Dost často s dětmi bojuji o různé originální ingredience používané v receptech. Nejčastěji o maso, musí být výhradně libové, pokud možno zbavené všech možných tučných částí. Tahle bavorská pečeně z krkovice musí být báječná. Jednou jsem přistoupila na kompromis a použila vykoštěné kotlety a tento druhý pokus je z vepřové kýty. Kotlety byly jako náhrada rozhodně vhodnější, i když více sušší. Co se nedá tomuto receptu upřít, je ta báječná šťáva, která na závěr vznikne. Třeba se někdy dočkáme i té krkovice, počkáme, až děti odrostou....
Recept v originálním znění:
1,5 kg vykostěné vepřové krkovice,
250 g kostí z krkovice,
sůl,
pepř,
kmín (drcený),
2 stroužky česneku
250 g kostí z krkovice,
sůl,
pepř,
kmín (drcený),
2 stroužky česneku
(českého, s čínským raději stroužky přidejte),
2 cibule,
1 mrkev,
kousek celeru (podruhé jsem zkusila řapíkatý
2 cibule,
1 mrkev,
kousek celeru (podruhé jsem zkusila řapíkatý
a myslím, že je lepší volba),
1 pórek,
1/2 l černého piva,
1/4 l masového vývaru,
přepuštěné máslo na pečení.
1 pórek,
1/2 l černého piva,
1/4 l masového vývaru,
přepuštěné máslo na pečení.
Přepustím si máslo, rozpustím ho na pánvi a pak přecedím přes cedník vyložený plátýnkem. Osolené a opepřené maso (i kosti) na másle opeču ze všech stran. Přidám zeleninu (dávám jí i drobet více, než je uvedeno v receptu, posypu drceným kmínem, podliju vývarem a šoupnu do trouby. Do vývaru seškrábnu výpečky ze stran kastrolu. Péct se má 1,5 až 2 hodiny při 200 °C, ale podle mé zkušenosti z kýtou bych raději teplotu snížila a pomalu pekla alespoň tři hodiny. Během pečení podlévám černým pivem a půl litru je ho akorát.
Po dvou hodinách byla kýta propečená, ne však měkká. Abych zachránila dobu oběda, krátce jsem nakrájené porce masa opekla na zbylém přepuštěném másle, aby dostala lepší barvu i chuť a nechala jen v tom másle ještě deset minut táhnout v troubě. Vypečenou šťávu jsem slila zvlášť, zahustila jsem jí lžičkou máčeného bramborového škrobu a krátce povařila do zhoustnutí. Zeleninu jsem podávala zvlášť s masem, u když v původním receptu je určená jen k vyhození. Právě ta zelenina mi chutná víc než maso.
Bramborový knedlík jako příloha je dobrá volba, ještě lepší může být však knedlík chlupatý nebo jihočeský drbák. Knedlíková struktura by mohla být pórovitější a měkčí, aby se ta skvělá šťáva dobře vsakovala.
Velmi podobná pečeně se prý podává na pivním festivalu Oktoberfest v Mnichově a ten téměř klepe na dveře. Když už se tedy do Mnichova letos nepodíváme, zaoktoberfestujeme si doma v kuchyni. Guten Appetit!
Mňam, krásné, chutné a voňavé, co víc si do těchto chladných dnů přát. Dost často dělám pečeni na pivu, takže velice brzy určitě vyzkouším i tvůj způsob. Úplně se mi sbíhají sliny...
OdpovědětVymazatTak to vypadá dobře...díky za tip.
OdpovědětVymazat[1]: Budu ráda, když vyzkoušíš. Vím, že docela často vaříš s pivem a myslím, že tahle pečeně tě nezklame.
OdpovědětVymazat[2]: Vypadá dobře, jen ještě použít ten správný kousek masa .
OdpovědětVymazatvypadá to dobře
OdpovědětVymazat[5]: Díky.
OdpovědětVymazatJo jo , moje řeč
OdpovědětVymazat