Přeskočit na hlavní obsah

Salátové nakopnutí 1 + 1

Stačilo mi čistě náhodou tento týden přečíst dva články na salátové téma, Cuketkovu salátologii a recept na  Selský salát podle Pohlreicha a bylo mi to jasné. Cuketkovi dávám zapravdu, že na salát prdím, resp. zapomínám. Přitom mírná obměna Pohlreichova receptu byla chutnou a sytou večeří.salát se ztracenými vejci
1 menší čínské zelí (ne pekingské) z bedýnky,
1 naťová cibulka,
20 dkg anglické slaniny,
dvě housky na krutony,
3 vejce, která nechám ztratit,
2 polévkové lžíce oleje,
1 polévková lžíce octa,
špetka soli.

Plátky slaniny opeču dokřupava na grilovací pánvi. Opečené nakrájím na nudličky. Housku nakrájím na kostičky a ve výpeku ze slaniny a trošce oleje také osmahnu, dozlatova, dávám si pozor na černoušky.
Vejce, jedno po druhém, vklepnu do naběračky a zlehka vnořím do vařící vody, do které jsem přidala lžíci octa.  Mám se stále co učit, stále mi zůstávají bílkové ocásky, které se od ztraceného vejce oddělí. Vařím 3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.
Omyté a osušené zelí (suším v utěrce, salátová odstředivka mi ve vybavení kuchyně chybí), nakrájím na nudličky.
Ocet, olej a sůl našlehám v misce do lehké emulze. Olej používám olivový, ocet stále klasicky - kvasný, lihový, 8%. Jiným druhům zatím nepřišla moje rodina na chuť, stále ten správný hledáme.  
A pak už to jde ráz na ráz, na salát nasypu slaninu a nakrájenou naťovou cibulku, přeliju zálivkou,  nasázím vejce, obložím krutonky a přeji dobrou chuť.

Komentáře

  1. bez té slaninky bych si ho z chutí dala      já teď na saláty taky tak trošku dlabu   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ono se také není čemu divit, v tomto studeném, prý "babím létě," si člověk raději dá talíř teplé polévky.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, zapomínáme - tedy jednoduché saláty jen ze zeleniny dělám často, ale ten se ztracenýmni vejci jsem chtěla v lítě zkusit - ale léto v *** a salát nikde, díky za připomínku!

    OdpovědětVymazat
  4. Vydatný a opravdu i na pohled krásný salátek. Já tedy salátová jsem a k hlavnímu jídlu u nás nesmí chybět mísa salátu. jen to vejce mi ještě pořádně "ztratit" nejde. Vždycky ho uvařím trošku moc. Budu muset "tvůj" salátek vyzkoušet a třeba se konečně podaří i to vejce.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Mě tentokrát ty tři minutky stačily.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...