Přeskočit na hlavní obsah

Ciorba taraneasca

Už dobré dva měsíce jsou bedýnky v té nejlepší kondici. Hýří barvami i druhy ovoce a zeleniny.


Z této bedýnky vybírám kapustu a vařím polévku původem z Rumunska.


Před dávnými lety jsem jí objevila na serveru tiscali.cz, v rubrice cestování, svět na talíři. Server je graficky předělaný a recept na rumunskou ciorbu - polévku nemůžu ne a ne najít. Tady je doslovný přepis z vytištěného receptu.

"Ciorba taraneasca":
KAPUSTOVÁ (sedlácká?) POLÉVKA (vygůglovaný překlad)
100 g nakrájené slaniny,
2 cibule nakrájené na kolečka,
2 zelené papriky nakrájené na kostičky,
1 kapusta nakrájená na kusy,
1,5 litru vody,
2 žloutky,
1/2 hrnku smetany,
1 lžíce octa,
sůl,
pepř,
kopr.

Polovinu slaniny opečeme dokřupava a vyndáme z pánve. Na pánev s tukem ze slaniny dáme cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme papriku a krátce osmahneme. Do hrnce dáme vrsty kapusty a slaniny (opečené i neopečené) s cibulí a paprikou, dochutíme solí, pepřem a koprem. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném příkonu asi 50 minut. Rozšleháme smetanu a žloutky, přidáme ocet a za stálého míchání pomalu přidáváme do polévky.

Já oproti receptuře dala posekaný kopr až na úplný konec, do hotové, uvařené polévky. Myslím si, že delší tepelnou úpravou ztrácí kopr na své charakteristické vůni a je škoda ho vyvařit.


Na téhle polévce mě baví, že je zahuštěná žloutky se smetanou, žádná mouka není třeba. Stejně tak lahodné je spojení chutí papriky, kapusty a kopru. Do dnešního upršeného, studeného a přesto kalendářně letního pondělí by malá miska této polévky byla teplým, hřejivým pohlazením do žaludku i na duši.

Komentáře

  1. Hned bych ochutnala! Polévka vypadá báječně - je v ní vše,co mám ráda. Teď je opravdu období, kdy se vaří báječně, vše dozrává a člověk neví, co dřív využít!

    OdpovědětVymazat
  2. Také bych si hned dala! Na polévky jsem vysazená a tahle musí vonět i chutnat báječně. A do sychravých podzimních dnů je úplně ideální

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva, taky bych hned šla chutnat, polévky můžu ve všech podobách :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:+[1]:+[2]: Je opravdu jemná a delikátní, kapusta z ní nečpí a paprika s koprem zajímavě dotahují konečnou chuť. Jen jsem zapoměla dodat, že já kopr oproti receptu dávám až do polévky hotové.  Doplním to do článku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!