Přeskočit na hlavní obsah

Duo houbová smaženice

Jedna houbová smaženice je tradiční a ta druhá mě pokaždé pozvedne do labužnického nebe. U nás doma houby před každou kuchyňskou úpravou nejprve vaříme. Houby očistíme, nakrájíme a dvacet minut povaříme v osolené a okmínované vodě. Používám kmín drcený. Takto předpřipravené houby jsou snáze stravitelné. Určitě se díky ní vyhneme otravě, pokud moje nemykologické oko neodhalí hřiba koloděje, kováře, kteří jsou jedlí jen po dobré tepelné úpravě (pokud opominu bedly a václavky, sbíráme jen houby, které nemají pod kloboučkem varhánky).

duo houbová smaženice
Pokud se chystám na smaženici, povařené houby přecedím, hodím do kastrolu na vzpěněnou cibulku a dusím, dokud se téměř nezbaví vody. Pak si houby rozdělím do dvou kastrolů, do jednoho prsknu vejce - podle uvážení k množství hub a usmažím. Do druhého přidám smetanu ke šlehání a nechám jen tak lehounce probulat, aby se chutě spojily. Podle potřeby dosolím. Tuhle smetanovou lahůdku jsem "povýšila" na hlavní jídlo, stačí přidat uvařené široké nudle - fettuccine, tagliatelle. Tychle smetanové houby v mojí houbové hitparádě drží druhé místo. Na prvním je houbová omáčka. Ale o té třeba někdy jindy. 

Komentáře

  1. Smaženici mám taky ráda, ale jedničkou by u mne asi byly ty smetanové houbičky!

    OdpovědětVymazat
  2. I já bych rozhodně smetanovým houbičkám neodolala, i když dietka to rozhodně není U nás teď jíme plný kotel houbové bramboračky a hříbkové risotto jsem už taky spáchala.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, zajímavé - nikdy houby nevařím předem, ani kováře, není s tím problém...
    A se smetanou a nudlemi jsou určitě fajn!
    Samy žádné kalorie nemají, čili taková "nedieta" to zas není...

    OdpovědětVymazat
  4. Thank you for the good writeup. It actually must have been a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! Furthermore, how can we communicate?
    http://www.palewatches.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...