Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
Řekla bych, že taková kartička mohla sloužit na míchání masové směsi, na nabrání nasekané cibule na prkénku, abychom ji do směsi přisypali. Kulaté rohy na jedné straně by mohly napovídat, že byla používána i jako stěrka - tedy k důkladnému vytření od masové směsi. Pokud je druhá strana ostrá, mohla by třeba přeseknout provázek...? Něco podobného, ale v plastové podobě, mám doma. V profi-kuchyních bývá tahle věc nerezová a celkem ostrá... Jestli tedy v tom hádání nejsem úplně vedle
OdpovědětVymazatP.
Zapomněla jsem napsat, že tu kartičku s největší pravděpodobností používal řezník - třeba při výrobě klobásek
OdpovědětVymazatP.
Jak píše Papaja, určitě to souvisí s řezníkem a masem,ale co to je zcela přesně nevím.
OdpovědětVymazatich weisse nicht,liebe Maruš:),možná stěrka na něco?
OdpovědětVymazat[1]:[2]:[3]:[4]:Díky všem za odpovědi, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Chytla jsem se do své vlastní pasti )) Děkuji Papaje, že jsem se dozvěděla opět něco nového. Vyluštění je v novém článku.
OdpovědětVymazat