Úplně první cuketový recept, který se objevil v mé kuchyni spolu s první cuketou. Je to už hodně dlouho. Za tu dobu se mi vůbec nepřejedl. Dá se připravit lihgt jen s olivovým olejem a nebo v mírně kaloričtější verzi spojené s nádhernou vůní a chutí dobrého másla.
Potřebuji:
cuketu, šunku, vejce, sýr.
Sůl a pepř.
Zelené bylinky dle aktuální chuti - nejraději petrželku, bazalku nebo naťovou cibulku.
Mladé, malé a křehké cuketky ani neloupu, pouze jejich starší, narostlé sestry. Cuketu rozpůlím, vyškrabu dřeň se semínky. Tu trochu osolím a nechám vypotit na cedníku, stejně to provedu se vzniklou - vydlabanou cuketovou lodičkou. Vypocenou lodičku vytřu kuchyňskou papírovou utěrkou, dřeň vymačkám a zbavím vody, co to jde. Připravím si jednoduchou náplň do cuketových lodiček, k dřeni přidám nakrájenou šunku, vejce, bylinky podle inspirace a dostupnosti, opepřím čerstvě mletým pepřem. Naplním cukety a vršek posypu jemně strouhaným sýrem. Ve volbě sýru můžete také popustit uzdu své fantazii - plísňový sýr, parmazán, ani eidam nic nezkazí.
Pokapu olivovým olejem nebo úplně navrch položím tenké plátky másla. Peču ve středně teplé troubě 20 - 30 minut, dokud cuketa nezměkne a sýr nezezlátne.
Cukety mám moc ráda a nestále přemýšlím nad inovativními recepty. Ale přesto nejčastěji skončí v bramboráku - ten se zase nepřejí nám . Tak, jako si upravila cukety, občas připravuji brambory - trochu nudné , takže příště zkusím brambory vyměnit za cuketu .
OdpovědětVymazat[1]: Tak to já to provedu opačně, naplním brambory .
OdpovědětVymazatmáš to tu peknoucke
OdpovědětVymazatA já zkusím brambory i cuketu! U nás cuketa končí ve slaném nákypu, ale letos se nějak neurodilo. Snad příští sezónu.
OdpovědětVymazatnádherný... :)) ty máš úplně překrásnej blogisek
OdpovědětVymazat