Tahle věc pečená je skutečná lahůdka. Jak ve své kuchařce tvrdí Marcella Hazan ( str. 563), z rajských jablíček vytáhne tu nejlepší, koncentrovanou chuť. Je to pravda. Chutnala dokonce mému muži! V jednoduchosti je síla, stačí jen minimum ingrediencí. Základem úspěchu budou kvalitní, zralá rajčata a ty jsme si v neděli přivezli od kamaráda ze Slovácka.
Potřebujeme pouze:
rajčata střední velikosti (já měla o průměru 4 - 6 cm),
3 čajové lžičky nadrobno posekané petrželky,
1 čajovou lžičku nadrobno posekaného česneku (asi 2 stroužky),
sůl,
čerstvě mletý pepř -
(můj mlýnek na pepř bohužel dosloužil a než zbudou peníze na nový, používáme kupovaný mletý),
olivový olej.
Rajčata rozpůlím a řeznou plochou nahoru naskládám do zapékací mísy přiměřené velikosti. Můžou se i trochu zmáčknout, protože rajčata se během pečení scvrknou a ubude jim na objemu. Posypu petrželkou, česnekem, solí, pepřem, pokapu olivovým olejem. Na solení jsem použila hrubou mořskou sůl. Báječné bylo, že krystalky soli se během pečení nerozpustily a teplému salátu dodali bezvadnou pikantní chuť. Křup.
Zapékací misku s obsahem vložím do trouby, vytopené na 180 ºC. V kuchařce se radí péct dobře hodinu, dokud se rajčata nespečou na polovinu. Pozor, nesmí ale zčernat! Já jim to po okrajích mírně dovolila. Pekla jsem hodinu a půl.
Rajčata děrovanou naběračkou naservíruji na talíř. Salát se podává teplý, s bílým chlebem, nebo bagetkou, kterou si pak stejně vytřu tu báječnou šťávu, která zbyla v zapékací misce.
"Pokud jste nikdy neviděli italské kuchaře nebo kuchařky péci doma rajčata, byli byste překvapeni vždy, když je vytahují z trouby, scvrklá a po okrajích zčernalá.Nejsou však spálená,ani vyschlá. Jen pustila přebytečnou vodu, která rozřeďuje jejich chuť a šťávu, jež je ryzí esencí rajčat. Jsou lahodná, jíme-li je samotná nebo společně s jinýámi druhy letní zeleniny, či s jednoduchými masitými pokrmy.
Marcella Hazan - Klaická italská kuchyně - Oceněné a uznávané recepty nelepší italské kuchařky"
Já bych si fakt měla někde ještě sehnat pěkná rajčata, protože když si je takhle představím, hned bych si dala :) A hlavně tu šťávu vytírat s bagetkou
OdpovědětVymazatJe pravda, že v září jsem doma měla invazi rajčat. Budu ráda, když zkusíš a ještě víc, když bude chutnat. Ale tyhle musí chutnat každému - když je pochválil i můj muž a ten má železný jazyk.[1]:
OdpovědětVymazatKrásně upečená rajčata lahodí všem. Jen škoda, že u nás doma už rajčatové šílenství zcela pominulo a poslední slaďounké rajče ze zahrádky mého tchána jsme slupli tak před měsícem. Takže při pohledu na tuhle rajčatovou krásu je mi trošku smutno, že nejde vrátit čas
OdpovědětVymazatOh, Ive already read this one. see sites with google But well, thank you for sharing. i have bookmarked your site for futurereferrence.
OdpovědětVymazathttp://www.palewatches.com