Co udělám, když potřebuji hrníček plný máku a v zásobách objevím jen polovinu hrnečku? Místo makovce přes celý plech upeču makový dort - množství tak akorát velké pro čtyři a na jednu skorojarní, slunečnou sobotu.
Na jeden veliký plech potřebuji:
1 hrnek máku,
2 hrnky mléka,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 vejce,
1 prášek do pečiva.
2 hrnky mléka,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 vejce,
1 prášek do pečiva.
Na dortovou formu o průměru 26 cm si propočítám poloviční dávku .
Mák na hodinu namočím do mléka. Vyšlehám žloutky, cukr a olej. Přidám prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko s mákem. Nakonec opatrně vmíchám tuhý sníh z bílků. Dortovou forrmu si vymažu máslem a vysypu strouhaným kokosem, naplním jí připraveným těstem a peču přibližně třičtvrtě hodiny při 180 st.
Upečený korpus vyklopím z formy tak, aby vršek dortu tvořila ta stejná strana, jako při pečení a která teď nemá kokosově křupavou střídku. Pomazala jsem jí ještě za tepla pikantní ostružinovo-malinovou marmeládou. Po vychladnutí jsem jí ozdobila ornamenty z hořké čokolády.
Makovec z celého máku krásně křupe a chutná po lískových oříškách.
hihi křupe To je super
OdpovědětVymazatTento makovec také znám - často pod názvem "koláč líné hospodyně" apod. Občas jej udělám, když se mi nechce mlít mák .
OdpovědětVymazatMakovec z celého máku je moc fajn a často jej pwču. A tvůj makový dortík obohacený chutí a vůní ořechů musí být naprosto báječný. To mi připomíná, že jsem už dlouho makovec nepekla, že bych se upekla ten tvůj?
OdpovědětVymazatTaky jsem zrovna předevčírem koukala na načatý mák...
OdpovědětVymazatDík za odkaz na Anuši.
[2]: Ha! Ale doma jim to neřeknu.
OdpovědětVymazat[3]: Ten můj makový dort je jen na pohled zkultivovaný makovec .
OdpovědětVymazat[4]: Není zač .
OdpovědětVymazat