Přeskočit na hlavní obsah

Odpolední zeleninové smoothie


Se smoothiem jsem začala laškovat před čtyřmi lety, z jediného pragmatického důvodu. Nemohla jsem do dcery "narvat" dostatečné množství bílkoviny, bílý jogurt mi odmítala zcela. Proto jsem ho propašovala do dopolední svačiny, ovocné smoothie na na jogurtové bázi, doslazené maximálně medem. Za ty roky jsme se smoothie-makery nestali. Preferuji celé kusy ovoce, zeleniny, nemám tak výkonný mixér, který by tohle všechno dokázal zvládnou a rozmixovat. I je prý vědecky dokázáno, že kousáním celé se lidský mozek ošidí a myslí se, že je už je dostatečně tělo nasycené. Na druhou stranu, stihnout ráno umixovat smoothie z plnohodnotných surovin a vzít si ho s sebou jako hodnotnou snídani a nasnídat se včas, je také důležité. Dobrým důvodem je i ten můj.
Odpolední svačina je pro mě ve znamení zeleniny a bílkoviny. Tudíž, naše smoothie chutná jako studená orientální polévka. Ale chutná.
Na dvě porce jsem použila:
tři mladé slaďoučké mrkve, centimetrový kus čerstvého zázvoru, šťávu z poloviny citronu, hrst řeřichových výhonků, vypěstovaných doma na vatě, půl lžičky kurkumy (je prý dobrá na detoxikaci organismu), špetku soli (zvýrazňuje chut), lžičku rostlinného oleje (abych optimálně využila karoten z mrkve), dvě lžičky chia semínek.
Mrkvev a zázvor jsem samozřejmě oloupala, a nastrouhala, protože rozmixovat by to můj mixér nedokázal. Vše jsem vložila do mixovací nádoby a dolila studenou vodou (z filtrační konvice, od té doby, co nás připojili na Želivku, veškerou kohoutkovou vodu k pití filtruju.) Rozmixovala a aby dceři lépe chutnalo, podávala jsem smoothie ve speciálních skleničkách, které teď aktuálně prodávají v Nanu-nana.
A prosím, s chia semínky pozor, přečtěte si článek od Florentýny - TADY.
A co se týká pro a proti smoothie, podle mě skvělý článek od Jany - Zásadně zdravě - TADY.
Protože, všeho s mírou a hlavně s rozumem.


Komentáře

  1. Moc hezky nafoceno :) A díky za zajímavé odkazy na ta chia semínka.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuji. Florentýny čerstvý článek o chia semínkách mě tak trošku překvapil, ale je to vlastně logické.

    OdpovědětVymazat
  3. Smoothie je sice fajn doplněk stravy, ale pokud se nepije k jídlu, neaktivují se některé enzymy, na které je potřeba kousat, typicky ty ve slinách. Tím pádem ze smoothie nedostanete všechno do těla.Kdo zase smoothie pije k jídlu, dostává do sebe nevědomky mnohem větší dávky kalorií, než by snědl normálně, takže taky riziko.Takže za mě: když dělám tučné sladké smoothie - s jogurtem, z banánu, nebo na ten způsob, udělám si k tomu zeleninový salát, abych měla co kousat. K masu si dám "greenie", teda koktejl s velkou převahou špenátových listů nad sladkou složkou.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: To s ním kousáním a slinami/enzymy je zajímavý postřeh. Já jsem dosud žila v nadšení, že smoothie je super i v tom, že třeba zeleninu/salát nikdy nerozkoušu tak, jak to udělá mixér, takže z ní dostanu víc. Je to asi jako se vším - všeho s mírou, žádný extrém. Jinak jsem ráda za každé informace, třeba ty o chia, já aktuálně experimentuji se zelenými potravinami, tak si jedu v zelených smoothies.

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, smoothie zbožňuji. Hodně často si ho dělám ve svém mixéru Vitamixu. Je to fakt chuťovka a vždycky uvítám nové a nové receptíky. Díky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...