Už dobré dva měsíce jsou bedýnky v té nejlepší kondici. Hýří barvami i druhy ovoce a zeleniny.
Z této bedýnky vybírám kapustu a vařím polévku původem z Rumunska.
Před dávnými lety jsem jí objevila na serveru tiscali.cz, v rubrice cestování, svět na talíři. Server je graficky předělaný a recept na rumunskou ciorbu - polévku nemůžu ne a ne najít. Tady je doslovný přepis z vytištěného receptu.
"Ciorba taraneasca":
KAPUSTOVÁ (sedlácká?) POLÉVKA (vygůglovaný překlad)
100 g nakrájené slaniny,
2 cibule nakrájené na kolečka,
2 zelené papriky nakrájené na kostičky,
1 kapusta nakrájená na kusy,
1,5 litru vody,
2 žloutky,
1/2 hrnku smetany,
1 lžíce octa,
sůl,
pepř,
kopr.
2 cibule nakrájené na kolečka,
2 zelené papriky nakrájené na kostičky,
1 kapusta nakrájená na kusy,
1,5 litru vody,
2 žloutky,
1/2 hrnku smetany,
1 lžíce octa,
sůl,
pepř,
kopr.
Polovinu slaniny opečeme dokřupava a vyndáme z pánve. Na pánev s tukem ze slaniny dáme cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme papriku a krátce osmahneme. Do hrnce dáme vrsty kapusty a slaniny (opečené i neopečené) s cibulí a paprikou, dochutíme solí, pepřem a koprem. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném příkonu asi 50 minut. Rozšleháme smetanu a žloutky, přidáme ocet a za stálého míchání pomalu přidáváme do polévky.
Já oproti receptuře dala posekaný kopr až na úplný konec, do hotové, uvařené polévky. Myslím si, že delší tepelnou úpravou ztrácí kopr na své charakteristické vůni a je škoda ho vyvařit.
Na téhle polévce mě baví, že je zahuštěná žloutky se smetanou, žádná mouka není třeba. Stejně tak lahodné je spojení chutí papriky, kapusty a kopru. Do dnešního upršeného, studeného a přesto kalendářně letního pondělí by malá miska této polévky byla teplým, hřejivým pohlazením do žaludku i na duši.
Hned bych ochutnala! Polévka vypadá báječně - je v ní vše,co mám ráda. Teď je opravdu období, kdy se vaří báječně, vše dozrává a člověk neví, co dřív využít!
OdpovědětVymazatTaké bych si hned dala! Na polévky jsem vysazená a tahle musí vonět i chutnat báječně. A do sychravých podzimních dnů je úplně ideální
OdpovědětVymazatBezva, taky bych hned šla chutnat, polévky můžu ve všech podobách :)
OdpovědětVymazat[3]:+[1]:+[2]: Je opravdu jemná a delikátní, kapusta z ní nečpí a paprika s koprem zajímavě dotahují konečnou chuť. Jen jsem zapoměla dodat, že já kopr oproti receptu dávám až do polévky hotové. Doplním to do článku.
OdpovědětVymazat