Přeskočit na hlavní obsah

Salátové nakopnutí 1 + 1

Stačilo mi čistě náhodou tento týden přečíst dva články na salátové téma, Cuketkovu salátologii a recept na  Selský salát podle Pohlreicha a bylo mi to jasné. Cuketkovi dávám zapravdu, že na salát prdím, resp. zapomínám. Přitom mírná obměna Pohlreichova receptu byla chutnou a sytou večeří.salát se ztracenými vejci
1 menší čínské zelí (ne pekingské) z bedýnky,
1 naťová cibulka,
20 dkg anglické slaniny,
dvě housky na krutony,
3 vejce, která nechám ztratit,
2 polévkové lžíce oleje,
1 polévková lžíce octa,
špetka soli.

Plátky slaniny opeču dokřupava na grilovací pánvi. Opečené nakrájím na nudličky. Housku nakrájím na kostičky a ve výpeku ze slaniny a trošce oleje také osmahnu, dozlatova, dávám si pozor na černoušky.
Vejce, jedno po druhém, vklepnu do naběračky a zlehka vnořím do vařící vody, do které jsem přidala lžíci octa.  Mám se stále co učit, stále mi zůstávají bílkové ocásky, které se od ztraceného vejce oddělí. Vařím 3 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.
Omyté a osušené zelí (suším v utěrce, salátová odstředivka mi ve vybavení kuchyně chybí), nakrájím na nudličky.
Ocet, olej a sůl našlehám v misce do lehké emulze. Olej používám olivový, ocet stále klasicky - kvasný, lihový, 8%. Jiným druhům zatím nepřišla moje rodina na chuť, stále ten správný hledáme.  
A pak už to jde ráz na ráz, na salát nasypu slaninu a nakrájenou naťovou cibulku, přeliju zálivkou,  nasázím vejce, obložím krutonky a přeji dobrou chuť.

Komentáře

  1. bez té slaninky bych si ho z chutí dala      já teď na saláty taky tak trošku dlabu   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ono se také není čemu divit, v tomto studeném, prý "babím létě," si člověk raději dá talíř teplé polévky.

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, zapomínáme - tedy jednoduché saláty jen ze zeleniny dělám často, ale ten se ztracenýmni vejci jsem chtěla v lítě zkusit - ale léto v *** a salát nikde, díky za připomínku!

    OdpovědětVymazat
  4. Vydatný a opravdu i na pohled krásný salátek. Já tedy salátová jsem a k hlavnímu jídlu u nás nesmí chybět mísa salátu. jen to vejce mi ještě pořádně "ztratit" nejde. Vždycky ho uvařím trošku moc. Budu muset "tvůj" salátek vyzkoušet a třeba se konečně podaří i to vejce.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Mě tentokrát ty tři minutky stačily.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!