Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ? Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010. Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...
"Žiju, nestylizuju..."
Tak to je opravdu hodně smutné. Jde vidět, že ty děti zejmě nesledují maminku či tatínka při vaření a už vůbec u toho nepomáhají. Je to až k pláči.
OdpovědětVymazatPamatuju se, že mě jako dítě nejvíc bavilo právě "vařit" s mámou v kuchyni. Sice jsem toho spoustu zašpinila, občas něco rozbila, ale mám a s námi měla božskou trpělivost a já na tyhle okamžiky z dětství strašně ráda vzpomínám.
fakt nad tím kroutím hlavou a říkám si, jak by asi dopadly české děti...doufám, že o mnoho lépe.
Velkej mazec,hned jsem to pustila Aně 6let mame 100procentní uspešnost holt čersvé suroviny a zelenina od babičky v sezoně jsou znát!!!
OdpovědětVymazat[1]: Madlo, pravděpodobně jejich rodiče nevaří, pokud ano, tak asi ohřívají hotová jídla.
OdpovědětVymazat[2]: Uvidíme, jestli i z Martínka vyroste "mičurinec."
OdpovědětVymazatAhoj ve spolek, Jamieho show z USA jsem sledovala zatím asi na čtyřech dílech a měla z toho poměrně depresivní pocity. Všichni tušíme, že americké stravování není nic moc, ale to, že děti ve školách podle jejich výživových tabulek obědvají pizzu, smažené hranolky, bramborovou kaši z pytlíku a kuřecí nugety /průmyslově vyráběně z rozmixovaných kostí a kůže/ je šílené. Jejich děti netuší jak vypadá čerstvá zelenina, domácí jídlo pro ně znamená ohřát hamburger v mikrovlnce a oni se přesto považují za mistry světa!Řeknu vám, zlaté naše školní jídelny, tam se vždy vařilo aspoň jídlo, v USA pouze ohřívají polotovary!
OdpovědětVymazat[5]: Je to, bohužel, smutná pravda.
OdpovědětVymazat[6]: Mám to odsledované z různých reality show německé televize. Polévku, omáčku nebo sos jen z pytlíku.
OdpovědětVymazat