Přeskočit na hlavní obsah

Příspěvky

Jak chutná Šumava

    V pátek na Kvildě. Co rozhodně musíte ochutnat, je povidloň. Staročeský povidloň. Řezy z odpalovaného těsta, promazané tradičními švestkovými povidly a tvarohovo šlehačkovým krémem. Zajděte si na něj do Pekárny Kvilda , stojí hned při hlavní silnici. Kromě povidloně si můžete dát nešizený borůvkový koláč z tenkého kynutého těsta. A moc nám chutnal žitný chléb, který jsme si vzali s sebou. Vydržel jako čerstvý ještě třetí den po upečení. Večer v Kašperských Horách a za odměnu Plzeň a místní limonáda, která děti (kromě pizy) vždy potěší vtipnou etiketou i chutí. V sobotu autobusem z Kašperek do Čeňkovy Pily a pěšky proti proudu mé nejkrásnější řeky Vydry.Asi po čtyřech kilometrech dorazíme k Turnerově chatě. Už v jedenáct hodin dopoledne tam panuje obědový chaos, který obsluha v pohodě zvládá na venkovní zahrádce i uvnitř. Hospoda v chatě hučí. Vyhlášená je domácí hříbková bramboračka, my si dáme zelňačku s krajícem chleba a borůvkové lívanečky. Obojí super, stejně jako piv...

Aperitivo moment 2016

  Představuji si, že mám malé bistro a potřebuji vymyslet recept na malé jídlo k drinku, na které ke mně budou chodit po práci hosté celého okolí. Zatím bistro nemám. A nevím, jak vy, ale já když jdu nyní z práce, potřebuji dost často vypustit páru. V tomto případě bych se nebála něčeho trošku ostřejšího ve sklence. Něco ostřejšího potřebuje ale dobrý základ do žaludku. Uzený losos, avokádo, zakysaná smetana a kukuřice dobrý základ potvrzuje. Menu - kukuřičné ústřice s quacamole a čerstvě uzeným lososem. Toto je můj příspěvek do soutěže Aperitivo moment 2016, Aperol Spritz food blog roku 2016. Kukuřičné ústřice 1 konzerva sterilizované kukuřice, 1 hrnek (250 ml) hladké mouky, 2 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 čajová lžička kurkumy, sůl. Rozklepnutá vejce rozšlehám vidličkou, přidám celý obsah konzervy - kukuřičná zrna i s nálevem, poté mouku s kurkumou a práškem do pečiva. Na rozpálené pánvi vymazané olejem, peču malé placičky. Tvaruju je polévkovou lžící, pro lepší mani...

Zářezy na pažbě

        Truffle torte z listopadového čísla 2016 - časopis Gurmet  Od olizování lžic a lžiček od čokolády jsem přečokoládovaná možná až do vánoc. Nepovedlo se mi všechno, tak jak jsem chtěla, i když jsem si formu vyztužila, stejně se tmavá pěna dostala až na dno a překryla mi korpus. Kvůli temperování čokolády si snad ten teploměr koupím. Zkoušela jsem to s citem od oka. Na srdíčku je přesně vidět, jak je špatně temperovaná čokoláda nevzhledně našedlá. Vlastně bych mými výtvory mohla tvořit "hvězdnou pěchodu" Gurmetu. Podobný dort jsem pekla synovi před šesti lety k šestnáctinám - Truffle torte podle receptu na Labužníkovi, chyběla na něm jen ta bílá vrstva, která ale dort dělá na pohled zajímavější. Vyzkoušela jsem si tvoření různých čokoládových ozdob, mašliček na papírových vějířcích, roztíráním lžičkou se dají vytvarovat skoro andělská křídla, nění to tak pracné, jak to vypadá i když to potřebuje trochu cviku. Ale kvůli našedlé čokoládě jsem zvolila jméno mé...

