Přeskočit na hlavní obsah

Kdo jinému jámu kopá ..., aneb vyluštění víkendové hádanky a recept navrch

Taková šikovná, plastová, reklamní  kartička, k čemu se asi tak používá? Chtěla jsem otestovat a možná i tak trochu nachytat své okolí. Dopadlo to přesně naopak, odpověď nebyla tak jednoduchá, jak jsem si myslela a další možností využití  mě nachytala Papaja :-). Jak jsem o jeden víkend starší, tak jsem i chytřejší.Was ist das?

Kartička leží v šuplíku v kuchyni, která patřila mojí babičce a my jí používáme takto: 

2
Šikovná, ohebná stěrka vytře těsto z mísy beze zbytku :-).

Třeba i to na makovou bábovku, inspirované receptem na olejovvou bábovku  a fotografií makové bábovky v kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni ze str. 179.
Cestovat s gurmánkou v kufru se vyplatí :-).

1
1,5 hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek mletého máku,
1 hrnek cukru krupice,
půl hrnku oleje,
1 hrnek mléka,
3 celá vejce,
jeden balíček prášku do pečiva.

Starou formu jsem opět vysypala dětskou krupičkou. Nedám na ní dopustit, kdykoliv mám obavy o bezchybném vyklopení pečeného obsahu z formy, sázím na dětskou krupičku. Zvlášť smíchám potraviny suché (mouka, mák, cukr, prášek do pečiva) a tekuté (mléko, olej, vejce). A pak vše dohromady. Péct se má 40 minut při 180 °C. Povedla se nám upéct "mokrá" bábovka, která se jen rozpadala tím, jak byla plná oleje nejen z té půlky hrnku v receptuře, ale i voňavého oleje z makových semínek. Byla skvělá, prázdninová a do druhého dne nevydržela.

3

Komentáře

  1. Skvělá hádanka já osobně tipovala taky na "obyčejnou" stěrku, ale mátl mě ten řezník Ale zase je vždycky fajn, když se člověk něco přiučí
    Jinak bábovka je krásná a já bych si hned jeden makový kousek vzala

    OdpovědětVymazat
  2. Tvá upřímnost je skvělá Já myslela, že se spíše jedná o nějakou historickou "stěrku", takže bych ani nehádala, že je plastová Taková by asi provázek nepřesekla
    A bábovka? Tak je přímo nádherná!
    P.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...