Vyhrát kurz vaření pod vedením Romana Pauluse v hotelu Radisson Blu Alcron je dostatečně velká výzva. Snažila jsem se najít si v časově natřískaném rozvrhu trochu času pro její uskutečnění, nakonec jsem spojila dva milé úkoly v jeden. Uskutečnit výzvu a upéct dort pro narozeninové půlvýročí mého muže.
Úkolem bylo použít dva prodejní výrobky z obchodu Lidl, a to vanilkové sušenky Tastino Petit Beurre a čokoládu na vaření FinCarré, třetí předepsanou ingrediencí bylo sezónní ovoce.
Sušenky jsem použila do tvarohového krému a čokoládu jak do tvarohového krému pro naplnění dortu, tak pro čokoládový krém pro zdobení povrchu dortu. Tím nejčerstvějším sezónním ovocem pro mě minulý týden byly jahody. jak ty z vlastní zahrádky, které teď bohužel právě ničí každodenní déšť, tak ty z nedalekých Kunratic.
Korpusy jsem si upekla den předem. Chtěla jsem vysoký, majestátní dort, prot jsem upekla korpusy dva a každý prořízla natřikrát.
Ingredience na 1 dortový korpus:
180 g cukru (krystal, krupice),
6 vajec,
50 ml oleje,
150 g mouky hladké,
kůra nastrouhaná z jednoho citronu.
Celá vejce jsem klepla do šlehací mísy robotu, přidala cukr a 20 minut nechala třít. Doba tření elektrickým šlehačem se nemá ošidit. Ke konci tření - já na poslední minutu - se přidá olej a citronová kůra. Pak si našlehanou hmotu přendám do mísy a zlehka do ní měchačkou, nebo stěrkou, vmíchám prosátou mouku. Nesmíme vmíchat mouku elektrickým šlehačem! Hotové těsto vliju do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 21 cm. Na dno formy vložím papír na pečení, vystřižený přesně podle velikosti dna. Pro jistotu, aby upečný korpus šel lehce vyklopit a jeho povrch byl krásně hladký. A je to, může se péct, půlhodinu při 180 ºC.
Druhý den jsem si připravila oba krémy, rozkrájela korpusy a dort sestavila.
Ingredience na tvarohový krém:
500 g polotučnéh tvarohu (ve vaničce),
250 ml smetany ke šlehání,
1 balíček ztužovače šlehačky,
80 g moučkového cukru,
50 g vanilkových sušenek Tastino Petit Beurre,
50 g čokolády na vaření FinCarré.
Tvaroh jsem vyšlahala s moučkovým cukrem. Sušenky jsem pokrájela na jemné kousky, čokoládu jsem nastrouhala na hrubo, obojí jsem přimíchala do tvarohu. Smetanu jsem vyšlehala za použití ztužovače šlehačky a zlehka jsem jí vmíchala do tvarohové hmoty. Příště bych si pro takto velký dort vyrobila tvarohového krému z tří balení tvarohu, na můj vkus ho bylo na promazání málo, nemám ráda suché dorty. Ani mi to moc nevyšlo, jednu vrstvu jsem dokonce musela nahradit čokoládovým krémem.
Ingredience na čokoládový krém:
250 ml smetany ke šlehání,
500 g hořké čokolády,
140g másla, také nakrájeného na kostky.
Ve vodní lázni jsem ve smetaně rozehřála máslo, nakrájené na kostky a čokoládu. Rozpuštěné jsem promíchala metlou, odstavila z plotny a nechala vychladnout.
Tvarohovým krémem jsem slepila jednotlivé placky, čokoládovým pomazala povrch a boky dortu. Sezónní jahody jsem jen navrstvila do rudé pyramidy a rozsvítila jimi sametově hnědou, čokoládovou věž.
Ve finále asi nebudu moc originální, když jsem měla vymyslet svůj jedinečný recept a já upekla " jen dort. " Ale byl moc dobrý a ohromně potěšil.
Dobrou chuť!
Ten dort je přímo spektakulární a o jeho vynikající chuti nepochybuji. Líbí se mi nápad slavit půlvýročí! Život se tím stává hned zábavnějším
OdpovědětVymazat[1]:Ohromný dort, ohromné překvapení, ohromná radost, ohromné výročí jen pár let před námi ! Forever young !
OdpovědětVymazatOch, já chci být tvým mužem, milá Maruško! Zbožňuju takovéto elegantní, nepřeplácané dorty. Hmmm a ta spousta čokolády... hmmm...
OdpovědětVymazat[3]: Když už, tak už a co nejvíc! Čokolády!
OdpovědětVymazat