Přeskočit na hlavní obsah

Med od Domažlic

Shodou okolností jsem se ocitla v jednu srpnovou sobotu na farmářském trhu v Domažlicích. Ještě před jejich začátkem mě už velice zajímala jejich organizace, téměř do dvanácti hodin bylo Náměstí Míru plné automobilových a motocyklových veteránů, kteří zde startovali svůj závod. Úderem dvanácté veterány vystřídali farmáři. Zboží prodávali přímo ze zavazadlových prostor svých automobilů, vzorky vystavené na kempinkových stolcích. Střídaly se nejčastěji brambory a med, sem tam nějaká mrkev. Chodské koláče pečené z vlastního másla, oslík v ohrádce dětem pro pobavení.

Medu není ale nikdy dost, obzvlášť toho tmavého lesního. A tak jsem se pro sklenici vydala. A od čiperné paní obchodnice jsem si na památku odnesla i výřečný zážitek, ze kterého jsem byla zpočátku mírně v šoku a pak mile pobavená. Nakonec, tak nějak by to mělo fungovat. Kromě ceny na mě paní spustila příval slov: že ona někdy prodává za 120,- a někdy sleví na 110,-, aby polichotila zákazníkům, bývá na náměstí v sobotu, ale i ve středu a kdeže to bydlím, jó, jsem na návštěvě, tak ať sousedům strejdy řeknu, jak jsem u ní nakoupila a že ve středu nebo v sobotu tu bývá, ať to řeknu i dalším příbuzným, ať jí udělám reklamu - a spiklenecky na mě mrká.

A protože strejda bydlí fakt tam, kde lišky (letos krávy) dávají dobrou noc a z původních 36 stavení zbylo jen 6, rozhodla jsem se udělat rozené obchodnici reklamu tady:

med

Komentáře

  1. Med je všelék a medovicový zvlášť! Je mnohem vzácnejší, než luční, protože ne vždy jsou ty správné podmínky Já osobně mám velké zkušenosti s medy od pana Pintíře: při začínajícím nachlazení jsem po asi čtyřech lžičkách cítila pálení v krku a za půl hodiny  bylo po bolestech v krku Další lék od včeliček je Propolis - na ten také nedám dopustit
    Hezký článeček
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Medík je fajnová věc! Naštěstí máme vlastní a mohu říci, že nemám svého favorita. Každý medík je dobrý v něčem jiném. Ale manžel z něj dělá jednu fajnovou medicínku v zimě na hory - vlastní medík, vlastní slivovička a citronová šťáva (citrony kupujem ).Vždy všechny uzdravila, dokonce některé nemocné podezírám, že nachlazení jen předstírali!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...