U sestry jsem dostala ochutat salát ze salátového lupení, jednoduchou hořčičnou zálivkou a osmaženým tofu. Výborné! Zkusila jsem si recept odvodit, chutnal a tady je:
pro dvě osoby
1 ks marinovaného tofu (cca180g),
olej na smažení,
směs zelených salátů (ledový, římský, rukola),
pár ředkviček, dala by se i krátce oblašírovaná brokolice.
Saláty omyju a nechám okapat, případně je vyždímu v salátové odstředivce. Natrhám a nakrájím na malé kousky, připravím na talíř. Stejně tak přidám zbylou zeleninu.
"Stir Fry je tradiční čínská metoda vaření. Jídlo je vařené v hluboké pánvi wok, smažené (fry) na malém množství oleje. Jídlo se připravuje tradičně při vysoké teplotě a za stálého míchání (stir). Jméno je tedy odvozeno ze stylu vaření."
Tofu nakrájím na hranolky a obalím v kukuřičném škrobu. Ve woku rozpálím rostlinný olej a hranolky na něm osmažím do zlatova - dokřupava. Ke konci smažení zasypu bohatě sezamem a ještě chvíli smažím, snažím se, aby co nejvíce sezamu ulpělo právě na tofu. Hotové vyndám z pánve a nechám okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku. Připravím zálivku:
1 lžíce olivového oleje,
1 lžíce balzamikového octa.
Nemíchat. Protřepat ve šroubovací zavařovací sklenici do emulze.
Tofu přiložím na salátový talíř, pokapu zálivkou a večeře je hotová. Kombinací salátů a zeleniny se může nabízet nepřeberné množství, dle chutí a momentální sezónní nabídky v obchodech. Pokud se chcete o tofu a čínské kuchyni dozvědět více, vřele doporučuju gastronomický seriál "Kouzla čínské kuchyně" na TV Barrandov Plus. Sledovala jsem už dva díly, každou sobotu ve 20.20, téměř s otevřenou pusou. Ani si neuvědomíme, kolik je za každým zrnkem rýže, kouskem tofu, práce. Ale díly se i reprízují, když budete mít zájem, ještě všechny stihnete.
Budu ráda na vaše konstruktivní připomínky a nápady k receptu a Evo, taky na tvůj recept. Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat