Přeskočit na hlavní obsah

Kdo jinému jámu kopá ..., aneb vyluštění víkendové hádanky a recept navrch

Taková šikovná, plastová, reklamní  kartička, k čemu se asi tak používá? Chtěla jsem otestovat a možná i tak trochu nachytat své okolí. Dopadlo to přesně naopak, odpověď nebyla tak jednoduchá, jak jsem si myslela a další možností využití  mě nachytala Papaja :-). Jak jsem o jeden víkend starší, tak jsem i chytřejší.Was ist das?

Kartička leží v šuplíku v kuchyni, která patřila mojí babičce a my jí používáme takto: 

2
Šikovná, ohebná stěrka vytře těsto z mísy beze zbytku :-).

Třeba i to na makovou bábovku, inspirované receptem na olejovvou bábovku  a fotografií makové bábovky v kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni ze str. 179.
Cestovat s gurmánkou v kufru se vyplatí :-).

1
1,5 hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek mletého máku,
1 hrnek cukru krupice,
půl hrnku oleje,
1 hrnek mléka,
3 celá vejce,
jeden balíček prášku do pečiva.

Starou formu jsem opět vysypala dětskou krupičkou. Nedám na ní dopustit, kdykoliv mám obavy o bezchybném vyklopení pečeného obsahu z formy, sázím na dětskou krupičku. Zvlášť smíchám potraviny suché (mouka, mák, cukr, prášek do pečiva) a tekuté (mléko, olej, vejce). A pak vše dohromady. Péct se má 40 minut při 180 °C. Povedla se nám upéct "mokrá" bábovka, která se jen rozpadala tím, jak byla plná oleje nejen z té půlky hrnku v receptuře, ale i voňavého oleje z makových semínek. Byla skvělá, prázdninová a do druhého dne nevydržela.

3

Komentáře

  1. Skvělá hádanka já osobně tipovala taky na "obyčejnou" stěrku, ale mátl mě ten řezník Ale zase je vždycky fajn, když se člověk něco přiučí
    Jinak bábovka je krásná a já bych si hned jeden makový kousek vzala

    OdpovědětVymazat
  2. Tvá upřímnost je skvělá Já myslela, že se spíše jedná o nějakou historickou "stěrku", takže bych ani nehádala, že je plastová Taková by asi provázek nepřesekla
    A bábovka? Tak je přímo nádherná!
    P.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!