Přeskočit na hlavní obsah

Brokolice s ušlechtilou čepicí

K večeři jen tak s toustem nebo celozrným pečivem, k obědu jako přílohu k porci oblíbeného masíčka:
1
Potřebuji:
1 balení (cca 500 g) brokolice,
1 kelímek (150 - 200 g) kysané smetany,
100 - 120 g sýru s ušlechtilou bílou plísní (Hermelín,  Camembert, Brie),
2 stroužky česneku,
olivový olej,
sůl.
Na vymazání a vysypání kokotek:
olej a strouhanku z bílého pečiva

Brokolici rozdělím na malé růžičky, košťálky růžiček oloupám. Takto připravenou brokolici povařím zprudka dvě minuty v hodně osolené vodě. Povařené ihned přecedím a proliju studenou vodou, aby růžičkám zůstala svěží zelená barva. Nechám vychladnou.
Mezitím si vymažu a vysypu kokotky a připravím si směs z nahrubo nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku. lžíce olivového oleje, lehce osolím.
Vychladlou brokolici naskládám do kokotek, nasadím jí čepici z sýrovo-smetanovo-česnekové pomazánky. 
2

Kokotky vložím do trouby vyhřáté na 180 - 200°C a peču dvacet minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
3
Brokolice musí zůstat pevná a křupavá, nesmí se rozpéct do blátiva. Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Tady se ale čile kokotkuje, hezké to máš. Díky za tip
    D

    OdpovědětVymazat
  2. Já si je budu muset už konečně pořídit (vlastně ani nevím, proč jsem tak ještě neučinila), chci ujíždět také na kokotkové vlně . Brokolice se sýrovou čapkou je super mňamka .

    OdpovědětVymazat
  3. Takto upravená brokolice uričtě báječně chutná, ale hlavně jí to v kokotkách sluší! Díky za foto cukrárny na FB. Nejdou mi přidávat komentáře
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Snažím se polepšit a díky za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Původně byla v receptu použitá růžičková kapusta, na jaře jsem jí vyměnila za brokolici. Třeba tě napadne i jiná zelenina.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Chutná je, muž spořádal k obědu "dvě kokotky . "

    OdpovědětVymazat
  7. nó... to vypadá moc hezky, křupavou brokolici a navíc s takovou jemnou čepičkou, to já můžu....aha, i růžičkovou lze použít, tak to jo, mňam.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný recept a já jsem nadšená hlavně vařením brokolice jen 2 minutky a pak hned do ledové vody !! Tak je to přesně akorát.
    Mám to vyzkoušené, jinak se převaří a je k ničemu. Bohužel i "Ital" vařil brokolici 10-12 min. a měl z toho blátíčko.
    A sýrová čepice v nádherných kokotkách nemá chybu. Hezký, moc hezký recept.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Jsem ráda, že jsem se trefila do noty

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Díky za hezký komentář - to jak krátce brokolici povařit a pak hned ochladit mi prostě nějak uvízlo v hlavě, určitě jsem se to někdy dočetla. Pak, když jsem brokolicí nahradila růžičkovou kapustu, dělala jsem to nějak - úplně automaticky.

    OdpovědětVymazat
  11. Jednoduché, lehké a elegantní. Té brokolici to v kokotce opravdu sluší. Moc se mi líbí a určitě brzy vyzkouším - a klidně se obejdu i bez toho masa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!