Lilkový salát, drahokam v jídelníčku naší závodky. Dokud na něm setrvá, nikdy se mě v závodní jídelně nezbaví, i kdybych byla jediná, kdo si ho objedná. Dokázala bych se ho přejíst. A tady zčerstva jeden paparazzi snímek, na který jsem si troufla.
Tlumočím recept paní kuchařky, původem z Rumunska.
Propíchané lilky upéct do zčernání slupky ( v troubě, na plotně nebo grilu získá lilek bezvadnou kouřovou příchuť - a v závodce to umí). Pak schladnuté rozpůlit a nechat nakloněné, aby z nich ještě vytekla přebytečná voda. Upečený lilek prý nemá přijít do styku s kovovým náčiním (ale podle zdroje z internetové diskuse je to pověra, která přetrvává z dob, kdy náčiní nebylo vyráběno z nerezu. Lžíce, nože, vidličky z kovu při styku s určitými potravinami oxidovaly, kazily chuť připravovaného pokrmu, ničily vitamíny). Pasta ze dvou lilku se smíchá s jemně nakrájenou cibulkou, opatrně osolí a přidá se domácí majonéza. S ní opatrně, aby jídlo nebylo těžké. (na 2 kg lilku se dává čajový šálek majonézy a jedna střední cibule).
Přiznám se, že doma jsem ještě nezkoušela.
Pofta buna!
Salátem vypadá moc chutně! I když se tahle hmota neumí tvářit moc fotogenicky, milovníci baklažánů dokážou jít za první dojem a užít si tu báječnou chuť! Kdepak ta vaše závodka je? Jdu se postavit do fronty s velkým talířem.Ještě jedna zprávička:
OdpovědětVymazatposílám ti odkaz na ukončení houbové soutěže: snad tě malá výhra potěší
http://www.gurmanka.cz/2011/09/houbarska-soutez-vyhlaseni-vysledku
oprava: "Salátek"
OdpovědětVymazatTo je věru odvážný počin vaší závodky a docela ti ho závidím! Salát sice fešák mezi saláty vizuálně moc není, ale věřím, že jeho chuť bude fantastická, taky bych si to hned k vaší závodce přispěchala s velikou lžicí
OdpovědětVymazat[1]: Do naší závodky bych tě opravdu pozvala jen na tento salát. Když si budu vést statistiku, dělají ho 1x za dva měsíce. Výhra mě těší moc, dneska přímo hřeje, když to slunce nezahlédnu.
OdpovědětVymazat[3]: Mě to také velmi překvapilo, moc a moc. Bezvadná je ta kouřová vůně, tu já doma v troubě nedocílím. V kuchyni se vzduchotechnikou si můžou lilky pálit na plotýnce o sto....
OdpovědětVymazatTenhle salat znam, je vyborny. Zde je podobna uprava, ale bez majonezy a jinak dochucena. Pofta buna http://moldavanka.blog.cz/1008/grilovany-lilek-tradicni-uprava
OdpovědětVymazat[6]: Zdravím a už jsem nahlédla. S tím rumunským přáním doufám google překladač nezklamal
OdpovědětVymazatPofta buna!
Lilky miluju, musí to být vynikající :) Myslím, že vyzkouším, až na nějaké natrefím :)
OdpovědětVymazat[8]: Ale opatrně s majonézou, lépe méně, než více!
OdpovědětVymazatHouses are not cheap and not every person is able to buy it. Nevertheless, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> was invented to support people in such situations.
OdpovědětVymazatDobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?
OdpovědětVymazatZajímavý blog.
OdpovědětVymazat