Přeskočit na hlavní obsah

Makovec, který křupe a chutná po oříškách

Co udělám, když potřebuji hrníček plný máku a v zásobách objevím jen polovinu hrnečku? Místo makovce přes celý plech upeču makový dort - množství tak akorát velké pro čtyři a na jednu skorojarní, slunečnou sobotu.
Na jeden veliký plech potřebuji:

1 hrnek máku,
2 hrnky mléka,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 vejce,
1 prášek do pečiva.

Na dortovou formu o průměru 26 cm si propočítám poloviční dávku .

Mák na hodinu namočím do mléka. Vyšlehám žloutky, cukr a olej. Přidám prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko s mákem. Nakonec opatrně vmíchám tuhý sníh z bílků. Dortovou forrmu si vymažu máslem a vysypu strouhaným kokosem, naplním jí připraveným těstem a peču přibližně třičtvrtě hodiny při 180 st.

Upečený korpus vyklopím z formy tak, aby vršek dortu tvořila ta stejná strana, jako při pečení a která teď nemá kokosově křupavou střídku. Pomazala jsem jí ještě za tepla pikantní ostružinovo-malinovou marmeládou. Po vychladnutí jsem jí ozdobila ornamenty z hořké čokolády.

Makovec z celého máku krásně křupe a chutná po lískových oříškách.

Komentáře

  1. Tento makovec také znám - často pod názvem "koláč líné hospodyně" apod. Občas jej udělám, když se mi nechce mlít mák .

    OdpovědětVymazat
  2. Makovec z celého máku je moc fajn a často jej pwču. A tvůj makový dortík obohacený chutí a vůní ořechů musí být naprosto báječný. To mi připomíná, že jsem už dlouho makovec nepekla, že bych se upekla ten tvůj?

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem zrovna předevčírem koukala na načatý mák...
    Dík za odkaz na Anuši.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ha! Ale doma jim to neřeknu.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ten můj makový dort je jen na pohled zkultivovaný makovec .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...