Přeskočit na hlavní obsah

Nákup z farmářského trhu v Klánovicích

Hlavním impulzem pro náš sobotní nákup byl report pana Cuketky a také vidina domácích vajíček.  I když už v půl deváté byly fronty obrovské, vše probíhalo příjemné, pohodové atmosféře. Nikdo se nestrkal, nemračil, nehuboval. Můj první dojem byl díky frontám mírně otrávený, stačilo jen pár chvilek, než se člověk hodil do pohody a uvědomil si, že není kam spěchat. Dvě hodinky utekly jako voda.

1

Pan Cuketka ve svém článku uvádí jednotlivé prodejce. Naším objevem, který díky výčepnímu zařízení hlavně ocenily děti je Lhenická ovocná šťáva.  Bez přidaných cukrů a konzervantů "chutná hezky jihočesky."

2
Na uzeniny se stála fronta nejdelší. My v ní strávili 20 minut, ale rozhodně není čeho litovat. Myslím, že na paštice v zlatém obalu se staneme závislý.
Kouzelného dědečka s medovinou jsem rozhodně neminula :-). Nejprve jsem si došla kvůli sychravě vlezlému počasí pro kalíšek horké medoviny a dopadlo to takto:
3
Kdo zná, jakým stylem počasí převládají naše dovolené, pochopí i tuto zásobu.

Těším se na další sezónní druhy zeleniny a ovoce. Velkou radost mám z ukořistěného, křehkého, mladého pórku. Budu zapékat.

Komentáře

  1. Mě se zase na fotkách moc líbí krásná červená řepa. To je holt zase moje úchylka. Takové trhy bych si taky dala líbit

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Není to červená řepa, ale černá ředkev . Myslela jsem si, že to bude takový chyták. Je po zimním skladování trochu vyčpělá, zkusím to na ní jako na křen - namočím jí do vody. Po té jsem sáhla hned z nostalgie, když jsem byla malá, dával nám jí čerstvou ochutnat soused z vedlejší zahrádky. Měla říz .
    Trhy máme sice půl hodiny cesty autem, ale snad nás to jednou za čtrnáct dní nezabije . Opravdu jsem ráda za ty vajíčka. V nákupu nám zatím bohužel převládájí uzeniny nad zeleninou, zatím nebyl větší výběr, než to, co je uskladněné přes zimu. Až na ten pórek. A jablíčka jsou skvělá, voňavá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!