Přeskočit na hlavní obsah

Inovace Reindlingu a óda na litinový kastrol


Neznám rychlejší zpracování kynutého těsta, než je tenhle zatočený závin - korutanský Reindling.  Kynuté těsto nechám zadělat robotem nebo domácí pekárnou a výborně se s ním pracuje, je tvárné jako modelína, rozválené se  nepřichytává na pracovní podložku. Skořicovou náplň jsem pro tentokrát vyměnila za - mými kluky milovanou - makovou. A protože bábovkové formy ještě byly po úspěšné rekontrukci celého bytu úspěšně nevybalené, pohřbené mezi ostatními krabicemi ve sklepě, vytáhla jsem na pečení můj oblíbený a lety osvědčený i posvěcený litinový kastrol (rendlík - chcete-li) s modrým vnitřkem.  

1
2
Tenhle poctivý kousek nádobí byl ve své době silně nedostatkovým zbožím. Vyráběl jej národní podnik Sfinx, spojené smaltovny a závody na kovové zboží v Českých Budějovicích.
Trocha historie nikoho nezabije:
U zrodu První česko-budějovické továrny na smaltované plechové nádobí byli v roce 1893 čeští podnikatelé August Zátka, Leopold Hájíček a Václav Nedvídek. Ve městě s početným německým obyvatelstvem pokládali základy české průmyslové výroby. Zřejmě i proto si do své značky vybrali lva jako symbol národní identity. Značka se lvíčkem BE 1893 byla jedna z nejstarších českých ochranných známek, zaregistrovaná už 16. února 1894 u Obchodní a průmyslové komory v Českých Budějovicích. Nyní v této tradici pokračují firmy CEBS s.r.o a BELIS, s. r. o.

Jako první tento povedený kousek objevila chalupská babička. Nejvíce jí překvapil při pečení masa, poklice dobře doléhá, a pečínka nebyla vysušená nebo nedopečená, naopak nádherně šťavnatá. Že se jeho silné dno jen tak nepřipálí, není u litinového nádobí asi žádná zvláštnost. Je dostatečně velký, na omáčky a guláše pro početnou hordu strávníků dostatečně vystačí. Po jeden čas mi suploval i wok na  oblíbenou čínu. A teď jsem ho - chudáka - vyměnila i za bábovkovou formu.

3
4
Když to krátce shrnu - není to ironie, že mi kuchyň pomalu přetéká všemi možnými kuchyňskými "udělátky," když si vystačím jen s jedním dobrým litiňákem?

Komentáře

  1. Tyhle kastroly taky mám, používám je už skoro 30 let...a taky jsem jim vždy říkala litiňáky, jenže nedávno mě někdo vyvedl z omylu - jsou ze silného ocelového plechu. Litiňák má tlustší stěnu a je ještě mnohem těžší...nedám na ně dopustit a všechno se mi v nich báječně daří, mám i pánve, ty dávám (bez dřevěného ucha) do trouby taky. Jsou nenahraditelné! Buchty jsme vnich taky už dělala.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vida, díky za doplňující informaci.

    OdpovědětVymazat
  3. To vypada skvele, takovou makovou buchtu bych si take dala.Jen mam problem jak umelu mak. To kynute testo urcite vyzkousim.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako pivo Bernard

Vandrácký chléb na klacku

Vandrácký chléb na klacku je zábava pro děti i dospělé. Recept jsem si už dávno opsala z Labu (Labužník.cz), recept je od Sněhurky pro Kari. Zní to bizarně, ale určitě nejsem pod vlivem omamných látek. Kdo zná, ten ví. Ingredience: 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g margarinu (dávám Heru, jednou za rok to přežijeme), 1/8 l mléka. Mouku smíchám se solí a přáškem do pečiva. Pak přidám Heru a vše rozdrobím prsty na drobenku. Opět. Pak přidám mléko a vypracuji vláčné těsto, které ale zůstává poměrně tuhé. Vyválím z něj váleček a ten nakrájím na stejné kousky. Z nich pak vyválím šňůrky válečky, asi 15 sm dlouhé. Obalím je lehce v hladké mouce, naskládám na tácek, nebo do krabičky a odnesu na zahradu k ohýnku. Na pečení jsou místo formiček a plechů připraveny bezové nebo lískové klacky pruty. Ani se nezdržujeme loupáním jejich kůry. Válečky spirálovitě obmotáme okolo klacku a pak mírně dlaní sploštíme. Takto připravený chléb si každý sám opeče do křupava