Pečené žampiony marinované v chili balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou, s pohankou a ratatouille
Dalším receptem Honzy Součka jsem se inspirovala. Současné nevlídné počasí mě vrátilo od grilu zpět do kuchyně a donutilo mě začít vařit teplá jídla, která ohřejí. Grilované žampiony jsem vyměnila za pečené a místo salátu volím pečené ratatouille.
Ingredience:
4 velké žampiony,
na marinádu:
3 lžíce sójové omáčky,
3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou,
1 lžíce olivového oleje.
K základním ingrediencím na ratatouille patří rajčata, česnek, cibule kuchyňská, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián apod.).
Dala jsem podle momentálních kuchyňských zásob:
3 malé mladé cuketky,
jednu papriku žlutou silnostěnnou a jednu zelenou maďarskou,
dvě cibule,
3 stroužky česneku,
hrst červených koktejlových rajčat,
2 lžíce olivového oleje,
sůl,
bylinky jsem vzhledem k chuti marinády na žampiony téměř vynechala, sahám jen po zelené petrželce.
Žampióny omyju, u nožičky odstraním blanitý prstenec, aby marináda mohla proniknout do kloboučku plodnice. Marinádu vytvořím smícháním a prošleháním uvedených surovin, žampiony nechám marinovat alespoň 4 hodiny.
Když se jde na věc, jako první rozpálím troubu na 200 °C, společně s ní si v ní nechám rozpálit pekáč, který použiji na ratatouille. Zeleninu - kromě rajčat a česneku - nakrájím na stejně velké kostky. Promíchám jí s olivovým olejem, vsypu do rozpáleného pekáče a zprudka peču za občasného promíchávání půl hodiny.
Zhruba po půl hodině ratatouille osolím a přihodím do něj nasekaný česnek a celá koktejlová račátka. Do menšího pekáčku vložím namarinované žampióny i s marinádou a peču současně se zeleninou dalších patnáct minut.
Nenamočenou, loupanou pohanku vařím podle návodu na obalu dvacet minut, dokud není měkká.
Hotové ratatouille promíchám s čerstvě sekanou petrželkou, vrstvím ho na vařenou pohanku a korunuji kloboučky žampiónů.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat