky, svazek bylinek:tymián,petrželka, bobkový list,
300 g uzeného kolena (raději libovější uzené maso),
7 dl vody,
3 dl piva
1 větší cibule,
200 g brambor,
2 ks řapíkatého celeru (150 g celerové bulvy),
150 g hrachu,
2 lžíce oleje,
koření: 2 hřebíčky, svazek bylinek:tymián,petrželka, bobkový list,
300 g uzeného kolena (raději libovější uzené maso),
7 dl vody,
3 dl piva
(desítka, jedenáctka, plnotučná dvanáctka je v polévce nahořklá),
150 g párků (dobrých párků, párkové imitace chuť polévky poškodí).
150 g párků (dobrých párků, párkové imitace chuť polévky poškodí).
Hrách namočím do studené vody, přes noc. Druhý den na oleji orestuji nakrájenou mrkev, cibuli, celer, přidám hrách i s máčenou vodou, pivo, koleno, brambory na kostky a koření. Podle receptu se má vařit do změknutí hrachu, pak koleno vyjmout a dovařit zvlášť. Já si raději hrách hodinu předvařím a druhou hodinu už vařím vše dohromady. Uvařené maso obraru z kostí nebo nakrájím do polévky na kostky, přidám kolečka párků a provařím. Při nakupování párků dejte přednost kvalitě před kvantitou. Laciné párky vám ve výsledku chuť polévky pokazí. Takové dilema jsem měla i já, proto jsem párky nakrájené na kolečka osmažila na pánvi a nechala na vůli ostatních strávníků, jestli si je do talíře nandají. Proto také párky nevidíte na výsledných fotografiích polévky. (Úplně mimo mísu přidávám, že u nás doma se do všech pokrmů vyžadujících uzeninu - lečo, zelňačka, fazolky na smetaně - se párky a klobásky nejdříve osmaží na kapce tuku na pánvi. Náš mlsný tatínek to tak vymyslel, víc mu to chutná).
Dobrou chuť - tedy An guadn!
To je polévka podle mého gusta! Já vařila na Nový rok čočkovou se zelím - taktéž zeleninový základek a k tomu dobré uzené. Hned bych vyměnila talíř naší polévky s tou od vás. V tomto ročním období ideální jídlo (jen ta zima se pořád někde loudá).
OdpovědětVymazatPolévka vypadá moc pěkně!
OdpovědětVymazat[1]: Jen ať se loudá. A není správné zapomínat na polévky. Líbí se mi, jak jsi si ty finance trojmo pojistila.
OdpovědětVymazat[2]: Děkuji Soňi a chutnala taky pěkně.
OdpovědětVymazatSem napište komentář[3]: Jen ať se loudá - to se pěkně řekne. Ale obě dítka odjíždí shodně v neděli se školou na týden na "lyže" a asi budou jenom stavět bláťuláky.
OdpovědětVymazat[5]: Tak to je špatné - stejná situace byla u nás před šesti lety, jestli pamatuješ, sněhu bylo pomálu. Lyžařský výcvik syn prolyžoval jen tři dny.
OdpovědětVymazatPerfektní polévka, přesně takové miluju! A hrách? Ten u nás v kuchyni nesmí chybět!
OdpovědětVymazatMě tedy na hrách neužije...ale takhle nakombinované se zelninou je to přece jen lepší možnost :)
OdpovědětVymazatTo k tomu kolenu dáváš ještě i párky? Není to škoda?
Při současném stavu párků je to určitě škoda. Ale jak píšu, raději než z kolena vařím z uzených žebírek nebo krkovice a když si nejsem jistá chutností párků, nechám je opečené mimo polévky, ať si každý do polévky vloží sám podle chuti a vkusu.
OdpovědětVymazat[7]: Nekomplikované jídlo z jednoho hrnce, kde není třeba vařit další chod - ideální pro nasycení celé rodiny (pro nás třeba hodně typický sobotní oběd - ale nesmí chybět nějaká ta buchta!)
OdpovědětVymazatVypadá to krásně, a moc hezky nafoceno! :)
OdpovědětVymazat[11]: Děkuji, pochvalu za fotografie předám svému dvornímu fotografovi.
OdpovědětVymazatVypadá to teda fantasticky, pokaždé, když jsem fotku uviděla na hlavní stránce blogu, začaly se mi sbíhat sliny.
OdpovědětVymazatPoslední dobou bych takové polévky, které i zasytí na delší dobu, jedla pořád. Poslední taková u nás byla zelňačka, ten největší hrnec a vůbec mi nevadilo dát si ji 3 dny po sobě.
[13]:To je ta nejlepší pochvala, která může foodblogera potkat - pokud se k foodblogerům můžu řadit. Pro výživné polévky je právě teď ideální doba a hlavně!: tělo si obvykle samo řekne, čeho si žádá!
OdpovědětVymazatVypadá to moc dobře, až mám z toho hlad.
OdpovědětVymazat[15]: Tak to hlad přišel právě včas,v době oběda !
OdpovědětVymazat