Čas dýní přichází! S dýni jsem v kuchyni stále v počátcích experimentování, i když už své ověřené favority mezi recepty mám. Pokud budu přesná, jsou dva: placičky, které pekla Terezka v troubě, a dýňovou polévku od Bali, která zahřeje po těle i na duši.
Na "síti" jsem poznala dva dýňové fandy, možná fanatiky, ale jen v dobrém slova smyslu, Schnytlíka a a lydii z Labu. Lidia má značně neotřelé, inspirativní recepty, které stojí za vyzkoušení. Strašně ráda podle ní peču sladké. Ale tentokrát jsem vyzkoušela dýni.
Pro dvě osoby potřebuji:
1 kg dýně hokkaido,
100 g sýru Roquefort,
2 krajíce tmavého chleba,
2 stroužky česneku,
100 g sýru Roquefort,
2 krajíce tmavého chleba,
2 stroužky česneku,
2 polévkové lžíce másla,
čerstvý tymián,
1 hruška,
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů,
čerstvý tymián,
1 hruška,
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů,
sůl.
Omytou dýni rozpůlím, vydlabu dřeň se semínky. Vnitřek dýně vytřu solí a nechám deset minut vypotit. Troubu rozehřeju na 180°C.
Po deseti minutách vytřu papírovou utěrkou vodu, kterou dýně vypotila. Do každé dýňové misky dám oříšek másla a snítku tymiánu. V troubě peču 45 minut.
Mezitím si připravím náplň. Rozehřeju zbylé másle na pánvi, přihodím dva stroužky rozmáčklého česneku (po opečení ho stejně jako Ital vyhodím, dnes mi dělá jen aroma), hrst nasekaných vlašských ořechů. Dva krajíce chleba, dala jsem celozrnný se slunečnicovými a jinými semínky, nakrájím na kostky a přidám do pánve, opeču tak akorát, dokřupava. Až mi tahle restovaná směs vychladne, přidám do ní na kostičky nahrájenou hrušku a sýr.
Z předpečené dýně odstraním tymián, lístky z něj ale odrhnu a přidám k náplni.
Pak jen zbývá dýňové misky naplnit a znovu zapéct v troubě, přibližně 5 minut, dokud se sýr neroztaví.
Jedna taková miska vydá za poměrně sytý oběd. Lehká večeři to rozhodně není, leda by jste byli hladový jako vlci. Příště bych přidala ještě jednu hrušku navíc, ovocná příchuť dýni a sýru sluší a možná by stála za hřích hrst brusinek, jedlých jeřabin, červeného rybízu, klidně z kompotu, nebo zrníčka z granátového jablka. Pikantní, nakyslý vykřičník kompozici chutí - podle mého mínění - receptu chybí.
Tak hezké dýňování a dobrou chut!
Zrovna včera jsem na farmářském trhu viděla dýně Hokkaido za velmi příznivé ceny, takže až je uvidím příště, tak vyzkouším Tvůj recept. Líbí se mi snoubení hrušky a plísňového sýra. I když plísňový sýr moc nemusím, tady bych jiný nepoužila . Už se těším, až rozšířím své dýňové řady...
OdpovědětVymazatNádherný recept a já děkuji za odkaz na další velice inspirující stránky. Dýni ti závidím, já na ni nemůžu nikde narazit A dýni, kterou mi pěstovala maminka, sežrali slimáci ještě než stačila vyrůst...
OdpovědětVymazatRecept je moc krásný a opravdu by mě nenapadlo dát svou oblíbenou kombinaci hrušek a plísňového sýra zrovna do dýně. Hmm ...úplně jsem se nad tím receptem zasnila a jen polykám mlsné sliny
AHojký hledám lidi do VGS tak jestli bys chtěla tak se prosím přihlaš na http://crazy-jizda.blog.cz/1009/vgs-prihlasky moc ti děkují za přečtení...a moc se omlouvám za tu reklamu. :):*:♥
OdpovědětVymazatP.S.:máš mooc krásnej bloček!Ten rectept vypadá dobře!
Dýňové misky vypadají úžasně! Na lince mi jedna dýně sedí a teď už konečně vím co s ní udělám! Díky za inspiraci!
OdpovědětVymazat[1]: Hruška v tomto receptu překvapivě hraje prim a chuti působí velmi lahodně. Proto bych přidala o jednu hrušku navíc, jak doporučuji v textu .
OdpovědětVymazat[4]: Doufám, že se pochutnáš !
OdpovědětVymazat[2]: Madlo, myslím, že ten pravý čas dýní nám teprve nastane a že i v tvém městečku se objeví.
OdpovědětVymazat