Tenhle koláč na mě vždy z pekařství září jako srpnové sluníčko nad polem plných, těžkých klasů zralého obilí. Dnešní sluníčko mělo okolo poledne téměř stejnou sílu a shodou okolností jsem dnes tento koláč pekla. Podle receptu ze starého, už zažloutlého výstřižku z Lidových novin, ze soboty 2. října 2004, jak ho tenkrát zveřejnila Hana Michopulu.
Jen mám oblíbený jiný předpis na křehké máslové těsto - pâte brisée - to z Praktického kulinária.
Na těsto potřebuji:
160 g hladké mouky,
1 polévkovou lžíci cukru,
špetku soli,
110 g studeného másla,
1 žloutek,
2 - 3 lžíce ledové vody.
Všechny suroviny vložím do sekacího robotu - třeba s noži na sekání masa. Do minutky se vše spojí do koule hotového těsta, které zplácnu mezi dva dezerní talířky a nechám minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Na náplň koláče:
5 středních jablek,
3 lžíce cukru - třeba třtinového hnědého,
50 g másla,
6 lžiček pikantní oranžové marmelády -
(meruňková, mirabelková, kdoulové želé),
2 lžíce aromatického alkoholu
- (třešňovice, meruňkovice, calvados - doporučuje se vyhnout se rumu!).
Oloupu si pět středních jablek, rozkrojím na čtvrtky, vykrojím jádřince a nakrájím na plátky. Těsto namačkám do koláčové formy, nebo formy na quiche, nechám asi centimetr vysoký okraj koláče. Dokola obložím povrch koláče jablky, pokladu kousky másla, posypu cukrem a peču při 180 °C - přibližně 45 minut. V kastrůlku (nebo v hrnečku v mikrovlnce) rozpustím marmeládu a alkohol, teplou směsí potřu upečený koláč a nechám ještě dvě minuty v troubě zapéct.
K porci báječného koláče se hodí přidat kopeček ušlehané, neslazené smetany, nebo vanilkové zmrzliny.
Tajemství dokonalého jablkového koláče podle Hanky Michopulu:
- Na posledních 3 - 5 minut putuje pod gril v troubě. Díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje a okraje jablek jsou sežehnuty dokřupava. V této fázi ale doporučuje raději hlídat - gril umí být rychlejší než smrt!
- Pokud jde o aromatický alkohol, výborný je samozřejmě calvados, třešňovici ale vřele doporučuje - rozhodně to nebude naposled, kdy s nám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.
Tento recept znám. Je velmi prostý a to více lahodný. Miluju kombinaci měkkých jablek a křupavého máslového těsta. Skvělá inspirace pro podzimní dny .
OdpovědětVymazat[1]: Tenhle koláč je z těch jablečných - pro mě prostě nej! Bude to znít kacířsky - lepší, než štrůdl.
OdpovědětVymazatJé, tak tenhle recept taky znám, hodně nám chutnal, ale nějak mi vypadl, takže velice děkuji za připomenutí a určitě jej brzy vyzkouším, protože vím, že chutná naprosto fantasticky.
OdpovědětVymazatČau pls juk na blog chtel bych aspon dosahnout 20 lidí a sry za reklamu.
OdpovědětVymazat[3]: Tak alespoň něčím jsem užitečná
OdpovědětVymazatKrásný, lehký a jednoduchý koláč a moc se mi líbí fotky Jablíčka k podzimu prostě patří A co třeba skořicovou zmrzlinu?
OdpovědětVymazatP.
Nevím jak jsem mohla na tento koláč zapomenout... Dělala jsem ho minulý rok a měl veliké úspěchy tak ho musím zkusit i letos, jestli jsem to nezapomněla... . Moc pěkné fotky, hned mám na koláč větší chuť!
OdpovědětVymazat[6]: Díky za pochvalu. Skořicová zmrzlina? Óóó ty pokušitelko!
OdpovědětVymazat[7]: Díky , jsem ráda, že jsem koláč připoměla .
OdpovědětVymazatTak to bude asi dobrůtka. Musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazatHmm.. vypadá pěkně, snad se na tom nedá nic zkazit :) už se peče.
OdpovědětVymazat[11]: Bezva, doufám, že chutnal.
OdpovědětVymazatThis blog post is excellent, probably because of how well the subject was developped. I like some of the comments too though I could prefer we all stay on the suject in order add value to the subject!
OdpovědětVymazathttp://www.palewatches.com