Přeskočit na hlavní obsah

Tvarohové knedlíky se studenou jahodovou omáčkou

Tohle je tvarohová rychlova pro Evu. Když si namočíš ruce, tak ti půjdou balit a plnit meruňkami. Pokud jsou meruňky málo sladké, nadij každou kostkou cukru. Jestli chceš zkusit kynuté, tak mrkni sem.

(foto by Martin Tomšů)

Pro 4 osoby:
na studenou jahodovou omáčku:
cca 1 kg jahod,
cukr podle chuti.

Jahody pečlivě omyju a pak odstraním zelené "šťopky." Dvě třetiny rozmixuji ponorným mixérem, zbývající třetinu pokrájím na menší kousky a zamíchám dohromady. Dříve jsem jahody šťouchala do merendy, ale mixovananá omáčka mi přijde méně vodová a víc "kultivovaná."

na tvarohové knedlíky:
250 g tvarohu,
2 vejce,
125 g krupice,
1 polévková lžíce hrubé mouky,
15 g másla,
1/4 čajové lžičky soli.

Dám vařit hrnec plný vody. Když začne voda vřít, osolím a připravím rychlé tvarohové těsto: tvaroh umíchám s vejci a máslem, zapracuju krupici, mouku, sůl. Kávovou lžičkou, kterou si namáčím v vroucí vodě, tvaruju přibližně stejně veliké noky, které sázím do vody. Nevařím klokotem, jen mírným varem. Když padne do vody poslední, opatrně všechny podeberu měchačkou ode dna, aby nezůstaly přilepené. Až vyplavou, vyzkouším na jednom kousku, jestli je dobře provařený. Pak je děrovanou naběračkou vylovím z vody a každý nok propíchnu. Servíruji v hlubokém polévkovém talíři, utopené v jahodové omáčce, podle chuti s kopečkem šlehačky, nebo kysané smetany.

Komentáře

  1. tomu řikám receptový servis :),za chvilku jdu na ně:)!

    OdpovědětVymazat
  2. Ta fotka je úplně exkluzivní! Ačkoli na sladké knedlíky nijak moc nejsem, taky bych si dala hned říct! Mňááám, je jasné, co budu "vařit" až bude manžel ve středu na služebce Jahod je doma plný koš a doufám, že mé první sladké knedlíky se povedou. Drž mi palce, Maruško!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Sice trochu nesmyslně v nápisu o jahodách a pak se rozepíšu o meruňkách, ale my si rozumíme

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Vyřídím, já osobně nad ní slintám a cítím voňavé jahody na jazyku. Tyhle nočky jsou taková rychlovka. Palce ti budu držet i přesto, že vím, že ty jsi  holka šikovná. Sestra je v pondělí i krásně vykoulela do pinpongáčků, tak jestli je chceš mít úpravnější, namoč si ruce do vody a pusť se do modelování.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to velké díky, Maruško :) Rychlých receptů není nikdy nazbyt, navíc já na sladká jídla moc nejsem (myslím na jejich přípravu, baštím je naopak s velkou chutí :)) a tohle bych mohla zvládnout, dokud jahody ještě jsou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji za úžasnou inspiraci. Mohu se zeptat, zda používáte tvaroh ve vaničce nebo kostku? Děkuji a hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Obojí, protože jak je sázím lžičkou, tak mi nevadí tekutější tvaroh. Na tvarování kuliček bych asi brala ten v kostce.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Pošli Marušku pro jahody a rychlovka je na stole. Ať se povedou.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak maruška byla na jahodách, vrátila se s plným košíkem a místo zavařování jahodového džemu s vanilkou se vrhla na tyhle tvarohové nočky utopené v jahodách.
    Byly v sobotu na oběd a dokonce manžel, který tvrdil (až do onoho sobotního oběda), že sladká jídla nejí, si pochvaloval a dokonce si přidal! Takže díky moc za skvělý recept, který prolomil další tabu u mých strávníků

    OdpovědětVymazat
  10. Mňamy mňamy mňam... aneb skvělé letní jídlo!

    OdpovědětVymazat
  11. Toffo, tohle je naprosto famózní recept! Já si vždycky z normálních plněných knedlíků vyndám všechno ovoce a smíchám ho s cukrem a to těsto v tom pak obaluju, ale tvoje knedlíky se už v omáčce doslova koupou, to je jako sen :) Mňam! A ta fotka je úžasná!

    OdpovědětVymazat
  12. [9]: Tak to jsem moc ráda, když někdo vyzkouší můj provařený recept a zachutná, to mě potěší nejvíc. Někdy dělávám i s borůvkami, ale ty jahody mi k tvarohovým knedlíčkům sedí nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Ano, ano, ano - a člověk se diví, jak je syté!

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Fotka je dílem mého muže, vyřídím, ale on si to někdy i přečte sám. Opravdu není moc milovníků teplého ovoce uvařeného v knedlíku, já dávám rozhodně přednost náplni ze švestkových povidel. Všechno to drobné ovoce, i lesní, nejraději pojídáme rozmačkané na merendu a doslazené - a ten doplněk tvarohového těsta se k ní moc hodí. Je pravda, že borůvky a lesní maliny ještě trošku zahřeju v kastrůlku, aby se rozvoněly. Ale na lesní maliny chodím z recese jen tak jednou za rok o dovolené. Ty hodnotím na špičku vší přírodní vůně a chuti, ještě před borůvkami.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, při pohledu na fotografii se sbíhají sliny a ještě k tomu rychlý recept! Díky za inspiraci, náhodou jsem objevila Váš blog a jsem moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  16. Mockrát díky za tak milý komentář.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr