Přeskočit na hlavní obsah

Salata de vinete cu maioneza

Lilkový salát, drahokam v jídelníčku naší závodky. Dokud na něm setrvá, nikdy se mě v závodní jídelně nezbaví, i kdybych byla jediná, kdo si ho objedná. Dokázala bych se ho přejíst. A tady zčerstva jeden paparazzi snímek, na který jsem si troufla.


Tlumočím recept paní kuchařky, původem z Rumunska.
Propíchané lilky upéct do zčernání slupky ( v troubě, na plotně nebo grilu získá lilek bezvadnou kouřovou příchuť - a v závodce to umí). Pak schladnuté rozpůlit a nechat nakloněné, aby z nich ještě vytekla přebytečná voda. Upečený lilek prý nemá přijít do styku s kovovým náčiním (ale podle zdroje z internetové diskuse je to pověra, která přetrvává z dob, kdy náčiní nebylo vyráběno z nerezu. Lžíce, nože, vidličky z kovu při styku s určitými potravinami oxidovaly, kazily chuť připravovaného pokrmu, ničily vitamíny). Pasta ze dvou lilku se smíchá s jemně nakrájenou cibulkou, opatrně osolí a přidá se domácí majonéza. S ní opatrně, aby jídlo nebylo těžké. (na 2 kg lilku se dává čajový šálek majonézy a jedna střední cibule).
Přiznám se, že doma jsem ještě nezkoušela.
Pofta buna!



Komentáře

  1. Salátem vypadá moc chutně! I když se tahle hmota neumí tvářit moc fotogenicky, milovníci baklažánů dokážou jít za první dojem a užít si tu báječnou chuť! Kdepak ta vaše závodka je? Jdu se postavit do fronty s velkým talířem.Ještě jedna zprávička:
    posílám ti odkaz na ukončení houbové soutěže: snad tě malá výhra potěší
    http://www.gurmanka.cz/2011/09/houbarska-soutez-vyhlaseni-vysledku

    OdpovědětVymazat
  2. To je věru odvážný počin vaší závodky a docela ti ho závidím! Salát sice fešák mezi saláty vizuálně moc není, ale věřím, že jeho chuť bude fantastická, taky bych si to hned k vaší závodce přispěchala s velikou lžicí

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Do naší závodky bych tě opravdu pozvala jen na tento salát. Když si budu vést statistiku, dělají ho 1x za dva měsíce. Výhra mě těší moc, dneska přímo hřeje, když to slunce nezahlédnu.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Mě to také velmi překvapilo, moc a moc. Bezvadná je ta kouřová vůně, tu já doma v troubě nedocílím. V kuchyni se vzduchotechnikou si můžou lilky pálit na plotýnce o sto....

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle salat znam, je vyborny. Zde je podobna uprava, ale bez majonezy a jinak dochucena. Pofta buna http://moldavanka.blog.cz/1008/grilovany-lilek-tradicni-uprava

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Zdravím a už jsem nahlédla. S tím rumunským přáním doufám google překladač nezklamal
    Pofta buna!

    OdpovědětVymazat
  7. Lilky miluju, musí to být vynikající :) Myslím, že vyzkouším, až na nějaké natrefím :)

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Ale opatrně s majonézou, lépe méně, než více!

    OdpovědětVymazat
  9. Houses are not cheap and not every person is able to buy it. Nevertheless, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> was invented to support people in such situations.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...