Přeskočit na hlavní obsah

Polévka z červené čočky


Červená čočka je uvařená během patnácti minut. Vyplatí se tedy mít jí v zásobách v spíži, protože když dorazí hlad a bída, lze z ní rychle vytvořit rychlé, výživné jídlo. Stačí pak sáhnout po kořenících složkách, které máte momentálně v kuchyni dostupné a čarujete všechny možné chutě světa. Já včera právě tu indickou podle Michaely Samant - recepty z Indie - Polievka z oranžovej šošovice. Kurkuma, římský kmín, pálivé papričky ani čerstvý zázvor mou kuchyni už totiž trvale nikdy neopouští.

"CO POTREBUJETE:
1 hrncek (150ml) oranzovej sosovice = červené čočky,
olej,
1 mensia cervena cibula = menší červená cibule
2 struciky cesnaku = stroužky česneku
1 zelena chilli papricka (mozeme zbavit semien)
kusok cerstveho zazvoru = kousek čerstvého zázvoru
asi 3-4 hrnceky vody (alebo podla potreby, polievka by mala byt hustejsia)
1/2 lyzicky rimskej rasce = půl lžičky římského kmínu
1/3 lyzicky mletej kurkumy
sol = sůl
100ml kokosoveho mlieka
cerstva koriandrova vnat = čerstvá koriandrová nať

AKO POSTUPOVAT = JAK POSTUPOVAT?

V hrnci zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu, nastruhany zazvor a nadrobno nakrajanu chilli papricku a nechame rascu rozvonat. Potom pridam nadrobno nakrajanu cibulu a cesnak, restujeme domakka. Dalej pridame kurkumu a premiesame.
Pridame preplachnutu sosovicu a vodu. Vodu privedieme k varu a polievku varime, kym nie je sosovica makka. Nakoniec pridame kokosove mlieko, sosovicu mozeme trocha roztlacit a osolime. Pridame koriandrovu vnat, polievku premiesame, prejdeme varom a odstavime z ohna."

V hrnci rozhřejeme olej. Přidáme římský kmín, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou chilli papričku, v horkém oleji necháme kmín rozvonět. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnak, resttujeme doměkka. Dále přidáme kurkumu a promíchámi. Přidáme propláchnutou čočku a vodu. Vodu přivedeme k varu a plévku vaříme, dokud není čočka měkká. Nakonec přidáme kokosové mléko, čočku můžeme trochu rozmačkat a osolíme. Přidáme koriandrovou nať, polévku promícháme, necháme přejít varem a odstavíme z ohně.

Kokosové mléko si vyrábím sama, ze strouhaného kokosu. 1 díl kokosu zaliju 2 díly horké vody a nechám louhovat, dokud neschladne. Pak vše rozmixuju tyčovým mixérem a přecedím. Kokosové mléko uchovávám v lahvi v ledničce.

Jediné, co mi chybělo, byla koriandrová nať. Miluju jí, ale není nikde v blízkosti k celoročnímu sehnání. Občas dostanu kytičku koriandru od naší vietnamské obchodnice z místní večerní samoobsluhy. Rozhodně se chystám na pěstování v letošní zahradnické sezóně. Z tohoto důvodu jsem polévku ošidila jen zelenou naťovou cibulkou a najemno nakrájeným lupenem římského salátu. A může tak učinit i ten, který specifickou chuť zeleného koriandru nemá rád.


Komentáře

  1. [1]: Díky Michaelo za super autentické recepty. Tvou knihu jsem poslala dál, jako dárek.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...