Přeskočit na hlavní obsah

Retro - cukrovinky


Cukrovinky za socialismu. Víte:
  • že zmrzlina se vyráběla z pravého mléka nebo smetany?
  • proč  měly socialistické dorty vysokou vrstvu máslového krému? 
  • že koňakové špičky byly opravdu plněné vaječným koňakem?
  • že nejdražší dort stál Kčs 3,50 a že všechny ceny dortů a zákusků byly dotované?

Možná jste ještě neshlédli a možná Vás zaujme díl dokumentární pořadu Retro, pojmenovaný Sladkosti za socialismu, z 13.9.2010.


Fotografie použitá ze stránek pořadu ČT1 - Retro:retro

Komentáře

  1. Tento pořad je opravdu výborný a člověk se u něj leckdy zasměje. Skvělý díl byl o supermarketech, resp. samoobsluhách .

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak na tvoje doporučení samoobsluhy shlédnu. Stává se mi jen málokdy, že se na Retro podívám, cukrovinky jsem viděla také pouhou náhodou, ale stálo t za to .
    Lecos si pamatuju, o něčem jsem neměla ani páru, občas se zasním nad momentkami z Prahy, občas je to opravdu k zasmání, někdy mě i zamrazí, že jsem to prožila.
    Co vím já, nejlepší karamelový pohár s vanilkovou zmrzlinou, pravou šlehačkou a griliášem jsme si za Kčs 11,- dávali v pasáži  bývalého kina U Hradeb na rohu Malostranského náměstí a Mostecké ulice.

    OdpovědětVymazat
  3. náhodou jsem zrovna tento díl viděla jednou u babičky a zaujalo mne to :), babička si zase zavzpomínala a tak jsme se dobře bavily

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že jsem viděla jeden díl a bylo to velmi úsměvné. Člověk zjistil, že už docela dost pamatuje! Jinak musím říci, že když si člověk nějakou cukrinku koupí, nějak to není ono. Například čokoládka Milena, Ledové kaštany i polomáčené sušenky tak nějak nejsou ono. Přijde mi to všechno strašně přeslazené.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento díl jsem neviděla a moc ráda se na něj podívám Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: To je fajn, takové chvilky jsou hezké!

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Konkrétně polomáčené sušenky jsou nechutně šizené, poleva podle mého mínění nemá už s čokoládou nic společného. Kompletně jsou navíc nepříjemně parfémované a už se ani tak krásně nepolámou v tašce !

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Mě moc zaujal, bohužel čím dál tím více zjišťuji jak se čokoláda tváří jako čokoláda, sýr jako sýr, začíná to být paranoidní. V tomto dílu to cukrářským výrobkům nastavuje zrcadlo - pro mě více v pozitivním než negativním obrazu...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...