K večeři jen tak s toustem nebo celozrným pečivem, k obědu jako přílohu k porci oblíbeného masíčka:
Potřebuji:
1 balení (cca 500 g) brokolice,
1 kelímek (150 - 200 g) kysané smetany,
100 - 120 g sýru s ušlechtilou bílou plísní (Hermelín, Camembert, Brie),
2 stroužky česneku,
olivový olej,
sůl.
Na vymazání a vysypání kokotek:
olej a strouhanku z bílého pečiva
Brokolici rozdělím na malé růžičky, košťálky růžiček oloupám. Takto připravenou brokolici povařím zprudka dvě minuty v hodně osolené vodě. Povařené ihned přecedím a proliju studenou vodou, aby růžičkám zůstala svěží zelená barva. Nechám vychladnou.
Mezitím si vymažu a vysypu kokotky a připravím si směs z nahrubo nastrouhaného sýra, prolisovaného česneku. lžíce olivového oleje, lehce osolím.
Vychladlou brokolici naskládám do kokotek, nasadím jí čepici z sýrovo-smetanovo-česnekové pomazánky.
Kokotky vložím do trouby vyhřáté na 180 - 200°C a peču dvacet minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
Brokolice musí zůstat pevná a křupavá, nesmí se rozpéct do blátiva. Dobrou chuť!
Tady se ale čile kokotkuje, hezké to máš. Díky za tip
OdpovědětVymazatD
Já si je budu muset už konečně pořídit (vlastně ani nevím, proč jsem tak ještě neučinila), chci ujíždět také na kokotkové vlně . Brokolice se sýrovou čapkou je super mňamka .
OdpovědětVymazatTakto upravená brokolice uričtě báječně chutná, ale hlavně jí to v kokotkách sluší! Díky za foto cukrárny na FB. Nejdou mi přidávat komentáře
OdpovědětVymazatP.
Snažím se polepšit a díky za pochvalu.
OdpovědětVymazat[2]: Původně byla v receptu použitá růžičková kapusta, na jaře jsem jí vyměnila za brokolici. Třeba tě napadne i jiná zelenina.
OdpovědětVymazat[3]:Chutná je, muž spořádal k obědu "dvě kokotky . "
OdpovědětVymazatnó... to vypadá moc hezky, křupavou brokolici a navíc s takovou jemnou čepičkou, to já můžu....aha, i růžičkovou lze použít, tak to jo, mňam.
OdpovědětVymazatKrásný recept a já jsem nadšená hlavně vařením brokolice jen 2 minutky a pak hned do ledové vody !! Tak je to přesně akorát.
OdpovědětVymazatMám to vyzkoušené, jinak se převaří a je k ničemu. Bohužel i "Ital" vařil brokolici 10-12 min. a měl z toho blátíčko.
A sýrová čepice v nádherných kokotkách nemá chybu. Hezký, moc hezký recept.
[7]: Jsem ráda, že jsem se trefila do noty
OdpovědětVymazat[8]: Díky za hezký komentář - to jak krátce brokolici povařit a pak hned ochladit mi prostě nějak uvízlo v hlavě, určitě jsem se to někdy dočetla. Pak, když jsem brokolicí nahradila růžičkovou kapustu, dělala jsem to nějak - úplně automaticky.
OdpovědětVymazatJednoduché, lehké a elegantní. Té brokolici to v kokotce opravdu sluší. Moc se mi líbí a určitě brzy vyzkouším - a klidně se obejdu i bez toho masa
OdpovědětVymazat