Jednoduchý a efektní recept, upravený pro "nemilovníka tepelně upravené zeleniny." Čím kvalitnější a originálnější koření a kokosové mléko použiješ, tím víc si pochutnáš. Pro kokosové mléko si klidně dojdi do DM drogerie, tu budeš mít nejblíž po cestě. hledej v Hypernově v regálu s exotickými přísadami.
Pro 4 osoby potřebuješ:
4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky,
2 lžíce sojové omáčky,
1 vrchovatá kávová lžička curry (kari) nebo curry pasty, množství uprav podle jeho pálivé chuti,
2 polévkové lžíce oleje na smažení,
1 plechovka - 400 ml kokosového mléka,
naťová cibulka nebo pórek na posypání hotového pokrmu,
2 varné sáčky rýže (nejlepší volbou bude rýže jasmínová, budeš ale muset sáhnout hlouběji do peněženky).
Maso nakrájej na proužky a ochuť jeji sojovou omáčkou. Rozpal si pánev wok a vlij do ní asi dvě polévkové lžíce oleje. Až se z oleje začne kouřit, vhoď do něj maso a opékej, dokud maso není hotové. Při větším množství masa se může se stát, že při opékání pustí šťávu a začne se dusit. Za stálého míchání nech šťávu odpařit a maso opeč, aby dostalo zlatou barvu. Pak přidej curry, nebo curry pastu ( zelená je pálivější, než červená) chvilinku opeč, dokud nezavoní, nesmíš ho ale připálit. Ihned přidej kokosové mléko , ztlum teplotu sporáku a chvilinku - tak dvě minuty nech probublat . Souběžně s masem si uvař rýži podle návodu na jejím balení. Na talíři si jídlo posyp nadrobnou nakrájenou naťovou cibulkou nebo pórkem - "jíš i očima ."
Pokud by jsi "náhodou" potřeboval vegetariánskou verzi, místo 4 kuřecích řízků použit přibližně 800 g nakrájené míchané zeleniny - brambory, cuketu, paprikuk, cibuli, čerstvý špenát, mangold, květák. Postup je téměř stejný, jen zkrátíš čas opékání a prodloužím dušení v kokosovém mléce, dokud nebude zelenina měkká.
Další karí inspiraci můžeš hledat v kuchařce Jamieho Olivera - Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí" na straně 32.
Dobrou chuť!
Mňam,curry (kari)-můžem doma všichni. Jinak jasmínovou rýži se mi teď podařilo koupit u nás, ve vietnamské večerce, 1kg za 38,- Kč. Což je docela dobrá cena, když , tuším že Lagris, prodává 0,5 kg za asi 45Kč.
OdpovědětVymazat[1]: Další tip, kam si zajít pro exotické potraviny. I když podobný zdroj v našem okolí teprve musíme objevit.
OdpovědětVymazat