Potřebuji upéct něco jednoduchého, výživného, bez másla nebo hery, protože z tuků tu zbyl jen slunečnicový olej a nechci péct perník. Volba padla na olejovou bábovku a abych to měla ještě jednodušší, nebudu vymazávat a vysypávat bohatě zdobenou bábovkovou formu, nýbrž si vyložím plechovou formu na biskupský chlebíček pečícím papírem. A jdeme na to.
Potřebuju:
1 hrnek (250ml) špaldové mouky hrubě mleté,
1 hrnek pšeničné mouky hladké,
1 hrnek mletého máku,
1/2 hrnku cukru krupice,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek vlažného mléka,
3 celá vejce slepičí,
strouhaná citrónová kůra z půlky citrónu,
1 balíček prášku s vinným kamenem do pečiva ( = 15 g),
1 balíček vanilkového cukru (= 20 g).
Troubu si zapnu a předehřeju na 180 stupňů Celsia. Formu na biskupský chlebíček vyložím pečícím papírem. Vejce rozklepnu do mísy a ručně vyšlehám metlou společně s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem. Přiliju olej a prošlehám i s ním a citrónovou kůrou. Pak přidám obě mouky smíchané s práškem do pečiva, mletý mák, přileju mléko a vše dohromady zamíchám. Hotové těsto vliju do vyložené formy a šoupnu do vyhřáté trouby. Peču okolo čtyřiceti minut a když zapomenu, tak i trošku déle, což je vidět na kůrce. Hlavní je, že chlapi mají něco k pořádnému zakousnutí na víkendovou robotu v kovárně. Sacharidy do žil, ať to dobře kove. Dobrou chuť.
ccc
Komentáře
Okomentovat