Přeskočit na hlavní obsah

Curry

Jednoduchý a efektní recept, upravený pro "nemilovníka tepelně upravené zeleniny." Čím kvalitnější a originálnější koření a kokosové mléko použiješ, tím víc si pochutnáš. Pro kokosové mléko si klidně dojdi do DM drogerie, tu budeš mít nejblíž po cestě. hledej v Hypernově v regálu s exotickými přísadami. 

1
 Pro 4 osoby potřebuješ:
4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky,
2 lžíce sojové omáčky,
1 vrchovatá kávová lžička curry (kari) nebo curry pasty, množství uprav podle jeho pálivé chuti,
2 polévkové lžíce oleje na smažení,
1 plechovka - 400 ml kokosového mléka,
naťová cibulka nebo pórek na posypání hotového pokrmu,
2 varné sáčky rýže (nejlepší volbou bude rýže jasmínová, budeš ale muset sáhnout hlouběji do peněženky).


Maso nakrájej na proužky a ochuť jeji sojovou omáčkou. Rozpal si pánev wok a vlij do ní asi dvě polévkové lžíce oleje. Až se z oleje začne kouřit, vhoď do něj maso a opékej, dokud maso není hotové. Při větším množství masa se může se stát, že při opékání pustí šťávu a začne se dusit. Za stálého míchání nech šťávu odpařit a maso opeč, aby dostalo zlatou barvu. Pak přidej curry, nebo curry pastu ( zelená je pálivější, než červená) chvilinku opeč, dokud nezavoní, nesmíš ho ale připálit. Ihned přidej kokosové mléko , ztlum teplotu sporáku a  chvilinku - tak dvě minuty nech probublat . Souběžně s masem si uvař rýži podle návodu na jejím balení. Na talíři si jídlo posyp nadrobnou nakrájenou naťovou cibulkou nebo pórkem - "jíš i očima ."
2
Pokud by jsi "náhodou" potřeboval  vegetariánskou  verzi, místo 4 kuřecích řízků použit přibližně 800 g nakrájené míchané zeleniny - brambory, cuketu, paprikuk, cibuli, čerstvý špenát, mangold, květák. Postup je téměř stejný, jen zkrátíš čas opékání a prodloužím dušení v kokosovém mléce, dokud nebude zelenina měkká. 

Další karí inspiraci můžeš hledat v kuchařce Jamieho Olivera - Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí" na straně 32.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Mňam,curry (kari)-můžem doma všichni. Jinak jasmínovou rýži se mi teď podařilo koupit u nás, ve vietnamské večerce, 1kg za 38,- Kč. Což je docela dobrá cena, když , tuším  že Lagris, prodává 0,5 kg za asi 45Kč.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Další tip, kam si zajít pro exotické potraviny. I když podobný zdroj v našem okolí teprve musíme objevit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...