Tohle je tvarohová rychlova pro Evu. Když si namočíš ruce, tak ti půjdou balit a plnit meruňkami. Pokud jsou meruňky málo sladké, nadij každou kostkou cukru. Jestli chceš zkusit kynuté, tak mrkni sem.
(foto by Martin Tomšů)
Pro 4 osoby:
na studenou jahodovou omáčku:
cca 1 kg jahod,
cukr podle chuti.
Jahody pečlivě omyju a pak odstraním zelené "šťopky." Dvě třetiny rozmixuji ponorným mixérem, zbývající třetinu pokrájím na menší kousky a zamíchám dohromady. Dříve jsem jahody šťouchala do merendy, ale mixovananá omáčka mi přijde méně vodová a víc "kultivovaná."
na tvarohové knedlíky:
250 g tvarohu,
2 vejce,
125 g krupice,
1 polévková lžíce hrubé mouky,
15 g másla,
1/4 čajové lžičky soli.
Dám vařit hrnec plný vody. Když začne voda vřít, osolím a připravím rychlé tvarohové těsto: tvaroh umíchám s vejci a máslem, zapracuju krupici, mouku, sůl. Kávovou lžičkou, kterou si namáčím v vroucí vodě, tvaruju přibližně stejně veliké noky, které sázím do vody. Nevařím klokotem, jen mírným varem. Když padne do vody poslední, opatrně všechny podeberu měchačkou ode dna, aby nezůstaly přilepené. Až vyplavou, vyzkouším na jednom kousku, jestli je dobře provařený. Pak je děrovanou naběračkou vylovím z vody a každý nok propíchnu. Servíruji v hlubokém polévkovém talíři, utopené v jahodové omáčce, podle chuti s kopečkem šlehačky, nebo kysané smetany.
tomu řikám receptový servis :),za chvilku jdu na ně:)!
OdpovědětVymazatTa fotka je úplně exkluzivní! Ačkoli na sladké knedlíky nijak moc nejsem, taky bych si dala hned říct! Mňááám, je jasné, co budu "vařit" až bude manžel ve středu na služebce Jahod je doma plný koš a doufám, že mé první sladké knedlíky se povedou. Drž mi palce, Maruško!
OdpovědětVymazat[1]: Sice trochu nesmyslně v nápisu o jahodách a pak se rozepíšu o meruňkách, ale my si rozumíme
OdpovědětVymazat[2]: Vyřídím, já osobně nad ní slintám a cítím voňavé jahody na jazyku. Tyhle nočky jsou taková rychlovka. Palce ti budu držet i přesto, že vím, že ty jsi holka šikovná. Sestra je v pondělí i krásně vykoulela do pinpongáčků, tak jestli je chceš mít úpravnější, namoč si ruce do vody a pusť se do modelování.
OdpovědětVymazatTak to velké díky, Maruško :) Rychlých receptů není nikdy nazbyt, navíc já na sladká jídla moc nejsem (myslím na jejich přípravu, baštím je naopak s velkou chutí :)) a tohle bych mohla zvládnout, dokud jahody ještě jsou :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za úžasnou inspiraci. Mohu se zeptat, zda používáte tvaroh ve vaničce nebo kostku? Děkuji a hezký den.
OdpovědětVymazat[6]: Obojí, protože jak je sázím lžičkou, tak mi nevadí tekutější tvaroh. Na tvarování kuliček bych asi brala ten v kostce.
OdpovědětVymazat[5]: Pošli Marušku pro jahody a rychlovka je na stole. Ať se povedou.
OdpovědětVymazatTak maruška byla na jahodách, vrátila se s plným košíkem a místo zavařování jahodového džemu s vanilkou se vrhla na tyhle tvarohové nočky utopené v jahodách.
OdpovědětVymazatByly v sobotu na oběd a dokonce manžel, který tvrdil (až do onoho sobotního oběda), že sladká jídla nejí, si pochvaloval a dokonce si přidal! Takže díky moc za skvělý recept, který prolomil další tabu u mých strávníků
Mňamy mňamy mňam... aneb skvělé letní jídlo!
OdpovědětVymazatToffo, tohle je naprosto famózní recept! Já si vždycky z normálních plněných knedlíků vyndám všechno ovoce a smíchám ho s cukrem a to těsto v tom pak obaluju, ale tvoje knedlíky se už v omáčce doslova koupou, to je jako sen :) Mňam! A ta fotka je úžasná!
OdpovědětVymazat[9]: Tak to jsem moc ráda, když někdo vyzkouší můj provařený recept a zachutná, to mě potěší nejvíc. Někdy dělávám i s borůvkami, ale ty jahody mi k tvarohovým knedlíčkům sedí nejvíc.
OdpovědětVymazat[10]: Ano, ano, ano - a člověk se diví, jak je syté!
OdpovědětVymazat[11]: Fotka je dílem mého muže, vyřídím, ale on si to někdy i přečte sám. Opravdu není moc milovníků teplého ovoce uvařeného v knedlíku, já dávám rozhodně přednost náplni ze švestkových povidel. Všechno to drobné ovoce, i lesní, nejraději pojídáme rozmačkané na merendu a doslazené - a ten doplněk tvarohového těsta se k ní moc hodí. Je pravda, že borůvky a lesní maliny ještě trošku zahřeju v kastrůlku, aby se rozvoněly. Ale na lesní maliny chodím z recese jen tak jednou za rok o dovolené. Ty hodnotím na špičku vší přírodní vůně a chuti, ještě před borůvkami.
OdpovědětVymazatDobrý den, při pohledu na fotografii se sbíhají sliny a ještě k tomu rychlý recept! Díky za inspiraci, náhodou jsem objevila Váš blog a jsem moc ráda.
OdpovědětVymazatMockrát díky za tak milý komentář.
OdpovědětVymazat