Přeskočit na hlavní obsah

Testování nových příchutí balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou

Letos, jako vloni, jsem dostala šanci spolu s dalšími devatenácti blogerkami otestovat balzamikové krémy firmy Kalamáta Papadimitriou. Přihlásila jsem se na výzvu portálu Blogerky.cz. Během pár dnů ke mě poštou doputoval balíček se dvěmi novými příchutěmi pro letošní rok - BBQ (bárbekjů) a chili (čili). Hned po ochutnání jsem zjistila, že mám na stole dva velice skvělé společníky pro letošní grilovací sezónu. Obě příchutě zbožňuji, ale ne každý výrobce a ne každá značka chutná tak přirozeně, jako tyto dvě novinky. Když budete mít čas a náladu na rafinované hrátky, oba dva druhy se dají použít na výrobu vlastní marinády pro maso, nebo zeleninu na gril. Když budete s časem na štíru, stačí použít kus kvalitního masa na minutkovou úpravu - na grilu, na pánvi, v troubě a a hotové pak dochutit na talíři balzamikovým krémem BBQ nebo chili, nebo půl napůl - já je totiž žeru oba.
To, že se BBQ balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou a chili balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou podle mého názoru hodí přednostně ke grilu, je tedy jasné. Pokusila jsem se ale pro ně v kuchyni najít i jiné využití, vyzkoušela jsem i doporučené recepty z www stránek papadim.com.

Nejprve jsem provedla lehkou fúzi s asijskou kuchyní. K nedělnímu obědu byly kuřecí stir-fry se zeleninovými a rýžovými nudlemi. Tenhle recept u nás doma řadím k takovým rychlým a chutným obědům. Naši tohle rychle osmažené jídlo milují. Rozhodla jsem se neochucovat maso, zato zeleninu jsem řádně sladko-kysele-pálivě dochutila chili balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. Funguje to. Sice by mě asi Thajec, Vietnamec i Číňan hnali od woku bičem, ale bylo to rychlé a dobré.


S luštěninovými pomazánkami teď dost často experimentuju. Držím se receptur snad jedině v případě výroby hummusu z cizrny. S fazolovou pomazánkou s BBQ balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou jsem to celkem vychytala. Je sice trošku více nasládlá, ale jako zdravá svačinka chutnala třem ze čtyř. A to ujde, ne?


Na takové to jakoby letní grilování nám počasi doposud přálo jen jeden jediný víkend. Nepromarnili jsme ho. Naložila jsem krůtí maso do marinády s BBQ balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou, sójovou omáčkou a česnekem a připravila k němu jako protipól chutí křupavý salát z brokolice, kukuřice a dýňových semínek. Po celodenní práci na zahrádce jsme měli skvělé jídlo jak za odměnu. Nezbylo.



A i když se počasí pokazilo, grilovací chutě nás neopustily. Už dlouho jsme neměli dobrý, neošizený hamburger. Recept na hamburger se slaninou, čedarem, pečenou cibulkou a BBQ balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou jsem vyzkoušela právě podle doporučených receptů od Kalamáta Papadimitriou. Já je jako bonus dostala v balíčku s balzamikovými krémy a vy je najdete je tady na stránkách. Rozhodně vám doporučuji inspirativní recepty vyzkoušet, mnohdy tam najdete skvělé kombinace chutí, které by vás možná nenapadly. A tak jsem místo grilu roztopila grilovací pánev a u sobotní večeře to teda bylo maso! Deset bodů z deseti a ráno všechno poctivě všechno vyběhat!






Tolik je mých testovacích receptů. Dokázala bych si pro balzamikové krémy určitě najít i jiná využití, třeba na glazuru u této báječné veganské sekané. Hodila by se příchuť čili-bárbekjů. Určitě jste si všimli, že já nejvíce využila právě příchuť BBQ. Zamilovala jsem si jí pro její příjemnou přírodní a výraznou kouřovou chuť. Možná se Vám bude v obchodě zdát cena balzamikových krémů příliš vysoká, investici do jejich koupě ale plně doporučuju. Není nic horšího, než kazit si dobré jídlo umělou náhražkou. A občas bývají v akčních cenách k dostání okolo sedmdesáti korun. Naposledy v Bille a Penny Marketu. A skvělou zprávou je, že jsou bezlepkové! Takže - grilovací sezóně i experimentálníkuchyni zdar a dobrou chuť!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...