Přeskočit na hlavní obsah

Pečený losos a mačkaný hrášek s mátou


Na večeři si k rybě připravím zeleninovou přílohu. Na rafinovanou, tepelně upravenou zeleninu si jdu opět pro inspiraci do kuchařky Jamieho Olivera - Šéfkuchaře bez čepice - do "Dnů plných chutí." Stejně jako naposledy pro mačkaný celer.
Jak už jste si podle názvů jistě všimli, Jamie rád mačká.
Recept na mačkaný krášek s mátou najdete na straně 205 a tady:

"4 - 6 porcí
2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky,
1 kg mraženého hrášku,
lístky otrhané z 1 hrsti čerstvé máty,
3 větší hrudky másla,
mořská sůl,
čerstvě umletý černý pepř.

Brambory vařte ve slané vodě, až jsou skoro měkké. Do rendlíku přisypte hrášek a po dvou minutách vaření přidejte mátu. Po další minutě všechno sceďte. Nechte ještě minutu pařit, pak všecho vraťte do rendlíku a rozmačkejte mačkadlem na brambory. Dá se to taky udělat tyčovým mixérem, stačí pulzovat, až je kaše jemná. Pak přidejte máslo a opatrně podle chuti dosolte a opepřete."

Lososa jsem upravila mým obvyklým způsobem - upekla jsem ho během čtvrthodiny ve velmi horké troubě. Tu jsem rozpálila na dvěstě i s pečícím plechem, porce lososa i s kůží jsem osolila, lehoučce opepřila citrónovým pepřem, na každou porci jsem položila kolečko citrónu, aby se pekl dokromady s rybou (to jsem se naučila u Gurmánky). Lososa jsem pak přendala na horký plech. Opravdu stačí 15 - 20 minut. Ke konci můžete zapnout gril zvrchu, aby citrón pěkně zkaramelizoval. Během pečení ryby sfouknete tu hráškovo-mátovou mačkanici a rychlou, chutnou a plnohodnotnou večeři máte na stole. Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...