Přeskočit na hlavní obsah

Připraveno z bedýnky No. 2

A bedýnky jedou dál. A občas je něco poprvé.


Bílý, baculatější chřest mě dlouho chladnou nenechal. Zastihl mě ale naprosto nepřipravenou, přeci jen ingredience na holandskou omáčku jsem vyštrachala. Jak já jsem jen bez ní mohla žít! Už v letáčku, který do bedýnky dostávám, byl uvedený recept pana C. Podrobnosti o přípravě jsem donastudovala ve Velké kuchařce Viléma Vrabce a udělala jsem dobře, vejce se mi srazila, stačily dvě lžíce chřestového vývaru a škoda byla napravena. Sice byla holandská tekutější konzistence, na chuti - myslím - jí to nic neubralo. Vylízala jsem talířek a tím jsem s ní rozhodně nezkoncovala. Opravdu by mi chutnala na nových, mladých, čerstvě nakopaných brambůrách, uvařených ve slupce.


Ze salátů se mi už téměř točí hlava. Salátový přísun máme i od rodičů ze skleníku na Kuklíku. Tahle smetanová zálivka je v naší rodině velice, ale velice tradiční a návyková. Dovoluju si tvrdit, že civilizační choroby, jako "tuky v krvi," zvýšený cholesterol má v naší rodině na svědomí nadměrné používání šlehačky, do všeho. Slehačka na salát, do polévky - koprová, šťovíková, fazolová, fazolky na smetaně, hrášek ve smetaně ... Když jsem chodila do první třídy, musela jsem už v sedm hodin stepovat před sámoškou, v čas, kdy se zrovna otevírala, abych byla první. Šlehačka bývala nedostatkovým zbožím a vždy jsem musela brát minimálně dvě, aby bylo na salát.

Smetanová zálivka na salát:
250 ml smetany (šlehačky),
špetka soli,
polévková lžíce octa - klasický český ze Bzenca 8%,
naťová cibulka nebo šnytlíková nať.
Šlehačku osolit, ooctit, nasekat nať, zamíchat do šlehačky, nalít na dobře opraný a osušený salát.
Podáváme k dobrým vařeným bramborám s volským vokem, nebo pečeným kuřátkem.

Ano, ano, vepřové na kedlubnách, pro mého muže opravdu neodolatelné jídlo, to je zase jeho dětství. Kostky z vepřové kýty opeču na cibulce, dusím do měkka, deset minut před koncem přidám kedlubny nakrájené na hranolky. Zahušťuji máčeným škrobem, přijde mi to méně kalorické a časově náročné. Pepřím a sypu zelenými bylinkami nebo cibulovo natí.

Číslo dvě končí, dobrou chuť!

Komentáře

  1. Nádherně buclatý chřest! Obdivuju tvé bedýnkové kouzlení, přesně tohle by ě taky bavilo!To vepřové na kedlubnách by jistě ocenil i můj muž, tak doufám, že si tě ten tvůj náležitě hýčká, když ho rozmazluješ takovými dobrotami

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...