Přeskočit na hlavní obsah

Bochánek - loupáček ze Strašeně

8
Další recept, který mě na Labuznik.com lákal k vyzkoušení. Já jej využila pro letošní velikonoce jako mazanec.

Potřebuji
na 1. těsto:
500g hrubé mouky,
4 žloutky,
80g droždí + 10g cukru,
250ml mléka,
rozinky,
kůra z poloviny pomeranče nebo citronu,
sůl.

Na 2. těsto - drobenku:
500g hladké mouky výběrové,
250g másla,
250g cukru.

1 žloutek na potření a mandle na ozdobení.


Nechám vzejít kvásek - z  125 ml mléka, 10 g cukru a dvou polévkových lžic hrubé mouky. Kváskem a dalšími 125 ml mléka zadělám se zbývajícími surovinami řidší těsto č. 1. Nechám nakynout - si jednu hodinu. Do těsta můžete přidat rozinky, ty se ale u nás doma "nenosí."
1
Připravím si těsto č. 2 rozemnutím mouky, cukru a másla na drobenku. Rozložím jí na podložku a zapracuji jí do vykynutého těsta č. 1. Šlo mi to trochu ztuha, proto jsem přidala navíc 4 lžíce mléka.
2
Nešetřili jsme ruční prací, hnětací robot pro tentokrát zůstal ve skříňce. Ale je to makačka.
3
Vypracujeme do hladké koule. Zprávně vypracované těsto se pozná, že se mu na povrchu tvoří malé vzduchové puchýřky. Myslím, že my jsme to trochu ošidili, ale nevěděla jsem, jestli by se pak nenarušila "loupáčkovost" bochánku.
4
Zakryjeme a necháme opět kynout, podruhé téměř dvě hodinky.
5
Uděláme dva bochánky, pomažeme žloutkem a ozdobíma půlkami mandliček. Necháme ještě patnáct - dvacet minut nakynout a pak je upečeme pečeme zvolna ve střední až mírné v troubě - asi 160 C.  Trvá to asi hodinu. Jestli jsou bochánky pečené, zkoušíme v prostředku špejlí.
6

Myslím, že já jsem pekla příliš zprudka - zprvu asi 180 C. Bochánky mi praskly, téměř po celé délce. Naštěství se uvnitř bochánků nevytvořil "brousek." Příště raději vytvořím čtyři malé.
7
Chutnají, protože mizí zázračnou rychlostí.
Mazanec, který se mi zaručeně vždy povede, je ten po bílém víně voňavý. Jestli chcete ochutnat mazanec, který je rakouskou tradicí, upečte si reindling.
Veselé velikonoce! 

Komentáře

  1. Nádherné voňavé bochánky plné křupavých mandliček. Hned bych si dala říci a ani by mi nevadilo, že jsou trošku popraskané. Foto před pečením vypadá opravdu mistrovsky, škoda že poprasakly, ale někdy to člověk prostě neuhlídá. Hlavní je, že chutnají. asi si na příští Velikonoce střihnu jejich premiéru, protože vypadají vážně lákavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty mandličky jsou krásně dekorativní...povedly se.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Přemýšlela jsem, jestli bochánek vůbec nastřihávat do kříže, možná se těsto na to nehodí. Ale příště zkusím méně vytopenou troubu na začátku. Dříve jsem bývala opravdu velký perfekcionalista, ale teď už se z nezdaru nehroutím .

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Děkuji, vypadají tak vesele kropenatě.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají nádherně, ty mandličky jsou určitě velice chutnou ozdobou! A ty malé ručičky pomocníčka jsou moc milé.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...