Sluníčko je dnes venku na obloze a u nás doma i v koláčové formě
- jablkový koláč z francouzské kuchařky.
Potřebuji křehké těsto:
kupované od Wewalky ušetří čas,
nebo si připravte domácí,
do sekacího robotu vložte:
25 dkg hladké mouky,
12,5 dkg másla,
2,5 dkg cukru,
2 cl oleje,
0,5 dl studené vody,
špetku soli.
A nebo vyzkoušejte křehké těsto z praktického kulinária.
Na krém:
sklenici mléka (necelé 2 dl),
2 lžíce cukru,
1 celé vejce.
4 velká jablka - pro výslednou chuť koláče jsou lepší kyselejší odrůdy.
Těstem, vyváleném na tloušťku 4 mm, vyložím koláčovou formu. Syrová jablka oloupám, nakrájím na tenké plátky, rozložím na těsto.
Připravím si krém: vejce utřu s cukrem a ve vodní lázni za stálého míchání přilévám teplé mléko. Stále šlehám, dokud krém nezhoustne.
Hotový krém rovnoměrně nanesu na jablka.
Vložím do horké trouby (cca 200 °C), teplotu snížím na 180 °C, peču přibližně 45 minut, dokud koláč nezezlátne a prostředek neztuhne.
Bon appétit ;-)!
Nádherné, lehké, voňavé a přímo okouzlující. Už jsem dlouho nic sladkého nespáchala, asi se budu muset polepšit
OdpovědětVymazatNic lepšího než Madla nevymyslím, tak se mohu jen přidat a svorně přikyvovat .
OdpovědětVymazatTakový bych si taky dala - no, budu se muset pochlapit, čas úplně mizí mezi prsty...
OdpovědětVymazat