Věnec z kynutého těsta

Když zaděláte na buchty a nechcete se patlat s jejich balením. Tak z kynutého těsta jemného, zadělaného z půl kila mouky, vyválíte placku, kterou rozříznete podél na dva pruhy. Jeden naplníte švestkovými povidly a druhý máslem, vanilkovým cukrem a skořicí. Pevně každý pruh smotáte a oba pruhy do sebe zapletete do copu ze dvou dílů. Cop v kruhu jemně smotáte do máslem, nebo sádlem vymazané bábovkové formy Formu vložíte do trouby a zapnete na 200C. Pečete asi 50 minut, dokud těsto z trouby nezavoní a neodskočí malou mezírkou od okraje formy. Pomocí talíře vykopíte z formy a opět překlopíme zpět dnem na dno další porézní podložky (cukrářské mřížky nebo alespoň dřevěného prkénka, aby moučník mohl vydýchat páru ven). Přeju krásný, klidný a požehnaný předvánoční čas. Užívejte si ho!

Mille Feuilles

Mille Feuilles, výzva pro odvážné časopisu Gurmet. I mistr tesař se někdy nutne, v mém případě má řídký krém. Ale nesnáším plýtvání jídlem a za své chyby se nestydím, proto ta veřejná deklarace. PS 1 v lednici to krásně ztuhlo,listové těsto se nerozmáčelo, takže chuťový požitek se dostavil,na rozdíl od toho estetického. PS 2 A jíme to lžící, podobně jako se na Chalupech ze společné mísy jedlo babiččino rozdrobené první poválečné vánoční cukroví.

Slané dýňové košíčky se sušenou šunkou a křenovou pěnou pro Haloween Lidl Food Challenge

Miluju vaření a hecuju se do plnění výzev. To ego. Horší je to s realizací. Při přečtení další Lidl Food Challege na téma Haloween jsem měla poměrně rychlou a jasnou představu o finálním receptu i o kombinaci použitých surovin. Jen mi poněkud z paměti i kompozice vypadlo slovo ze zadání. Slovo "strašidelný." Hmm, tak to ani náhodou. Ale dobrý snad. Cíleným konzumentem mého receptu se stávají rodiče, ne děti, které v tento den spíše prahnou po sladkostech a morbidních nápadech. Můj recept není nic jiného, než přetrasformovaná velikonoční nádivka, spojená s královnou podzimní zeleniny - a to oranžovou dýní Hokaidó, nacpaná do muffinových košíčků. A protože v chuti slaných muffinů převažuje slaná chuť sušené šunky, srazila jsem jí čepičkou t mascarpone, vyšlehané smetany a čerstvě strouhaného křenu. Máte pravdu, že od kornoutku šunky, plněného křenovou šlehačkou nejsme daleko. Ale fúze národních kuchyní teď frčí, tak proč nebýt trochu punk a zkusit, co kdo snese? ingredience na...

Frutti di mare z Přístavu Valnovka

Horká novinka posledních dnů nabídky Přístavu Valnovka u mě na talíři! Salát z marinovaných, předem tepelně upravených mořských plodů. V kombinaci se sušenými rajčaty, naloženými v oleji a olivami. Frutti di mare fungují, i když se zrovna toto léto musíte obejít bez "mare." Ale nic Vám nebrání, vykouzlit si pravou přímořskou pohodu doma na talíři. Hotový salát - ready to eat - si doma naservíruju s kouskem bílího pečiva v ruce jedné, a sklenkou vychlazeného bílého nebo růžového vína v ruce druhé. Nebylo by od věci, kdybych přidala pár lístků zeleného salátu, pokapaných citrónovou šťávou. Další variantou může být krátké prohřátí - lehké prohození na pánvi - a podávání s čerstvě uvařenými italskými těstovinami nebo rizotem. Právě této variability chtěl Milan Pospíšil - kapitán Přístavu Valnovka - dosáhnout, když vymýšlel svou recepturu. A já si frutti di mare patřičně užívám:                   mušle, krevety, kalamáry,     ...