Přeskočit na hlavní obsah

Salát s bílým chřestem

Měla jsem štěstí. Usmálo se na mě v  obchodě jednoho nejmenovaného hypermarketového obchodního řetězce. Čekal tam na mě můj letošní první a asi i poslední balíček bílého slovenského chřestu. V celém obchodě samojediný, takže o chřest zájem je. Přihodila jsem do košíku i balení italského polníčku a jeden balíček německé schwarzwaldské šunky. Spolupráce a improvizace potravin z Evropské unie může začit.
2
Na jednu porci:
dvě hrsti polníčku,
200 g bílého chřestu,
50 g schwarzwaldské šunky,
na ochucení: olivový olej, dobrý ocet (použila jsem jablečný)

1
Chřest jsem uvařila tak, jak jsem se to naučila u Šárky. Do misky dám omytý polníček, na něj nakrájené kousky vařeného chřestu. Posypu teplou šunkou, osmaženou do křupava na trošce olivového oleje.  Zastříknu jablečným octem. Salát je vhodné okamžitě konzumovat, dokud je šunka a chřest teplý. Přikusujte oblíbené pečivo, čerstvá bagetka je k zakousnutí ideální.

P.S.: Příště zase budu vařit ze surovin čistě českých, domácích.

Komentáře

  1. Moc hezký salátek Krásně barevný a určitě moc dobrý. Ale s tím chřestem je to v obchodech prostě bída Je smutné, když v sezóně musí mít český občas "štěstí", aby chřest koupil
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Na polníček ani cgřest v dostupném hypertu štěstí nemám a do Hostína cesta zarubaná, nějak...
    Pěkný a dobrý salátek!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: + [2]: Přiznám se, že se letos po chřestu nijak urputně nescháním, prostě se jen rozhlížím, když se někam dostanu. Bohužel mám teď jiné - rekonstrukční starosti. Příští sezónu si to vynahradím.

    OdpovědětVymazat
  4. velice povedený salátek. Stačí tři kvalitní ingredience a pochoutka je na světě. I já se zapojuji do bloggerského chřestění, jen mi zbývá ještě zpracovat recepty.Ale narazit na pěkný špargl je vážně štěstí, takže gratuluju k pěknému úlovku.

    OdpovědětVymazat
  5. Už se těším na tvé šparglové rissoto .

    OdpovědětVymazat
  6. Rekonstrukční starosti ?? Tak už to u vás vypukne ... a potom budeš mít v "novém" ještě víc inspirace a elánu. Držím palce, ať rekonstrukce dopadne podle tvých nejlepších představ. Já musela při té naší rekonstrukci udělat několik kompromisů, ale s tím se musí počítat. Ještě stále čekám na pár dodělávek, ale to už jsou jen skryté záležitosti uvnitř rohových méně dostupných zákoutí ve skříňkách. Až to bude, nebudu se muset ohýbat a všechno najdu. Už žádná skrytá černá zákoutí Chřestový salát vypadá moc chutně. Já zcela neplánovaně koupila zelený chřest v Albertu a vypadal velice čerstvě. Dal by se jíst i syrový.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo a ještě k tomu chřestu. V Ivančicích dnes začaly chřestové slavnosti. Tam čerstvého chřestu bude dost

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Připadám si bez své kuchyně tak trochu jako bez ruky V "polních" podmínkách nejvíce používám remosku, pomalý hrnec a gril. V kuchyni si kompenzuji pracovní náladu i uplatnění.
    [7]: Já vím, příští rok třeba stihneme více takových akcí .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uzený česnek

V našem Viet obchodě jsem narazila opět na něco. Pro mě nového. Uzený česnek. Země původu - Francie. Jedna palice za Kč 9,--. Slupky voní po kouři. Česnek sám o sobě v chuti ovlivněný není. Prostě, chutná česnekově, ani trochu kouřově. Jedinné, co jsem byla schopná ve vodách internetu vylovit za informace, bylo to, že uzením se pouze prodlužuje životnost česneku, uzením technologií teplého kouře po dobu sedmi dní se česnek konzervuje, chrání se tím při uskladnění proti plísním. Tak, jestli máte větší poznatky, nebo zkušenosti, směle sem s nimi do komentářů. Děkuji!

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným kořením. 3.

Pražma královská s pečenou zeleninou

Kdo mě zná, třeba i jen ze čtení mého blogu z minulosti, ten ví, že mám ráda na talíři ryby, mušle, slávky i kdejakou další, mořskou havěť (ne,  to není šťastný výraz, nejsem vodník, ani hastrman z pohádky Jana Drdy), mořské plody. Resuscituji svůj blog, protože mám za poslední dva měsíce více vjemů, možností a možná i sil pro další zdokumentování mých  experimentů v mé  kuchyni. A protože jsem dostala rybu. Pražmu královskou. Recept jsem si utvořila v hlavě, podle dalších surovin, o kterých jsem věděla, že mám doma v zásobě, podle chutí, které mi u nich navzájem fungují a už se mi osvědčily. Večer nezbylo moc času běžně  pracující ženy na  „haute cuisine.“   Do vykuchané ryby jsem vetřela dostatečné množství soli zvenku i do její břišní dutiny a nechala cca 15 minut odpočívat, než jsem si stihla připravit zeleninu, se kterou jsem pražmu hodlala péct společně na plechu v troubě. Troubu jsem začala rozehřívat na 200 °C. Oloupané mrkve a petržele jsem nakrájela na hranolky, pr