Přeskočit na hlavní obsah

Ciorba taraneasca

Už dobré dva měsíce jsou bedýnky v té nejlepší kondici. Hýří barvami i druhy ovoce a zeleniny.


Z této bedýnky vybírám kapustu a vařím polévku původem z Rumunska.


Před dávnými lety jsem jí objevila na serveru tiscali.cz, v rubrice cestování, svět na talíři. Server je graficky předělaný a recept na rumunskou ciorbu - polévku nemůžu ne a ne najít. Tady je doslovný přepis z vytištěného receptu.

"Ciorba taraneasca":
KAPUSTOVÁ (sedlácká?) POLÉVKA (vygůglovaný překlad)
100 g nakrájené slaniny,
2 cibule nakrájené na kolečka,
2 zelené papriky nakrájené na kostičky,
1 kapusta nakrájená na kusy,
1,5 litru vody,
2 žloutky,
1/2 hrnku smetany,
1 lžíce octa,
sůl,
pepř,
kopr.

Polovinu slaniny opečeme dokřupava a vyndáme z pánve. Na pánev s tukem ze slaniny dáme cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme papriku a krátce osmahneme. Do hrnce dáme vrsty kapusty a slaniny (opečené i neopečené) s cibulí a paprikou, dochutíme solí, pepřem a koprem. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném příkonu asi 50 minut. Rozšleháme smetanu a žloutky, přidáme ocet a za stálého míchání pomalu přidáváme do polévky.

Já oproti receptuře dala posekaný kopr až na úplný konec, do hotové, uvařené polévky. Myslím si, že delší tepelnou úpravou ztrácí kopr na své charakteristické vůni a je škoda ho vyvařit.


Na téhle polévce mě baví, že je zahuštěná žloutky se smetanou, žádná mouka není třeba. Stejně tak lahodné je spojení chutí papriky, kapusty a kopru. Do dnešního upršeného, studeného a přesto kalendářně letního pondělí by malá miska této polévky byla teplým, hřejivým pohlazením do žaludku i na duši.

Komentáře

  1. Hned bych ochutnala! Polévka vypadá báječně - je v ní vše,co mám ráda. Teď je opravdu období, kdy se vaří báječně, vše dozrává a člověk neví, co dřív využít!

    OdpovědětVymazat
  2. Také bych si hned dala! Na polévky jsem vysazená a tahle musí vonět i chutnat báječně. A do sychravých podzimních dnů je úplně ideální

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva, taky bych hned šla chutnat, polévky můžu ve všech podobách :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:+[1]:+[2]: Je opravdu jemná a delikátní, kapusta z ní nečpí a paprika s koprem zajímavě dotahují konečnou chuť. Jen jsem zapoměla dodat, že já kopr oproti receptu dávám až do polévky hotové.  Doplním to do článku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...