Souběžně s vyhlášením Food Blogu roku 2015 probíhá soutěž pro všechny foodblogery "Aperitivo moment." S aperitivy APEROL Spritz, Crodino, CINZANO a CAMPARI. Vaří se a peče na téma předkrm a součástí musí být drink na bázi těchto aperitivů. Na nominaci food blogu roku nemůžu pomyslet ani v nejbláznivějších snech, ale štěstí v soutěži pokouším ráda.
Chtěla jsem vytvořit opravdu něco malého, typické finger food o velikosti sousta a použít sezónní surovinu. O víkendu jsme natrhali čerstvý medvědí česnek, od včerejška jsem přemýšlela nad párováním chutí a dnes přišel nápad. Zmenšené verze tartaletek s medvědím česnekem a parmezánem. Ve vánočních formičkách na košíčky. Jen tak dvakrát zakousnout.
Suroviny na šestnáct košíčků (na fotografie se všechny nedostaly),
těsto:
1 žloutek,
100 g mouky,
40 g másla,
špetka soli,
1 - 2 polévkové lžíce studené vody.
Mouku smíchám se solí a s kousky másla, prsty tvořím drobenku. Pak přidám žloutek a studenou vodu. Vypracuji křehké těsto a nechám ho půl hodiny odležet v lednici.
náplň:
200 g kysané smetany (čím více tučná,tím lépe),
hrst medvědího česneku,
2 polévkové lžíce zlatých rozinek,
50 g strouhaného parmezánu,
1 vejce,
1 bílek (zbyl mi od tvoření křehkého těsta),
pepř, sůl, muškátový oříšek.
Ještě než jsem začala s přípravou křehkého těsta, jsem zalila zlaté rozinky Campari, aby krásně zvláčněly. Na výsledné chuti předkmu se Campari ale nijak neprojeví, tak jestli je vám skvělého aperitivu líto, namočte je klidně do vody.
Troubu si už začnu rozehřívat na 170 °C.
Medvědí česnek operu a osuším v salátové sušičce. Vejce rozšlehám s bílkem, přidám kysanou smetanu a nadrobno nakrájený medvědí česnek. Přidám strouhaný parmezán, dosolím, opepřím, strouhnu muškátový oříšek.
Z lednice vyndám těsto a vmačkávám ho do formiček na košíčky. Za ty léta mám opravdu dobrý styl a grif, dobrou školou mi bylo po dětská léta každoroční pečení vánočních pracen - a ty musely být vymačkávány tak akorát rovnoměrně, aby se dobře propekly a šly pěkně vyklopit.
Do každého košíčku se vejde jedna kávová lžička náplně, je to těsně pod okraj, aby náplň nepřetekla. Na vrch každého košíčku zlehka zatlačím tři rozinky a jde se péct. Trvá to tak 8 - 10 minut. Pak upečené košíčky vytáhnu z trouby, chvíli je nechám odstát a pak každý opatrně vyjmu z formičky. Okraj košíčku opatrně nadzvihnu špičkou tenkého nože a košíček sám vyklouzne. Doporučuji je podávat vlahé, ne zcela vychladlé.
K předkrmu jsme si namíchali zcela jednoduchý drink z Campari.
Suroviny:
1 pomeranč,
ledové kostky.
Do sklenice vložím jeden plátek zralého pomeranče, nakrájený na čtvrtiny. Sklenku zasypu ledovými kostkami. Doliju jedním dílem Campari a jedním dílem toniku.
Dali byste si?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatečná poznámka pod čarou (tzn. na základě komentáře po publikování článku):
Jestli se Vám nechce vymačkávat malé košíčky, zdvojnásobte poměr uvedených surovin a upečte si jeden velký slaný koláč v koláčové, nebo dortové formě. Formu není třeba vymazávat, stačí vyložit pečícím papírem. Doba pečení pak bude 40 minut.
Dobrou chuť!
Juuu,moc dekuju za tip.Kamarad mi vecer prinesl hromadu medvediho cesneku,tak uz vim,co s nim Vase vypadaji luxusne.M.
OdpovědětVymazat[1]: TAK jestli se Vám nechce vymačkávat malé košíčky, zdvojnásobte poměr uvedených surovin a upečte si jeden velký slaný koláč v koláčové, nebo dortové formě. Formu není třeba vymazávat, stačí vyložit pečícím papírem. Ať chutná!
OdpovědětVymazatTy jsou nádherný! Medvědí česnek jsem sce propásla, ale určitě se inspiruju A budu je dělat maličké, prootže vypadají fakt úžasně
OdpovědětVymazat[3]: Díky Madlo! Jsou takový rozkošnický, jako pro hubičky princezen - přeháním!
OdpovědětVymazat