Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení
mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky
i kdejakou další, mořskou havěť (ne,
to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana
Drdy), mořské plody.
Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další
zdokumentování mých experimentů v mé kuchyni.
A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou.
Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně pracující ženy na „haute cuisine.“
Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné
množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat,
než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct
společně na plechu v troubě.
Troubu jsem začala rozehřívat na
200 °C.
Oloupané mrkve a petržele jsem
nakrájela na hranolky, promnula s olivovým olejem solí a římským kmínem. Cibuli
jsem rozčtvrtila a vykoupala v balzamikovém krému, v hotovém
produktu, který kupuji v Lidlu.
Plech jsem vyložila pečícím
papírem, doprostřed přišel mořan zlatý, alias doráda, respektive už výše
zmiňovaná pražma královská (všechny tři názvy označují tu samou rybu). Břicho
jsem jí vyložila plátky citrónu, natí - plocholistou petrželí. Do žáber a tří zářezů
přišly další plátky citrónu, při pečení krásně zkaramelizují. Okolo ryby jsem
rozházela připravenou zeleninu s dalšími stroužky neloupaného česneku.
Bohatě jsem ještě vše pocákala
olivovým olejem a dala péct na dvacet minut, pak jsem troubu vypla a nechala
při klesající teplotě ještě deset minut dojít.
Po dobu pečení jsem uvařila pár brambor ve slupce. Na talíři jsem porci jen pro zábavu s křupavostí doladila mallorskou solí s příchutí chilli, dovolenkovým dárkem od sestry.
Na přípravě ryb není nic těžkého a jak vidíte, i celou rybu
lze rychle a jednoduše upravit na večeři, stačí jen zvolit vhodnou přílohu
podle vašich preferencí a chuti. Maso z pražmy má samo o sobě delikátní
chuť, stačí jen opravdu sůl, olej, vhodná bylinka na její zvýraznění, místo
petrželky se používá čerstvý tymián, rozmarýn, oregano?
Každopádně přeji dobrou chuť a rybám zdar.
Komentáře
Okomentovat