Další recept, který mě na Labuznik.com lákal k vyzkoušení. Já jej využila pro letošní velikonoce jako mazanec.
Potřebuji
na 1. těsto:
500g hrubé mouky,
4 žloutky,
80g droždí + 10g cukru,
250ml mléka,
rozinky,
kůra z poloviny pomeranče nebo citronu,
sůl.
Na 2. těsto - drobenku:
500g hladké mouky výběrové,
250g másla,
250g cukru.
1 žloutek na potření a mandle na ozdobení.
500g hrubé mouky,
4 žloutky,
80g droždí + 10g cukru,
250ml mléka,
rozinky,
kůra z poloviny pomeranče nebo citronu,
sůl.
Na 2. těsto - drobenku:
500g hladké mouky výběrové,
250g másla,
250g cukru.
1 žloutek na potření a mandle na ozdobení.
Nechám vzejít kvásek - z 125 ml mléka, 10 g cukru a dvou polévkových lžic hrubé mouky. Kváskem a dalšími 125 ml mléka zadělám se zbývajícími surovinami řidší těsto č. 1. Nechám nakynout - si jednu hodinu. Do těsta můžete přidat rozinky, ty se ale u nás doma "nenosí."
Připravím si těsto č. 2 rozemnutím mouky, cukru a másla na drobenku. Rozložím jí na podložku a zapracuji jí do vykynutého těsta č. 1. Šlo mi to trochu ztuha, proto jsem přidala navíc 4 lžíce mléka.
Nešetřili jsme ruční prací, hnětací robot pro tentokrát zůstal ve skříňce. Ale je to makačka.
Vypracujeme do hladké koule. Zprávně vypracované těsto se pozná, že se mu na povrchu tvoří malé vzduchové puchýřky. Myslím, že my jsme to trochu ošidili, ale nevěděla jsem, jestli by se pak nenarušila "loupáčkovost" bochánku.
Zakryjeme a necháme opět kynout, podruhé téměř dvě hodinky.
Uděláme dva bochánky, pomažeme žloutkem a ozdobíma půlkami mandliček. Necháme ještě patnáct - dvacet minut nakynout a pak je upečeme pečeme zvolna ve střední až mírné v troubě - asi 160 C. Trvá to asi hodinu. Jestli jsou bochánky pečené, zkoušíme v prostředku špejlí.
Myslím, že já jsem pekla příliš zprudka - zprvu asi 180 C. Bochánky mi praskly, téměř po celé délce. Naštěství se uvnitř bochánků nevytvořil "brousek." Příště raději vytvořím čtyři malé.
Chutnají, protože mizí zázračnou rychlostí.
Mazanec, který se mi zaručeně vždy povede, je ten po bílém víně voňavý. Jestli chcete ochutnat mazanec, který je rakouskou tradicí, upečte si reindling.
Veselé velikonoce!
Nádherné voňavé bochánky plné křupavých mandliček. Hned bych si dala říci a ani by mi nevadilo, že jsou trošku popraskané. Foto před pečením vypadá opravdu mistrovsky, škoda že poprasakly, ale někdy to člověk prostě neuhlídá. Hlavní je, že chutnají. asi si na příští Velikonoce střihnu jejich premiéru, protože vypadají vážně lákavě.
OdpovědětVymazatTy mandličky jsou krásně dekorativní...povedly se.
OdpovědětVymazat[1]: Přemýšlela jsem, jestli bochánek vůbec nastřihávat do kříže, možná se těsto na to nehodí. Ale příště zkusím méně vytopenou troubu na začátku. Dříve jsem bývala opravdu velký perfekcionalista, ale teď už se z nezdaru nehroutím .
OdpovědětVymazat[2]: Děkuji, vypadají tak vesele kropenatě.
OdpovědětVymazatVypadají nádherně, ty mandličky jsou určitě velice chutnou ozdobou! A ty malé ručičky pomocníčka jsou moc milé.
OdpovědětVymazatmáš pěkný blog
OdpovědětVymazat