Přeskočit na hlavní obsah

Kali orexi - rajčata plněná rýží

Přináším na stůl jednu vzpomínkovou, řeckou specialitu. Plněná rajčata mě se sestrou úplně očarovala. Rýžová náplň byla uvnitř rajčete nakypřená, sypká a nevěřila bych, že při dušení rýže nebylo použito masového vývaru. Dokud jsem si je neodzkoušela doma. Podle Řecké kuchyně Marthy Elefteriadu.


Rajčata plněná rýží
Větší, vyzrálá , ale pevná rajčata - 10 kousků,
(měla jsem hodně zralá, měkčí rajčata, ve finále to nebyla až taková škoda).
Náplň:
10 polévkových lžic rýže - dávkuje se jedna polévková rýže na jedno rajče,
Petrželka - svazek - posekat - měla jsem jen sušenou, dala jsem menší rozemnutou hrst,
Jedna cibule - nadrobno pokrájet,
dva stroužky česneku - nasekat,
dvě polévkové lžíce olivového oleje,
voda - přilít tolik, aby celá pomíchaná směs byla mírně potopená, hladina jí nemusí převyšovat.
sůl přiměřeně, dá se dochutit na konci vaření náplně.
Navrch můžete s mírou přidat trochu posekané máty..
Koření:
Špetka mleté skořice,
Špetka mletého nového koření,
Čerstvě mletý pepř.

Rajčatům odříznu vršek, schovám ho na pokličku. Rajčata vydlabu, vzniklým soudečkům vrátím pokličky. Rajčatovou dužinu posekám a s ostatním surovinami na náplň a kořením vhodím do woku. Pomalu, za občasného míchání dusím, až je rýže poloměkká a voda odpařená. Ochutnám, případně dosolím. Mátu jsem z taktických důvodů vypustila.
Soudečkům sundám pokličky, naplním vychladlou rýží - kupodivu mi náplň vyjde a nezbývá. Znovu uzavřu pokličkami, pocákám drobet olejem, podleji vodou (příště budu opatrnější a dám jí spíše méně), jen tak pro vůni přihodím celý stroužek česneku. Vložím do trouby vyhřáté na 250ºC. Doba pečení? Čekala jsem, až rajčata zavoní, čtvrt hodinka by těm mým stačila, dvacet minut už bylo moc a některá praskla. Právě proto je lepší použít rajčata pevná


Na dovolené jsme si plněná rajčata dávali jako přílohu k dušenému hovězímu, nebo k rybě pečené na bylinkách. Martha Elefteriadu doporučuje jako lehké jídlo doplněné chlebem, salátem a sklenicí vína. V horkém, řeckém dni si to dokážu představit. V českém večerním babím létě jsem jimi doplnila obyčejnou čočku nakyselo - a získala jsem také lehké jídlo ale i teplou a dokonce vegetariánskou večeři.

Kali Orexi!

Komentáře

  1. Ideální voňavý letní recept! Miluju plněná rajčata! A přesně jak píšeš - stačí sklenka retsiny, bílý chléb a večeře se může podávat

    OdpovědětVymazat
  2. Jako příloha to vypadá zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  3. rajčátka vypdají vskutku báječně, hned bych si dala a klidně i bez masa Spojení s čočkou je netradiční, ale určitě lahodné. Jen škoda, že u nás už rajčata z tchánovy zahrádky svou tomatovou píseň dohrála

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jen s tím receptem přicházím s křížkem po funuse - ale příloha je to vymazlená.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ty poslední přezrálá jsem včera rozvařila do protlaku.

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsem zdá se poslední malá rajčátka spotřebovala do leča, takže si teď musím nechat zajít chuť - jinak bych snad už šla chystat

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...