V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...
"Žiju, nestylizuju..."
Tak to sis mákla...a víš, že jsem taky ještě sladké kynuťáky nikdy nedělala?Doufám, že rodina to ocenila!
OdpovědětVymazatPosílám recept na ,,kynuťáky".Mám ho od nevěsty.Ta jej získala v práci a hned napoprvé se jí knedlíky absolutně povedly.Jsou to knedlíky,jaké si pamatuji z dětství(babička je plnila v létě jablkama).Jinak je lze plnit podle chuti.Jenom pozor,aby se nevzalo moc těsta,protože se navaří a pak to nejsou knedlíky,ale ,,blbouni"(to byl termín mojí mamky,když bylo něco moc navařené).Recept: ovocné kynuté knedlíky400 g polohrubé mouky
OdpovědětVymazat25 g droždí
1 lžíce práškového cukru
1 vejce
dělat kvásek(5 minut);zpracovat těsto;
1 hodinu kynout; do vody sůl....
knedlíky se vaří cca 7 minut
[1]: Dělali se jim boule za ušima
OdpovědětVymazat[2]: Děkuji za recept, je to od tebe velice milé. Už mám na lístečku a asi budu v sobotu pro změnu já milá k rodině . Budou jahodové.
OdpovědětVymazat