Motto výzvy:
"Držte se daného receptu a popusťte uzdu fanzatii až při zdobení. to jsou pravidla našivch výzev pro odvážné. Za každou jednotlivou fotografií se odehrává příběh, někdy naznačí i e-mail, který snímek doprovází. I tím se jeden dort od druhého odlišuje. Věnujte pozornost i celkovému konceptu fotografie. Výherce vybírá redakce. Nápad, originalita, čistota provedení pečlivá práce... to všechno hraje roli."
zdroj obrázku, časopis Gurmet, květen 2016, str. 90
zdroj obrázku, časopis Gurmet, květen 2016, str. 91
Na první přečtení postupu pečení a zdobení královského dortu Battenberg jsem se mírně orosila. Už jsem viděla, jak se mi v jedné formě, rozdělené pouze pečícím papírem, obě těsta protékáním spojují. Avšak jsem neodhadla, že těsto je spíše bábovkovitého typu, než piškotového, takže obě barvy poslušně zůstaly na svých místech. Abych získala pravidelné hranolky pravidelných rozměrů, hodně jsem upečené korpusy okrájela, takže jsem získala menší naž krátký kousek dortu k potažení. Na promazání jsem místo meruňkové marmelády, kterou bych musela kupovat, zvolila naší domácí špendlíkovou marmeládu z Chalup. Na potažení jsem musela pro změnu rozválet větší než velké množství marcipánové hmoty, neumím totiž doposaváď válet do pravidelného tvaru. Ten jsem si navíc na míru vyměřila provázkem, jak na šířku, tak na délku. Všechno klaplo.
zdroj obrázku, časopis Gurmet, duben 2016, str. 13
Pro zdobení dortu mě napadly malované květy královskou glazuru - bílkovou polevu, chcete-li, které jsem před časem shlédla na blogu Meg v kuchyni. Markéta jimi ozdobila svatební dort pro svou sestru a mě ta metoda naprosto fascinovala. A pro recept na královskou glazuru jsem si zaskočila k další královně pečení na její blog - Catalina peče. nDíky poctivému tření robotem jsem získala poprvé v životě tak krásnou polevu, že ostatní zdobení bylo jen dílem trpělivosti. Nic se nekazilo. S výsledkem jsem byla nadmíru spokojená. Ve finále je takový dort poměrně nenáročný na pečení i zdobení, avšak velmi dekorativní a nadmíru jedlý. Určitě bych ho zařadila do řady reprezentativních zákusků na nějakou vyjímečnou událost, třeba právě tu svatbu. Dančo, co? Jediné, co nevyšlo, bylo otištění mojí fotky v časopisu Gurmet. Tak, třeba příště, na řadě je PASTEL DE TRES LECHES - Třímlékový dort.
Nádherný výsledek, dokonalé provedení. Moc škoda, že Váš výtvor nebyl otištěn. S těmito výzvami v Gurmetu mám docela problém, protože mám vždy pocit, že je redakcí vybrán jako vítězný takový výtvor, který zdaleka dle fotografií nesplňuje jejich motto. Váš počin je kupříkladu preciznější a krásnější, než vítězný v časopise. Jste šikulka
OdpovědětVymazat[1]: Děkuji za pochvalu. Opravdu jsem byla z mého výsledku pečení nadšená. Také občas nerozumím výběru fotografií, přiznám se, že dvakrát za ty dva roky už mé ego silně utrpělo (a že jako občas mi vyroste do závratných výšin), ale říkám si, že některé věci prostě v životě pochopit nelze a má se to tak nechat. Oceněním pro mě je ten pěkný pocit, když se mi dort opravdu povede, a není to jen taková kašírka, kterou dotáhne šikovná fotografie a to, že chutná rodině. Ve finále jsem nejvíc šťastná, když vyzkouším některou techniku, které se bojím jako čert kříže a pak zjistím, že mi to vlastně jde.
OdpovědětVymazatNádhera! Ty květy z bílkové polevy jsou fakt pecka :) Taky se přidávám k Majce, že výběr Gurmetu je trošku zarážející, ale tak hlavní je, že sis, jak píšeš, vyzkoušela něco nového a že se ti to vážně moc povedlo! A ty talířky s tím dortem parádně ladí :)
OdpovědětVymazat[3]: Catalino, děkuji! Od tebe, nejzběhlejší cukrářky, mě to moc těší! Snažila jsem se to nastylizovat do "cukrova," když už je to princeznovský zákusek.
OdpovědětVymazatTen je fakt krasny i s fotkou! Me by jinak battenberg asi nejvic chutnal jako puncak, jsem hrozna:)
OdpovědětVymazat[5]: Díky. Přesně s tím punčákem, mě ty rumové chutě opticky taky naskakují
OdpovědětVymazat