Přeskočit na hlavní obsah

Kali orexi - rajčata plněná rýží

Přináším na stůl jednu vzpomínkovou, řeckou specialitu. Plněná rajčata mě se sestrou úplně očarovala. Rýžová náplň byla uvnitř rajčete nakypřená, sypká a nevěřila bych, že při dušení rýže nebylo použito masového vývaru. Dokud jsem si je neodzkoušela doma. Podle Řecké kuchyně Marthy Elefteriadu.


Rajčata plněná rýží
Větší, vyzrálá , ale pevná rajčata - 10 kousků,
(měla jsem hodně zralá, měkčí rajčata, ve finále to nebyla až taková škoda).
Náplň:
10 polévkových lžic rýže - dávkuje se jedna polévková rýže na jedno rajče,
Petrželka - svazek - posekat - měla jsem jen sušenou, dala jsem menší rozemnutou hrst,
Jedna cibule - nadrobno pokrájet,
dva stroužky česneku - nasekat,
dvě polévkové lžíce olivového oleje,
voda - přilít tolik, aby celá pomíchaná směs byla mírně potopená, hladina jí nemusí převyšovat.
sůl přiměřeně, dá se dochutit na konci vaření náplně.
Navrch můžete s mírou přidat trochu posekané máty..
Koření:
Špetka mleté skořice,
Špetka mletého nového koření,
Čerstvě mletý pepř.

Rajčatům odříznu vršek, schovám ho na pokličku. Rajčata vydlabu, vzniklým soudečkům vrátím pokličky. Rajčatovou dužinu posekám a s ostatním surovinami na náplň a kořením vhodím do woku. Pomalu, za občasného míchání dusím, až je rýže poloměkká a voda odpařená. Ochutnám, případně dosolím. Mátu jsem z taktických důvodů vypustila.
Soudečkům sundám pokličky, naplním vychladlou rýží - kupodivu mi náplň vyjde a nezbývá. Znovu uzavřu pokličkami, pocákám drobet olejem, podleji vodou (příště budu opatrnější a dám jí spíše méně), jen tak pro vůni přihodím celý stroužek česneku. Vložím do trouby vyhřáté na 250ºC. Doba pečení? Čekala jsem, až rajčata zavoní, čtvrt hodinka by těm mým stačila, dvacet minut už bylo moc a některá praskla. Právě proto je lepší použít rajčata pevná


Na dovolené jsme si plněná rajčata dávali jako přílohu k dušenému hovězímu, nebo k rybě pečené na bylinkách. Martha Elefteriadu doporučuje jako lehké jídlo doplněné chlebem, salátem a sklenicí vína. V horkém, řeckém dni si to dokážu představit. V českém večerním babím létě jsem jimi doplnila obyčejnou čočku nakyselo - a získala jsem také lehké jídlo ale i teplou a dokonce vegetariánskou večeři.

Kali Orexi!

Komentáře

  1. Ideální voňavý letní recept! Miluju plněná rajčata! A přesně jak píšeš - stačí sklenka retsiny, bílý chléb a večeře se může podávat

    OdpovědětVymazat
  2. Jako příloha to vypadá zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  3. rajčátka vypdají vskutku báječně, hned bych si dala a klidně i bez masa Spojení s čočkou je netradiční, ale určitě lahodné. Jen škoda, že u nás už rajčata z tchánovy zahrádky svou tomatovou píseň dohrála

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Jen s tím receptem přicházím s křížkem po funuse - ale příloha je to vymazlená.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ty poslední přezrálá jsem včera rozvařila do protlaku.

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsem zdá se poslední malá rajčátka spotřebovala do leča, takže si teď musím nechat zajít chuť - jinak bych snad už šla chystat

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!