Přeskočit na hlavní obsah

Salát s bílým chřestem

Měla jsem štěstí. Usmálo se na mě v  obchodě jednoho nejmenovaného hypermarketového obchodního řetězce. Čekal tam na mě můj letošní první a asi i poslední balíček bílého slovenského chřestu. V celém obchodě samojediný, takže o chřest zájem je. Přihodila jsem do košíku i balení italského polníčku a jeden balíček německé schwarzwaldské šunky. Spolupráce a improvizace potravin z Evropské unie může začit.
2
Na jednu porci:
dvě hrsti polníčku,
200 g bílého chřestu,
50 g schwarzwaldské šunky,
na ochucení: olivový olej, dobrý ocet (použila jsem jablečný)

1
Chřest jsem uvařila tak, jak jsem se to naučila u Šárky. Do misky dám omytý polníček, na něj nakrájené kousky vařeného chřestu. Posypu teplou šunkou, osmaženou do křupava na trošce olivového oleje.  Zastříknu jablečným octem. Salát je vhodné okamžitě konzumovat, dokud je šunka a chřest teplý. Přikusujte oblíbené pečivo, čerstvá bagetka je k zakousnutí ideální.

P.S.: Příště zase budu vařit ze surovin čistě českých, domácích.

Komentáře

  1. Moc hezký salátek Krásně barevný a určitě moc dobrý. Ale s tím chřestem je to v obchodech prostě bída Je smutné, když v sezóně musí mít český občas "štěstí", aby chřest koupil
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Na polníček ani cgřest v dostupném hypertu štěstí nemám a do Hostína cesta zarubaná, nějak...
    Pěkný a dobrý salátek!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: + [2]: Přiznám se, že se letos po chřestu nijak urputně nescháním, prostě se jen rozhlížím, když se někam dostanu. Bohužel mám teď jiné - rekonstrukční starosti. Příští sezónu si to vynahradím.

    OdpovědětVymazat
  4. velice povedený salátek. Stačí tři kvalitní ingredience a pochoutka je na světě. I já se zapojuji do bloggerského chřestění, jen mi zbývá ještě zpracovat recepty.Ale narazit na pěkný špargl je vážně štěstí, takže gratuluju k pěknému úlovku.

    OdpovědětVymazat
  5. Už se těším na tvé šparglové rissoto .

    OdpovědětVymazat
  6. Rekonstrukční starosti ?? Tak už to u vás vypukne ... a potom budeš mít v "novém" ještě víc inspirace a elánu. Držím palce, ať rekonstrukce dopadne podle tvých nejlepších představ. Já musela při té naší rekonstrukci udělat několik kompromisů, ale s tím se musí počítat. Ještě stále čekám na pár dodělávek, ale to už jsou jen skryté záležitosti uvnitř rohových méně dostupných zákoutí ve skříňkách. Až to bude, nebudu se muset ohýbat a všechno najdu. Už žádná skrytá černá zákoutí Chřestový salát vypadá moc chutně. Já zcela neplánovaně koupila zelený chřest v Albertu a vypadal velice čerstvě. Dal by se jíst i syrový.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo a ještě k tomu chřestu. V Ivančicích dnes začaly chřestové slavnosti. Tam čerstvého chřestu bude dost

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Připadám si bez své kuchyně tak trochu jako bez ruky V "polních" podmínkách nejvíce používám remosku, pomalý hrnec a gril. V kuchyni si kompenzuji pracovní náladu i uplatnění.
    [7]: Já vím, příští rok třeba stihneme více takových akcí .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

První toffosoutěž - o krajovou kuchařku

Ti, kteří občas navštěvují můj blog, vědí, že se snažím zaznamenat a uchovat recepty na jídla, která nám vařila chalupská babička . Teď už mám práci hodně ulehčenou, s recepty z tohoto kraje byla Nakladatelstvím Českého lesa vydaná kuchařka. "Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí" sepsal ředitel Muzea Chodska  pan Josef Nejdl. Chcete vědět, jak se vaří kyselka, herbstmilchsuppe, píprlák, klokány, vošouchy, rýpl, praskokrky, pískorky, sterz, schwammerpichelsteiner, liščí žrádlo, kucmoch, basáky, bacány, maltošny, obazda ?    Nesmím zapomenou na tradiční chodské koláče z horního i dolního Chodska. (Fotografie exkluzivně od Martina  .) O jeden výtisk této kuchařky můžete teď soutěžit u mě na blogu. Stačí jen odpovědět v komentáři k tomuto článku na jednoduchou otázku: "Které jídlo Vám zaručeně připomene vaše dětství nebo prázdniny u babičky?" Odpovídat můžete do 30. 6. 2010.   Při vyplňování odpovědního komentáře nezapomeňte uvést...

Pražma pečená v troubě

  Ahoj, milí čtenáři! Dnes vám chci ukázat, jak si připravit jednoduché a chutné jídlo z pražmy, kterou jsem našel v akci v supermarketu. Pražma je druh mořské ryby, která má bílé maso a jemnou chuť. Je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. A navíc je velmi snadná na přípravu!   Potřebujete:   - 1 pražmu (asi 1 kg) - 4 mrkve - 2 cibule - 1 svazek petržele - 2 lžičky římského kmínu - sůl, pepř, olivový olej   Postup:   1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pražmu omyjte, osušte a vykuchejte. Pokud chcete, můžete ji nechat vykuchat v obchodě, ale já si to rád dělám sám. Je to taková relaxace, když si pohrávám s rybími vnitřnostmi. 😂 2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Petržel nakrájejte nahrubo. Všechnu zeleninu smíchejte v míse a osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Římský kmín dodá jídlu zajímavou chuť a vůni, ale pokud ho nemáte rádi, můžete ho vynechat nebo nahr...

Jahodový retro koláč

  Představuji Vám můj comfort food. Můj narozeninový dort, který jsem dostávala jako malá k narozeninám. Měla jsem tu prvorozenou výsadu, že první domácí jahody šly na můj narozeninový cake. Na konci června. Před tolika lety totiž ještě nefungovalo globální oteplení a jahody dozrávaly až v druhé červnové polovině měsíce. Vždycky jsem se na dort těšila a nikdy jsem nebyla zklamaná. Z čeho by dnešní děti asi byly překvapené, bylo to, že narozeniny jsme slavili bez dárků, všichni společně u stolu, "jen" u dortu a u konvice černého čaje s cukrem a citrónem, podávaném ve slavnostním čajovém servisu. Byl to křehký porcelán s bílým žebrováním a zdobily ho jemné, žluté kvítky s červeným středem a s lehkým zeleným stonkem. Tvoří ho oblíbený osmdesátkový recept na piškot nastavovaný horkou vodou. A místo želatiny, která, myslím, v té době nebyla v dostatečném množství na pultech sámošek, nebo konzumů, chytré, české hospodyňky vymyslely náhradu uvařenou z pudinku. Pudinkový rosol.   Piš...