Se smoothiem jsem začala laškovat před čtyřmi lety, z jediného pragmatického důvodu. Nemohla jsem do dcery "narvat" dostatečné množství bílkoviny, bílý jogurt mi odmítala zcela. Proto jsem ho propašovala do dopolední svačiny, ovocné smoothie na na jogurtové bázi, doslazené maximálně medem. Za ty roky jsme se smoothie-makery nestali. Preferuji celé kusy ovoce, zeleniny, nemám tak výkonný mixér, který by tohle všechno dokázal zvládnou a rozmixovat. I je prý vědecky dokázáno, že kousáním celé se lidský mozek ošidí a myslí se, že je už je dostatečně tělo nasycené. Na druhou stranu, stihnout ráno umixovat smoothie z plnohodnotných surovin a vzít si ho s sebou jako hodnotnou snídani a nasnídat se včas, je také důležité. Dobrým důvodem je i ten můj.
Odpolední svačina je pro mě ve znamení zeleniny a bílkoviny. Tudíž, naše smoothie chutná jako studená orientální polévka. Ale chutná.
Na dvě porce jsem použila:
tři mladé slaďoučké mrkve, centimetrový kus čerstvého zázvoru, šťávu z poloviny citronu, hrst řeřichových výhonků, vypěstovaných doma na vatě, půl lžičky kurkumy (je prý dobrá na detoxikaci organismu), špetku soli (zvýrazňuje chut), lžičku rostlinného oleje (abych optimálně využila karoten z mrkve), dvě lžičky chia semínek.
Mrkvev a zázvor jsem samozřejmě oloupala, a nastrouhala, protože rozmixovat by to můj mixér nedokázal. Vše jsem vložila do mixovací nádoby a dolila studenou vodou (z filtrační konvice, od té doby, co nás připojili na Želivku, veškerou kohoutkovou vodu k pití filtruju.) Rozmixovala a aby dceři lépe chutnalo, podávala jsem smoothie ve speciálních skleničkách, které teď aktuálně prodávají v Nanu-nana.
A prosím, s chia semínky pozor, přečtěte si článek od Florentýny - TADY.
A co se týká pro a proti smoothie, podle mě skvělý článek od Jany - Zásadně zdravě - TADY.
Protože, všeho s mírou a hlavně s rozumem.
Moc hezky nafoceno :) A díky za zajímavé odkazy na ta chia semínka.
OdpovědětVymazat[1]: Děkuji. Florentýny čerstvý článek o chia semínkách mě tak trošku překvapil, ale je to vlastně logické.
OdpovědětVymazatSmoothie je sice fajn doplněk stravy, ale pokud se nepije k jídlu, neaktivují se některé enzymy, na které je potřeba kousat, typicky ty ve slinách. Tím pádem ze smoothie nedostanete všechno do těla.Kdo zase smoothie pije k jídlu, dostává do sebe nevědomky mnohem větší dávky kalorií, než by snědl normálně, takže taky riziko.Takže za mě: když dělám tučné sladké smoothie - s jogurtem, z banánu, nebo na ten způsob, udělám si k tomu zeleninový salát, abych měla co kousat. K masu si dám "greenie", teda koktejl s velkou převahou špenátových listů nad sladkou složkou.
OdpovědětVymazat[3]: To s ním kousáním a slinami/enzymy je zajímavý postřeh. Já jsem dosud žila v nadšení, že smoothie je super i v tom, že třeba zeleninu/salát nikdy nerozkoušu tak, jak to udělá mixér, takže z ní dostanu víc. Je to asi jako se vším - všeho s mírou, žádný extrém. Jinak jsem ráda za každé informace, třeba ty o chia, já aktuálně experimentuji se zelenými potravinami, tak si jedu v zelených smoothies.
OdpovědětVymazatMňam, smoothie zbožňuji. Hodně často si ho dělám ve svém mixéru Vitamixu. Je to fakt chuťovka a vždycky uvítám nové a nové receptíky. Díky.
OdpovědětVymazat