Přeskočit na hlavní obsah

Aperitivo moment 2016







 
Představuji si, že mám malé bistro a potřebuji vymyslet recept na malé jídlo k drinku, na které ke mně budou chodit po práci hosté celého okolí.
Zatím bistro nemám. A nevím, jak vy, ale já když jdu nyní z práce, potřebuji dost často vypustit páru. V tomto případě bych se nebála něčeho trošku ostřejšího ve sklence. Něco ostřejšího potřebuje ale dobrý základ do žaludku. Uzený losos, avokádo, zakysaná smetana a kukuřice dobrý základ potvrzuje.
Menu - kukuřičné ústřice s quacamole a čerstvě uzeným lososem.
Toto je můj příspěvek do soutěže Aperitivo moment 2016, Aperol Spritz food blog roku 2016.

Kukuřičné ústřice
1 konzerva sterilizované kukuřice,
1 hrnek (250 ml) hladké mouky,
2 vejce,
1 čajová lžička prášku do pečiva,
1 čajová lžička kurkumy,
sůl.

Rozklepnutá vejce rozšlehám vidličkou, přidám celý obsah konzervy - kukuřičná zrna i s nálevem, poté mouku s kurkumou a práškem do pečiva. Na rozpálené pánvi vymazané olejem, peču malé placičky. Tvaruju je polévkovou lžící, pro lepší manipulaci s těstem jí pokaždé opláchnu ve studené vodě.

Quacamole
1 avokádo,
180 g 30% kysané smetany,
1 stroužek česneku,
sůl.
Oloupané, pecky zbavené avokádo rozmačkám vidličkou, nebo ho nastrouhám najemno. Přidám kysanou smetanu, prolisovaný česnek a sůl. Smíchám dohromady.

Guacamole a rustikální kousky uzeného lososa vrstvím na teplé kukuričné placičky. Podle chuti si každý sám zakápne citrónovou šťávou. Kdybych měla malé bistro, tak bych si v něm přála podávat poctivé vysoké filety čerstvě uzené kapitánem z Valnovky.

Aperitivo koktejl
Do sklenice navrstvím zmrzlé kostky ledu.
Na led postupně přidávám:
2 cl bílého rumu,
4 cl Aperolu,
4 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy,
2 cl čerstvě vymačkané citrónové šťávy.
 
Dobrou chuť!

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...