Přeskočit na hlavní obsah

Bezový cheesecake, nebo tvarožník

Kvetoucí bez je právě v té nejlepší kondici. Jednu pětilitrovou várku bezového sirupu už rodina vesele vypila, dnes jsem stočila druhou, raději v dvojnásobném množství, do "foroty." A také jsem dnes upekla cheesecake s bezovou příchutí, aby jste i vy měli o víkendu šanci upéct si cheesecake s netradiční sezónní příchutí. Víc, jak těch pár dní už květoucímu bezu nedávám, už teď zlehka odkvétá.


Pekla jsem podle receptu z blogu Maškrtnica. Obvykle u ní sbírám cenné rady pro pečení kváskového chleba a pečiva. Ale i cheesecake Maškrtnica bez pochyby umí:

Den první, příprava, suroviny:


10 květů z keře černého bezu, osobně natrhat, a zpíváme si u toho s Panikou, jsem nahoře bez, Bezděz
220 ml smetany ke šlehání - koupit v obchodě.

Den předem si natrháte deset velkých květů bezu. Květy prohlédněte, jestli se zespodu neskrývají zelené mšice. Černí broučci ani tak moc nevadí, těch se jemným poklepáním snadno zbavíte.
Květy nacpete do zavařovací sklednice, nebo pivního půllitru a zalijete 220 ml smetany ke šlehání.

Den druhý, pečeme cheesecake:

Do trouby umístíme pečící mřížku a troubu začneme zahřívat na 200°C. Dortovou formu vymažete máslem, dno můžete vyložit kruhem z pečícího papíru, střiženého na míru.

Suroviny na korpus:

200 g celozrnných sušenek (použila jsem téměř dva celé balíčky Bebe sušenek - 1 balíček má 130 g),
100 g másla,
lžička hnědého cukru.

Sušenky jsem nadrtila v robotu nástavcem sekáčku na maso. Pak jsem přihodila máslo a cukr a drtila dál, dokud se hmota nezačala pojit. Má se přidat lžíce mléka, pro lepší spojení, vynechala jsem zcela bezdůvodně (to bude ten pankáč ve mě ;-) )a žádné velké škody to nenadělalo, ani při vyndavání dortu z formy, ani při krájení jednotlivých porcí. Korpus se jen lehce drobil, ale toho drobení můžeme kreativně využít při krášlení jednotlivých porcí.

Sušenkový základ prsty rovnoměrně vtlačíte do formy, vytvarujete mírně zvýšené okraje, které budou tvořit stěny pro tvarohový krém. Formu se sušenkovým základem vložte do trouby a deset minut zapečte.
Po tuto dobu si připravíte sýrový krém z mascarpone nebo ricoty = náplň cheesecaku, nebo z tvarohu = náplň tvarožníku.

Suroviny na náplň:

smetanu s naloženými bezovými květy,
180 g ricotty, mascarpone, nebo tvarohu (použila jsem nízkotučný, jeho tučnost ještě vytuním ho právě tou bezově ovoněnou smetanou ke šlehání),
90 g cukru,
šťáva z jednoho citrónu (přistrouhala jsem i trochu citrónové kůry),
3 celá vejce,
špetku soli.

Nástavec na sekání masa v robotu vyměníte za hnětací háky, do mísy vyklepnete tvaroh (jako já), přes kuchyňskou utěrku přecezenou a vyždímanou smetanu ke šlehání, přidáte cukr a sůl. Necháte promíchávat a postupně přidáváte jedno vejce za druhým, tak, aby mělo každé samostatný čas spojit se s tvarohovou hmotou. Dochutíte citronem a citrónovou kůrou.
Do varné konvice si dáte vařit vodu. Do trouby pod mřížku si umístíte hluboký pekáč, do kterého následně nalijete 2 litry vařící vody. Vyndáte dortovou formu se zapečeným korpusem a snížíte teplotu trouby na 170 °C. Náplň nalijete na korpus, do výšky jeho předpečených stěn. Pokud vám zbyde trocha toho krému, jako mě, rozdělte ho třeba do silikonových mističek, jako já. Upeče se v něm jako bezvadný tvarohový nákyp.


Všechny formy a formičky vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut, v páře nad horkou vodou. Správně upečená náplň cheesecaku, nebo můj tvarožníku, má být zpevnělá, ale při manipulaci se má trochu rosolovitě klepat.

Suroviny na dokončení chesecaku:

150 g kysané smetany.
jedno bezové květenství na dekoraci.

Upečený dort potřete kysanou smetanou (nebo tučným jogurtem, jako já). Natírka funguje tak trochu jako makeup. Krásně vyrovná, vyhladí a zušlechtí bublinkatý, nebo - může se stát- popraskaný povrch dortu. Pro porovnání si prohlédněte fotografii nad tímto odstavcem a pak tu zušlechtěnou verzi dortu v poslední fotogrfii tohoto článku. Dort nechte v klidu a pokojové teplotě alespoň dvě, tři hodiny odpočinout. Před podáváním ozdobte drobnými kvítky, odstříhanými z květenství.

Na dekorování i dochucení při podávání jednotlivých porcí bezového tvarožníku se mi skvěle hodil bílý balzamikový krém s citrusovou příchutí Kalamáta Papadimitrou. Je to taková kontrastní tečka na závěr, samozřejmě v případě, kdy do náplně dortu nepoužijete všechnu citrónovou šťávu a upečený dort má spíše bezovo-sladkou chuť.


Za nás všechny říkáme ano. Ano, a už zbyl jen jeden kousek. Chesecake k večeři není moc dobrá pocta vyváženému stravování, ale občas se hodí vyhlásit jeden den porušování potravních zvyklostí. Ne? Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Úžasný počin, Maruško! Bezový cheesecake jsem obdivovala u Maškrtnice a i u Chez Lucie, nicméně k samotnému sběru jsem se, ostuda ostudovatá, zatím nedostala. A letos se bohužel zase nedostanu, i když bez kvete jak blázen. Máš ho úžasný a slupla bych ho k snídani, obědu, i večeři A proč by nebyl zdravý, je plný bílkovin, zdraví propěšných bezových silic a ta trocha sušenek, vždyť jsou celozrnné, takže je to vlastně děsně zdravej fitnes koláč

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Fitnes koláč, jsi úplný optimista a máš pravdu, na jednu věc se dá koukat ze dvou naprosto rozdílných úhlů, tak proč si vybírat ten trudomyslný. Až na ten cukr, dobrý . Bezový chesecake bych do bezové sezóny zařadila stejně, jako sirup z něj, nebo kosmatice. Má specifickou chuť, která do té kvetoucí a všudypřítomné vůně prostě patří. Za nás palec nahoru!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...