Kuřecí stir-fry se zeleninovými a rýžovými nudlemi, s chilli balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou
Tento recept jsem si vymyslela pro testování balzamikového chili krému Kalamáta Papadimitriou. Přemýšlela jsem, kde využít sladko-kyselo-pálivou chuť a iInspirovala jsem se thajskou a větnamskou kuchyní, (na které v poslední době ulítávám) která mi v poslední době víc než moc chutná.
Ingredience na oběd pro čtyři osoby:
2 velká kuřecí prsa,
3 mrkve,
3 mladé cukety,
4 listy pekingského zelí,
2 mladé cibulky i s natí,
rybí omáčka,
sójová omáčka,
(1 balíček) 200 g širokých rýžovýhé nudlí,
1 limetka,
sezamové semínko,
zelená koriandrová nať.
Kuřecí prsa překrojím podélně napůl a nakrájím je na nudličky. Během další přípravy je nechám marinovat v marinádě z 1 polévkové lžíce limetkové šťávy, 1 polévkové lžíci rybí omáčka a 2 polévkových lžících sójové omáčky.
Připravím si zeleninu. Mrkev oškrábu, omyju a škrabkou jí nakrájím na dlouhé ploché nudle. Mrkví při krájení průběžně otáčím, aby nudle byly rovnoměrně široké. To samé provedu s cuketou, tu ale škrábu jen než se dostanu na semínkovou dřeň. Pekingské zelí a mladou cibulku posekám nožem rovněž na nudličky a malé kousky.
Do velkého hrnce dám vařit vodu.
Rozpálím pánev wok s rostliným olejem, až se z něj začne kouřit, vhodím do něj připravenou mrkvev a za neustálého promíchávání restuji 1 minutu. Pak přihodím připravené pekingské zelí a restuji další půl minuty. Nakonec přihodím cuketu naškrabanou na dlouhé nudle a restuji dál za plného odsávání par zapnutou digestoří. Zelenina musí zůstat křupavá, zároveň musí být patřičně vláčná, než jí odložím do nahřáté porcelánové mísy. Tam jí zakápnu čtyřmi polévkovými lžícemi chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 1 polévkovou lžící sójové omáčky, přihodím posekanou jarní cibulku a nechám marinovat. Přikryju je nahřátým talířem, aby zelenina zůstala teplá.
Do rozpálené pánve znovu naliju trochu rostliného oleje, opět jí nechám rozpálit, až se z oleje začne kouřit a pak do ní vložím namarinované kuřecí maso. Rychle maso začnu míchat a restovat, aby se nepřichytávalo ke dnu pánve. Když už je maso téměř hotové, zasypu ho přiměřeným množstvím sezamovým semínkem a ještě chvíli opékám.
Mezi tím už mi vře voda na vaření rýžových nudlí. Proto do ní vložím nudle a vařím 3 minuty. Vodu nesolím, zelenina i maso budou ochucené a kořeněné až dost. Nechám je vařit 3 minuty, pak je sliju a rychle propláchnu studenou vodou.
Na talíř pak kladu rýžové nudle, na ně marinovanou teplou zeleninu, posypu nahrubo sekanou korinandrovou natí, na vrchol pyramidy pak přijdou kuřecí stir-fry. Podle chuti si každý sám přikápne limetkovou šťávou, případně dosolí.
Dobrou chuť přeji i vám!
Komentáře
Okomentovat