Přeskočit na hlavní obsah

Duo houbová smaženice

Jedna houbová smaženice je tradiční a ta druhá mě pokaždé pozvedne do labužnického nebe. U nás doma houby před každou kuchyňskou úpravou nejprve vaříme. Houby očistíme, nakrájíme a dvacet minut povaříme v osolené a okmínované vodě. Používám kmín drcený. Takto předpřipravené houby jsou snáze stravitelné. Určitě se díky ní vyhneme otravě, pokud moje nemykologické oko neodhalí hřiba koloděje, kováře, kteří jsou jedlí jen po dobré tepelné úpravě (pokud opominu bedly a václavky, sbíráme jen houby, které nemají pod kloboučkem varhánky).

duo houbová smaženice
Pokud se chystám na smaženici, povařené houby přecedím, hodím do kastrolu na vzpěněnou cibulku a dusím, dokud se téměř nezbaví vody. Pak si houby rozdělím do dvou kastrolů, do jednoho prsknu vejce - podle uvážení k množství hub a usmažím. Do druhého přidám smetanu ke šlehání a nechám jen tak lehounce probulat, aby se chutě spojily. Podle potřeby dosolím. Tuhle smetanovou lahůdku jsem "povýšila" na hlavní jídlo, stačí přidat uvařené široké nudle - fettuccine, tagliatelle. Tychle smetanové houby v mojí houbové hitparádě drží druhé místo. Na prvním je houbová omáčka. Ale o té třeba někdy jindy. 

Komentáře

  1. Smaženici mám taky ráda, ale jedničkou by u mne asi byly ty smetanové houbičky!

    OdpovědětVymazat
  2. I já bych rozhodně smetanovým houbičkám neodolala, i když dietka to rozhodně není U nás teď jíme plný kotel houbové bramboračky a hříbkové risotto jsem už taky spáchala.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, zajímavé - nikdy houby nevařím předem, ani kováře, není s tím problém...
    A se smetanou a nudlemi jsou určitě fajn!
    Samy žádné kalorie nemají, čili taková "nedieta" to zas není...

    OdpovědětVymazat
  4. Thank you for the good writeup. It actually must have been a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! Furthermore, how can we communicate?
    http://www.palewatches.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!