Přeskočit na hlavní obsah

Zářezy na pažbě

 





 

 

 

Truffle torte z listopadového čísla 2016 - časopis Gurmet 
Od olizování lžic a lžiček od čokolády jsem přečokoládovaná možná až do vánoc. Nepovedlo se mi všechno, tak jak jsem chtěla, i když jsem si formu vyztužila, stejně se tmavá pěna dostala až na dno a překryla mi korpus. Kvůli temperování čokolády si snad ten teploměr koupím. Zkoušela jsem to s citem od oka. Na srdíčku je přesně vidět, jak je špatně temperovaná čokoláda nevzhledně našedlá. Vlastně bych mými výtvory mohla tvořit "hvězdnou pěchodu" Gurmetu. Podobný dort jsem pekla synovi před šesti lety k šestnáctinám - Truffle torte podle receptu na Labužníkovi, chyběla na něm jen ta bílá vrstva, která ale dort dělá na pohled zajímavější. Vyzkoušela jsem si tvoření různých čokoládových ozdob, mašliček na papírových vějířcích, roztíráním lžičkou se dají vytvarovat skoro andělská křídla, nění to tak pracné, jak to vypadá i když to potřebuje trochu cviku. Ale kvůli našedlé čokoládě jsem zvolila jméno mé oblíbené hrdinky, které je psané jen tenkou čokoládovou linkou.

Baumkuchen z lednového čísla 2017 časopisu Gurmet
Přípravu těsta jsem si vyloženě užívala. Nádherný sníh a pěna z cukru a másla by se dala jíst sama o sobě. (možná jsem byla v cukrovém nebi kvůli přísnějšímu stravovacímu režimu, který jsem si naordinovala. Dnešek tedy patřil k porušování stravovacích zvyklostí.) Trouba mi pekla asi moc zprudka, protože vrchní dvě vrstvy se mi vprostředku nepropekly. Zjistila jsem to, když jsem lehce seřízla vršek dortu pro jeho vyrovnání. Tak jsem dvě lžíce neupečeného vydlabala a díru vycpala odkrojky. Na fotce dortu na řezu je to i poznat. Při dopékání dortu mi už korpus lehce odstával od stěn formy. Po vyklopení pak korpus připomínal spíš vyrezlou zátku od piva, než dort. Tak jsem se rozhodla nedostatku využít, přiznat kónické stěny dortu a polevu nanést jen na vršek.Dort je opravdu moc dobrý, nepřijde mi tak sladký, jak jsem si korpus se zapečeným marcipánem představovala. O zbytku rodiny už ani nemluvím, ta se vždy těší, že výzvu začnu péct.

 

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...