Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
"Žiju, nestylizuju..."
Tak to sis mákla...a víš, že jsem taky ještě sladké kynuťáky nikdy nedělala?Doufám, že rodina to ocenila!
OdpovědětVymazatPosílám recept na ,,kynuťáky".Mám ho od nevěsty.Ta jej získala v práci a hned napoprvé se jí knedlíky absolutně povedly.Jsou to knedlíky,jaké si pamatuji z dětství(babička je plnila v létě jablkama).Jinak je lze plnit podle chuti.Jenom pozor,aby se nevzalo moc těsta,protože se navaří a pak to nejsou knedlíky,ale ,,blbouni"(to byl termín mojí mamky,když bylo něco moc navařené).Recept: ovocné kynuté knedlíky400 g polohrubé mouky
OdpovědětVymazat25 g droždí
1 lžíce práškového cukru
1 vejce
dělat kvásek(5 minut);zpracovat těsto;
1 hodinu kynout; do vody sůl....
knedlíky se vaří cca 7 minut
[1]: Dělali se jim boule za ušima
OdpovědětVymazat[2]: Děkuji za recept, je to od tebe velice milé. Už mám na lístečku a asi budu v sobotu pro změnu já milá k rodině . Budou jahodové.
OdpovědětVymazat