Přeskočit na hlavní obsah

Dárek k narozeninám

Dnes slavím narozeniny. A tak jsem si impulzivně nadělila projekt, nad kterým dlouho přemýšlím a zcela zbytečně ho zdlouhavě promýšlím. Nejsem přece žádný marketingový specialista. Pořídila jsem si živější, interaktivnější a komunikativnější zrcadlo mého blogu - a to na Facebooku. Uvidím, jak to půjde a jestli zvádnu držet krok ... .


A protože já už jsem si nadělila, tak teď nadělím i vám. Mám tu jednu speciální letní sadu koření, kterou jsem vytvořila z nabídky mého oblíbeného obchůdku Přístavu Valnovka. Pojmenovala bych jí třeba "Léto na grilu?" Tvoří jí směs koření Bylinkové máslo, Steaky a kotlety - nejen na gril a Citrónový pepř. Směs bylinkové máslo se hodí nejen na vytvoření ochuceného másla, jako předkrmu k namazání na bagetku. To když je čekání na grilované speciality už k nevydržení. Dá se jím ochudit i grilovaná zeleniny, lilky, cuketa, papriky, cibule ....
Steaky a kotlety je vyladěná směs koření pro ty, kteří rádi kousek poctivé flákoty na talíři.
Citrónový pepř vlastně pro ty samé masožravce, kteří ale nejedou jen na bylinkové bázi, ale ocení trochu ostřejší náboj.

A mám i dvě menší brožurky receptů z mého rodného Chodska. Brožurky jsou útlé, ale nabité tím vším, co vám tradice v Chodsku - se speciálně neidentifikovatelným názvem může přinést na stůl. Klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, slepičí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány. Samozřejmě s receptem na chodské koláče, ale hlavně na jednoduchá jídla z brambor, mouky, zelí, hub, smetany.

Takže rozdávám tři dárky pro tři čtenáře. Všechny jsou pořízené z mé kapsy a poměrně impulzivně vymyšlené, s ohledem na kořeny mého blogu. Za to, že mi dáte "like-to se mi líbí" TADY a do komentáře pod tímto článkem mi zanecháte vzkaz i s kontaktem na Váš e-mail. Pokud budete mít chuť, napsat mi do vzkazu, co Vás u mě baví a co byl zase měla zlepšit, budu moc ráda.

Komentáře uzavírám za týden 3.7.2015 a v sobotu 4.7.2015 s mojí Aničkou vylosujeme tři přispěvatele a dárky rozešleme poštou. Kamkoliv, po celém světě.

Hezké prázdniny!

Komentáře

  1. Milan Pospíšil26. června 2015 v 14:01

    držím palce a přeju hodně čtenářů! BTW soutěžit o dárky nebudu, abych nenosil dříví do lesa

    OdpovědětVymazat
  2. KONEČNĚ mám radost !!! Bude to fofr tak se připrav protože prostě na to máš

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jasňačka, kapitáne! Uvidí se.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Gábi, je to zatím pouze virtuální půda, možná předpřipravená.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...