Přeskočit na hlavní obsah

Curry

Jednoduchý a efektní recept, upravený pro "nemilovníka tepelně upravené zeleniny." Čím kvalitnější a originálnější koření a kokosové mléko použiješ, tím víc si pochutnáš. Pro kokosové mléko si klidně dojdi do DM drogerie, tu budeš mít nejblíž po cestě. hledej v Hypernově v regálu s exotickými přísadami. 

1
 Pro 4 osoby potřebuješ:
4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky,
2 lžíce sojové omáčky,
1 vrchovatá kávová lžička curry (kari) nebo curry pasty, množství uprav podle jeho pálivé chuti,
2 polévkové lžíce oleje na smažení,
1 plechovka - 400 ml kokosového mléka,
naťová cibulka nebo pórek na posypání hotového pokrmu,
2 varné sáčky rýže (nejlepší volbou bude rýže jasmínová, budeš ale muset sáhnout hlouběji do peněženky).


Maso nakrájej na proužky a ochuť jeji sojovou omáčkou. Rozpal si pánev wok a vlij do ní asi dvě polévkové lžíce oleje. Až se z oleje začne kouřit, vhoď do něj maso a opékej, dokud maso není hotové. Při větším množství masa se může se stát, že při opékání pustí šťávu a začne se dusit. Za stálého míchání nech šťávu odpařit a maso opeč, aby dostalo zlatou barvu. Pak přidej curry, nebo curry pastu ( zelená je pálivější, než červená) chvilinku opeč, dokud nezavoní, nesmíš ho ale připálit. Ihned přidej kokosové mléko , ztlum teplotu sporáku a  chvilinku - tak dvě minuty nech probublat . Souběžně s masem si uvař rýži podle návodu na jejím balení. Na talíři si jídlo posyp nadrobnou nakrájenou naťovou cibulkou nebo pórkem - "jíš i očima ."
2
Pokud by jsi "náhodou" potřeboval  vegetariánskou  verzi, místo 4 kuřecích řízků použit přibližně 800 g nakrájené míchané zeleniny - brambory, cuketu, paprikuk, cibuli, čerstvý špenát, mangold, květák. Postup je téměř stejný, jen zkrátíš čas opékání a prodloužím dušení v kokosovém mléce, dokud nebude zelenina měkká. 

Další karí inspiraci můžeš hledat v kuchařce Jamieho Olivera - Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chutí" na straně 32.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Mňam,curry (kari)-můžem doma všichni. Jinak jasmínovou rýži se mi teď podařilo koupit u nás, ve vietnamské večerce, 1kg za 38,- Kč. Což je docela dobrá cena, když , tuším  že Lagris, prodává 0,5 kg za asi 45Kč.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Další tip, kam si zajít pro exotické potraviny. I když podobný zdroj v našem okolí teprve musíme objevit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!