Přeskočit na hlavní obsah

Dárek k narozeninám

Dnes slavím narozeniny. A tak jsem si impulzivně nadělila projekt, nad kterým dlouho přemýšlím a zcela zbytečně ho zdlouhavě promýšlím. Nejsem přece žádný marketingový specialista. Pořídila jsem si živější, interaktivnější a komunikativnější zrcadlo mého blogu - a to na Facebooku. Uvidím, jak to půjde a jestli zvádnu držet krok ... .


A protože já už jsem si nadělila, tak teď nadělím i vám. Mám tu jednu speciální letní sadu koření, kterou jsem vytvořila z nabídky mého oblíbeného obchůdku Přístavu Valnovka. Pojmenovala bych jí třeba "Léto na grilu?" Tvoří jí směs koření Bylinkové máslo, Steaky a kotlety - nejen na gril a Citrónový pepř. Směs bylinkové máslo se hodí nejen na vytvoření ochuceného másla, jako předkrmu k namazání na bagetku. To když je čekání na grilované speciality už k nevydržení. Dá se jím ochudit i grilovaná zeleniny, lilky, cuketa, papriky, cibule ....
Steaky a kotlety je vyladěná směs koření pro ty, kteří rádi kousek poctivé flákoty na talíři.
Citrónový pepř vlastně pro ty samé masožravce, kteří ale nejedou jen na bylinkové bázi, ale ocení trochu ostřejší náboj.

A mám i dvě menší brožurky receptů z mého rodného Chodska. Brožurky jsou útlé, ale nabité tím vším, co vám tradice v Chodsku - se speciálně neidentifikovatelným názvem může přinést na stůl. Klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, slepičí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány. Samozřejmě s receptem na chodské koláče, ale hlavně na jednoduchá jídla z brambor, mouky, zelí, hub, smetany.

Takže rozdávám tři dárky pro tři čtenáře. Všechny jsou pořízené z mé kapsy a poměrně impulzivně vymyšlené, s ohledem na kořeny mého blogu. Za to, že mi dáte "like-to se mi líbí" TADY a do komentáře pod tímto článkem mi zanecháte vzkaz i s kontaktem na Váš e-mail. Pokud budete mít chuť, napsat mi do vzkazu, co Vás u mě baví a co byl zase měla zlepšit, budu moc ráda.

Komentáře uzavírám za týden 3.7.2015 a v sobotu 4.7.2015 s mojí Aničkou vylosujeme tři přispěvatele a dárky rozešleme poštou. Kamkoliv, po celém světě.

Hezké prázdniny!

Komentáře

  1. Milan Pospíšil26. června 2015 v 14:01

    držím palce a přeju hodně čtenářů! BTW soutěžit o dárky nebudu, abych nenosil dříví do lesa

    OdpovědětVymazat
  2. KONEČNĚ mám radost !!! Bude to fofr tak se připrav protože prostě na to máš

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jasňačka, kapitáne! Uvidí se.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Gábi, je to zatím pouze virtuální půda, možná předpřipravená.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr