Přeskočit na hlavní obsah

Kuřecí stir-fry se zeleninovými a rýžovými nudlemi, s chilli balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou


Tento recept jsem si vymyslela pro testování balzamikového chili krému Kalamáta Papadimitriou. Přemýšlela jsem, kde využít sladko-kyselo-pálivou chuť a iInspirovala jsem se thajskou a větnamskou kuchyní, (na které v poslední době ulítávám) která mi v poslední době víc než moc chutná.

Ingredience na oběd pro čtyři osoby:
2 velká kuřecí prsa,
3 mrkve,
3 mladé cukety,
4 listy pekingského zelí,
2 mladé cibulky i s natí,
rybí omáčka,
sójová omáčka,
(1 balíček) 200 g širokých rýžovýhé nudlí,
1 limetka,
sezamové semínko,
zelená koriandrová nať.

Kuřecí prsa překrojím podélně napůl a nakrájím je na nudličky. Během další přípravy je nechám marinovat v marinádě z 1 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1 polévkové lžíci rybí omáčka a 2 polévkových lžících sójové omáčky.

Připravím si zeleninu. Mrkev oškrábu, omyju a škrabkou jí nakrájím na dlouhé ploché nudle. Mrkví při krájení průběžně otáčím, aby nudle byly rovnoměrně široké. To samé provedu s cuketou, tu ale škrábu jen než se dostanu na semínkovou dřeň. Pekingské zelí a mladou cibulku posekám nožem rovněž na nudličky a malé kousky.

Do velkého hrnce dám vařit vodu.

Rozpálím pánev wok s rostliným olejem, až se z něj začne kouřit, vhodím do něj připravenou mrkvev a za neustálého promíchávání restuji 1 minutu. Pak přihodím připravené pekingské zelí a restuji další půl minuty. Nakonec přihodím cuketu naškrabanou na dlouhé nudle a restuji dál za plného odsávání par zapnutou digestoří. Zelenina musí zůstat křupavá, zároveň musí být patřičně vláčná, než jí odložím do nahřáté porcelánové mísy. Tam jí zakápnu čtyřmi polévkovými lžícemi chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 1 polévkovou lžící sójové omáčky, přihodím posekanou jarní cibulku a nechám marinovat. Přikryju je nahřátým talířem, aby zelenina zůstala teplá.

Do rozpálené pánve znovu naliju trochu rostliného oleje, opět jí nechám rozpálit, až se z oleje začne kouřit a pak do ní vložím namarinované kuřecí maso. Rychle maso začnu míchat a restovat, aby se nepřichytávalo ke dnu pánve. Když už je maso téměř hotové, zasypu ho přiměřeným množstvím sezamovým semínkem a ještě chvíli opékám.

Mezi tím už mi vře voda na vaření rýžových nudlí. Proto do ní vložím nudle a vařím 3 minuty. Vodu nesolím, zelenina i maso budou ochucené a kořeněné až dost. Nechám je vařit 3 minuty, pak je sliju a rychle propláchnu studenou vodou.

Na talíř pak kladu rýžové nudle, na ně marinovanou teplou zeleninu, posypu nahrubo sekanou korinandrovou natí, na vrchol pyramidy pak přijdou kuřecí stir-fry. Podle chuti si každý sám přikápne limetkovou šťávou, případně dosolí.

Dobrou chuť přeji i vám!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...