Přeskočit na hlavní obsah

Salát s tofu Stir-Fry


U sestry jsem dostala ochutat salát ze salátového lupení, jednoduchou hořčičnou zálivkou a osmaženým tofu. Výborné! Zkusila jsem si recept odvodit, chutnal a tady je:

pro dvě osoby
1 ks marinovaného tofu (cca180g),
olej na smažení,
směs zelených salátů (ledový, římský, rukola),
pár ředkviček, dala by se i krátce oblašírovaná brokolice.

Saláty omyju a nechám okapat, případně je vyždímu v salátové odstředivce. Natrhám a nakrájím na malé kousky, připravím na talíř. Stejně tak přidám zbylou zeleninu.

"Stir Fry je tradiční čínská metoda vaření. Jídlo je vařené v hluboké pánvi wok, smažené (fry) na malém množství oleje. Jídlo se připravuje tradičně při vysoké teplotě a za stálého míchání (stir). Jméno je tedy odvozeno ze stylu vaření."

Tofu nakrájím na hranolky a obalím v kukuřičném škrobu. Ve woku rozpálím rostlinný olej a hranolky na něm osmažím do zlatova - dokřupava. Ke konci smažení zasypu bohatě sezamem a ještě chvíli smažím, snažím se, aby co nejvíce sezamu ulpělo právě na tofu. Hotové vyndám z pánve a nechám okapat od přebytečného oleje na papírovém ubrousku. Připravím zálivku:

1 lžíce olivového oleje,
1 lžíce balzamikového octa.
Nemíchat. Protřepat ve šroubovací zavařovací sklenici do emulze.

Tofu přiložím na salátový talíř, pokapu zálivkou a večeře je hotová. Kombinací salátů a zeleniny se může nabízet nepřeberné množství, dle chutí a momentální sezónní nabídky v obchodech. Pokud se chcete o tofu a čínské kuchyni dozvědět více, vřele doporučuju gastronomický seriál "Kouzla čínské kuchyně" na TV Barrandov Plus. Sledovala jsem už dva díly, každou sobotu ve 20.20, téměř s otevřenou pusou. Ani si neuvědomíme, kolik je za každým zrnkem rýže, kouskem tofu, práce. Ale díly se i reprízují, když budete mít zájem, ještě všechny stihnete.


Budu ráda na vaše konstruktivní připomínky a nápady k receptu a Evo, taky na tvůj recept. Dobrou chuť.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...